De beste hardloop-app voor iPhone en Apple Watch: 5 fijne opties

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Even een blokje om? Dit zijn de 5 beste hardloop-apps voor je iPhone

7 januari 2021, 17:04
6 min leestijd
Even een blokje om? Dit zijn de 5 beste hardloop-apps voor je iPhone

Begin je pas met hardlopen? Of ben je aan het trainen voor je eerste wedstrijd? Hoe geoefend je ook bent, een goede hardloop-app komt altijd goed van pas. In dit artikel zetten we vijf uitstekende hardloop-apps op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Beste hardloop-app voor iPhone en Apple Watch: 5 fijne opties

Het fijne aan hardlopen is dat je het altijd en overal kunt doen. Je bent niet afhankelijk van een sportschool, teamgenoten (al kan samen rennen wel motiverend werken) en het kost niets.

Bijna niets dan, want een paar goede hardloopschoenen komen zeker van pas. Ook vereist: een gezonde dosis motivatie en een beetje ruimte om te bewegen. Een hardloop-app is geen harde vereiste: ook zonder kun je prima je rondjes maken.

Beste hardloop apps

Voor veel mensen is het echter wel een fijn steuntje in de rug. Een goede hardloop-app houdt namelijk niet alleen je route en tijden bij, maar probeert je ook verder te helpen aan de hand van trainingsschema’s en tips, bijvoorbeeld om blessures te voorkomen.

Ook moet de app simpel werken. Aan het begin van het rondje wil je niet staan prutsen met ingewikkelde instellingen, maar gewoon met 1 druk op de knop starten. Deze 5 hardloop-apps voldoen wat ons betreft aan die criteria.

1. RunKeeper

RunKeeper is een van de populairste hardloop-apps in de App Store, en terecht. De applicatie is namelijk een hardloopcoach, motivator en stopwatch ineen. Iedere stap die je zet wordt vastgelegd en na afloop van je training krijg je een overzicht van de route en relevante statistieken te zien.

Hardloop-app RunKeeper

Tijdens het rennen kun je naar eigen wens de coachfunctie aan/uitzetten. Zit je hier niet op te wachten? Koppel dan Apple Music (of Spotify) met RunKeeper. Zo kun je onderweg naar je favoriete muziek luisteren. Extra leuk is dat de liedjes op basis van je tempo worden afgespeeld. Tijdens een sprintje gaat de muziek er dus ook sneller vandoor.

Ook andere apps kun je met RunKeeper koppelen, zoals Fitbit, Zombies Run en MyFitnessPal. Met een beetje configureren kun je RunKeeper daarom als overkoepelende sport-app gebruiken, in plaats van ‘slechts’ een hardloopmaatje.

RunKeeper is gratis te gebruiken, maar om alle functies te ontgrendelen moet je betalen. Een maandelijks RunKeeper Go-abonnement kost 9,99 euro. Betaal je voor 1 jaar vooruit, dan ben je 39,99 euro lichter. Zoek je als beginner een hardloop-app? Dan kun je met de gratis versie prima vooruit.

ASICS Runkeeper: Hardloop App

ASICS Runner App, Inc.

Gratis via App Store

2. Nike Run Club

Je kunt niet alleen trainen in Nike-spullen, maar ook mét het merk. Naast de populaire Nike Training Club-fitnessapp heeft Nike namelijk ook een uitstekende hardloop-app: Nike Run Club. Zoals je op basis van de naam mag verwachten is deze app vooral fijn wanneer je samen met vrienden gaat hardlopen. Je vormt in de app namelijk een clubje.

Nike Run Club combineert competitiedrang met plezier en gemak. De app steekt namelijk heel fijn en simpel in elkaar: met een paar tikken op de knop begin je met de training. Tijdens het lopen wordt je op de hoogte gehouden van alle relevante statistieken en zie je dus precies hoe snel je gaat.

Een leuke toevoeging is de samenwerking met Headspace, een bekende meditatie-app. Wanneer je deze functie aanzet motiveren enkele coaches je om de eindstreep te halen. Ook tof: in Nike Run Club kun je trainingen van door Nike gesponsorde atleten bekijken. Je krijgt hiermee een kijkje in de keuken van wereldtoppers.

