Oogappel #28: Notion review: maak je eigen Wikipedia met deze app

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Oogappel #28: Maak je eigen Wikipedia met Notion

4 mei 2020, 19:27
3 min leestijd
Oogappel #28: Maak je eigen Wikipedia met Notion

Notion: notities, taken, AI

Gratis

Reviewscore

8

Notion is een ideale app voor het ordenen van grote hoeveelheden informatie. Door onderling binnen documenten te verwijzen, kun je bovendien makkelijk je eigen informatiesysteem maken, à la Wikipedia. In deze review van Notion vertellen we je er alles over.

Lees verder na de advertentie.

Notion review

Notion is een veelzijdige en krachtige app om informatie te ordenen. Naast een plek voor het opslaan van notities kun je ook hele projecten aanmaken en bijvoorbeeld focusgebieden aanmaken.

Vervolgens kun je hier weer taken aanhangen en deze delen met anderen, zoals studiegenoten of collega’s. Om tijd te besparen heeft de app verschillende sjablonen klaargezet, zodat je snel een agenda, bronnenlijst of complete roadmap op je beeldscherm tovert.

Verder kun je Notion met andere apps koppelen, zoals Google Drive, Asana en Microsoft Word. Een andere nuttige functie is de mogelijkheid om onderling tussen pagina’s in Notion te linken. Door dit consequent te doen, bouw je in feite je eigen Wikipedia. Op die manier kunnen bedrijven bijvoorbeeld complete inwerkgidsen, omgangsregels, voorschriften en declaratieformulieren met elkaar delen.

Overweldigend

Notion omschrijft zichzelf als de alles-in-een werkplek voor notities, takenlijstjes en wikis. Hier is geen woord aan gelogen: het programma is erg compleet. Hier is weinig mis mee, maar het werpt wel een blokkade op. In deze Notion review is dan ook ruimte voor een kritische noot: de app is best overweldigend. De weinig overzichtelijke indeling versterkt dit overrompelende effect alleen maar.

Het is bijvoorbeeld niet direct duidelijk waar je het beste aantekeningen kunt opschrijven. Maak je hiervoor een nieuw notitieboek aan? Of ga je aantekeningen per onderwerp opdelen? Of kies je voor een scheiding tussen werk en privé? Tot slot kun je ook nog orde in de chaos scheppen door middel van tags: hoe werkt dat dan?  Notion geeft je carte blanche en dat is niet altijd fijn, naar mijn mening.

Je moet dus bepalen hoe je je notitiesysteem gaat inrichten. Notion laat je hierbij een hoop keuzes maken, maar doet dit niet expliciet. Het zorgt er wel voor dat je echt even moet leren omgaan met de app en dat kost tijd. Ik ben echter blij dat ik deze investering heb gemaakt. Zodra je het onder de knie hebt, werkt alles namelijk ideaal.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Conclusie

Zelf heb ik Notion bijvoorbeeld ten volste gebruikt tijdens mijn scriptie. Dankzij het krachtige programma kon ik aantekeningen maken per wetenschappelijk artikel, deze ordenen op basis van de twee deelprojecten die ik onderzocht en deze vervolgens weer koppelen aan de deelvragen van mijn scriptie. Als klap op de vuurpijl werden de aantekeningen gedeeld met mijn begeleider, zodat hij de voortgang in de gaten kon houden.

Je kunt het met Notion dus zo bont maken als je zelf wil. Ook wanneer je op zoek bent naar een meer rechttoe-rechtaan notitie-app is het echter het proberen waard. Notion is namelijk gratis voor individuele gebruikers en dankzij de automatische synchronisatie heb je aantekeningen altijd bij de hand. Bedrijven betalen een vast maandelijks bedrag per gebruiker.

Notion: notities, taken, AI

Notion Labs, Incorporated

Gratis via App Store

Meer Oogappels

In de rubriek Oogappels lichten iPhoned-redacteuren hun favoriete apps uit. Check ook de vorige edities:

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version