Google introduceert dit jaar met Allo en Duo twee nieuwe berichtendiensten die zich respectievelijk op chatten en videobellen focussen. iPhoned is uitgebreid aan de slag gegaan met Duo, de app die videobellen voor eens en altijd wil veranderen door vooral zo dicht mogelijk bij de basis te blijven.
Update 19 augustus: Google Duo is nu ook beschikbaar in de NApp Store. Voor het gemak hebben we de downloadlink onder de review toegevoegd.
Lees verder na de advertentie.
Duo review: Google kiest voor simpel en snel
Vanaf de eerste keer dat je de app opstart, weet je waar Google de focus op legt: het zo gemakkelijk mogelijk maken om snel een videogesprek met één van je contacten op te bouwen. Je logt snel in door je telefoonnummer aan de app te geven en vervolgens de verificatiecode in te vullen. Je hebt dus geen Google-account nodig om aan de slag te gaan met Duo.
Een videochat-app uniek en interessant maken is lastig, maar Google is dit met de ‘Aankloppen’ (of Knock Knock)-functie wel gelukt. Zodra iemand van je contactpersonen je belt, kun je de belller al zien voordat jij hebt opgenomen. Onthoud wel dat je alleen de beller kunt zien en dat dit niet andersom werkt. Pas als jij op het groene telefoontje tikt, kan de persoon die je probeert te bereiken jouw gezicht zien.
Deze simpele functie zorgt ervoor dat Duo echt tot leven komt, omdat je in plaats van een saaie foto een live video te zien krijgt. Ook handig: aan iemands gezichtsuitdrukking kun je meteen zien of het een leuk of minder positief gesprek gaat worden. Jammer genoeg is de Aankloppen-functie alleen op iOS zichtbaar als je Duo al geopend hebt. Door restricties van Apples besturingssysteem kan Google je homescreen niet overnemen door het gezicht van een beller te tonen. Op Android kan dit wel, al kan iOS 10 er misschien voor zorgen dat deze functie in de toekomst ook voor iPhone-gebruikers beschikbaar wordt.
Het design van de app is enorm simpel, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Nadat je hebt opgenomen is het volledige beeld gevuld met een videofeed van de persoon waar je mee praat, terwijl je jezelf in de linker onderhoek van het scherm kunt zien. Mocht je tijdens het gesprek wisselen van een 4G- naar een wifi-netwerk, dan stapt Duo zelfstandig over, zonder dat je elkaar opnieuw hoeft te bellen. Qua opties is de app ook redelijk beperkt: je kunt schakelen tussen je voorste en achterste camera en het geluid van je microfoon dempen.
De videokwaliteit van Duo is met een kwaliteit van 720p meer dan voldoende. De app doet ook zijn best om met twijfelachtige verbindingen een redelijke video te tonen. Dit konden we goed testen nu collega Thomas deze week op vakantie is en we alsnog binnen een paar seconden verbinding hadden gemaakt. Zoals je op de screenshots kunt zien is de beeldkwaliteit dan wel wat minder scherp, maar goed genoeg om snel bij te praten en te zien waar hij uithangt. Alle gesprekken die je met Duo voert zijn daarnaast via end-to-end-encryptie beveiligd.
Duo is nu al erg stabiel
In Duo kun je door op de uitnodigen-knop iemand uitnodigen voor een gesprek. Hier zie je direct wie van je contactpersonen de app al heeft. Mocht je beste vriend Duo nog niet gebruiken, dan kun je vanuit de app een link versturen, zodat hij de app snel ook op zijn eigen toestel kan zetten. Groepsgesprekken zijn vooralsnog niet mogelijk in Duo. Wat wel opviel tijdens het testen was dat de app razendsnel verbinding maakt.
Door Duo uit te brengen op de iPhone gaat Google direct de strijd aan met Apples FaceTime. Het grote voordeel dat Duo heeft is het feit dat je de app ook op Android kunt gebruiken, wat het een stuk gemakkelijker maakt om iedereen in je contactenlijst met de app te kunnen gebruiken. Omdat Apple FaceTime exclusief voor haar eigen apparaten houdt, kan een dienst als Duo er relatief gemakkelijk met de winst vandoor gaan.
De bètaversie van de app die we getest hebben voelde al erg aan als een app die af is, en dat is maar goed ook. Google brengt Duo namelijk vandaag uit, en Allo volgt later deze zomer op zowel iOS als Android. De app draait op toestellen met iOS 9 en hoger.