Verder is Nike Run Club van alle functies voorzien die je van een hardloop-app mag verwachten. Je kunt de gegevens bijvoorbeeld makkelijk koppelen met de Gezondheid-app van Apple en je eigen muziek opzetten. Ook is de app prima te gebruiken met alleen een Apple Watch, zodat je ook zonder iPhone op zak kunt gaan rennen.

Nike Run Club: hardloopcoach

Nike, Inc

Gratis via App Store

3. Strava

Strava was jarenlang een hele goede hardloop-app. Dat is het in principe nog steeds, als je maar bereid bent om de portemonnee te trekken. Sinds 2020 zijn namelijk een hoop functies die voorheen gratis waren achter een betaalmuur geplaatst, bijvoorbeeld de geliefde klassementsweergaven.

Om winstgevend te worden heeft Strava de beslissing gemaakt om gebruikers richting abonnementen te sturen. Hier is an sich weinig mis mee: niets is gratis en ook het Strava-personeel moet de huur betalen. Voor beginnende hardlopers is de app hierdoor echter minder geschikt geworden.

Strava

Strava is namelijk echt voor geoefende (buiten)sporters gemaakt. Val jij onder deze groep? Dan haal je met Strava een compleet sportpakket in huis. Je kunt bijvoorbeeld uitgebreid je eigen trainingssessies analyseren, en zelfs per segment opdelen.

Hierdoor zie je precies in welk deel van de route je prestaties achteruit gingen, zodat je hier de volgende keer op kunt focussen. Zo bouw je beetje bij beetje aan de perfecte hardloopsessie, wat ook weer een positieve invloed op je plaats in het klassement heeft.

Net als RunKeeper werkt ook Strava zelfstandig op de Apple Watch. Je kunt de zeer uitgebreide hardloop-app gratis uitproberen, maar zoals gezegd moet je voor de meeste functies uiteindelijk betalen. Een jaarlijks abonnement kost 59,99 euro. Een (eenmalig) maandabonnement kost 7,99 euro.

Strava: hardlopen en fietsen

Strava, Inc.

Gratis via App Store

4. Workout (Activiteit)

Heb je een Apple Watch? Dan is de Workout-app van Apple een praktisch en compleet gratis alternatief voor de hardloop-apps in dit overzicht. Alle informatie over je hardloopsessie worden opgeslagen op de Apple Watch en overgezet naar de Activiteit-app op je iPhone. De opties zijn wel wat beperkter, omdat Workout een algemene beweeg-app is voor allerlei sporten.

Thema bewegen

Wel kun je andere iPhone-gebruikers uitnodigen voor een wedstrijd. Verwacht dus niet zo’n uitgebreide hoeveelheid aan statistieken en info of integratie met muziekdiensten. Zoek je echter een prima gratis alternatief voor betaalde ren-apps, dan is de Workout-app van Apple ruim voldoende voor de hobby-hardloper.

5. adidas Running

Ook Nike-concurrent Adidas heeft zijn eigen hardloop-app. adidas Running, voorheen bekend als Runtastic, is vooral fijn wanneer je bereid bent te betalen. De gratis versie blijft namelijk op de oppervlakte qua mogelijkheden.

Zodra je gaat betalen geeft Adidas Running je onder meer de ‘beschikking’ over een coach die je tijdens het rennen aanmoedigt om niet op te geven. Ook is het dan mogelijk om voedingsschema’s te downloaden, krijg je speciale trainingsschema’s en kun je in adidas Running bijhouden hoe (niet) voedzaam je hebt gegeten.

Na afloop van de training worden alle gegevens doorgestuurd naar de Gezondheid-app van Apple en geeft adidas Running een belangrijke tip: hydrateren. Al het vocht dat je verliest moet je namelijk ook weer aanvullen. Uiteraard kun je tijdens het hardlopen met Adidas Running naar een verhaal luisteren of goede muziek aanzetten dankzij de koppeling met muziek-apps, waaronder Spotify.

Wekelijks houdt de hardloop-app je op de hoogte van je prestaties. Ook kun je dan een nieuw doel voor jezelf stellen, bijvoorbeeld om een aantal calorieën te verliezen of een bepaalde afstand te rennen.

adidas Running - Sporttracker

adidas

Gratis via App Store

Meer sportieve apps

De App Store puilt uit met sport-apps. Op iPhoned scheiden we daarom graag het kaf van het koren en verzamelen we alleen de beste applicaties. Wil je (meer) gaan sporten en gezonder leven met je iPhone? Check dan onderstaande artikelen om aan de slag te gaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu