Pixelmator is al jaren een puik alternatief voor Photoshop. Na een release op Mac en iPad, is het programma nu ook uitgebracht voor de iPhone.
Lees verder na de advertentie.
Fans van Pixelmator op de Mac en iPad hebben een tijdje gewacht op de iPhone-app, maar het resultaat mag er zijn. Met de komst van deze app heeft iOS misschien wel de beste afbeeldingsbewerker te pakken. Volgens medeoprichter van Pixelmator Saulius Dailide hebben fotografen, tekenaars en ontwerpers ‘alle gereedschappen in handen’ om topwerk af te leveren. Wij geven 4 redenen waarom hij daar wel eens gelijk in kan hebben.
1. Foto’s en lagen
Als je begint met Pixelmator, kun je foto’s inladen uit de Foto’s-app, vanuit iCloud of door direct een kiekje te schieten. Het is vervolgens meteen mogelijk om de afbeelding uit te snijden. Als je geen plaatje inlaadt, kun je er ook voor kiezen om met een leeg doek te beginnen.
Handig is ook de optie om meerdere plaatjes toe te voegen. Daarmee kun je, net als in Photoshop en Pixelmator, afbeeldingen maken die uit opeen gestapelde lagen bestaan. Dat maakt het bewerken en het verrijken ervan een stuk gemakkelijker, bijvoorbeeld als je iets over een foto wil schrijven, maar niet het origineel wil aanpassen. Tik je op een laag, dan krijg je nog meer opties, bijvoorbeeld om te kopiëren of om er een stijl aan te hangen. Daarmee geef je de laag bijvoorbeeld schaduw of een reflectie mee.
2. Veel kwasten
Pixelmator gaat behoorlijk diep wat betreft gereedschappen om afbeeldingen te bewerken. Zo zijn er meer dan honderd kwasten; van gewone kwasten tot stiften en sponzen. Deze kunnen ook als gum ingezet worden, als je iets wil wissen. Vervolgens kun je zelf de grootte instellen en bepalen of en hoe doorschijnend de kwast moet zijn. Uiteraard kun je ook de kleur zelf bepalen.
De kwasten kunnen zelfs ingezet worden voor andere bewerkingsopties, bijvoorbeeld om een gedeelte van een foto lichter of donkerder te maken via de ‘Retouch’-functie die je onder ‘Tools’ vindt. Hierin gaat de app net zo diep als bewerkingsprogramma’s voor de Mac of pc.
3. Kleuren aanpassen en effecten
Onder ‘Tools’ vind je nog veel meer aanpassingsopties voor je afbeeldingen. Via ‘Adjust Colors’ kun je tot in de details bepalen hoe de foto eruit ziet. Er zijn enkele ‘filters’, maar je kunt ook zelf de levels verschuiven zodat de belichting anders wordt. Door te swipen kun je verder onder meer het contrast aanpassen en temperaturen en andere kleuren veranderen. Net zo lang tot jij het plaatje mooi vindt.
Verder is het mogelijk om effecten toe te voegen. Zo maak je een foto wazig, voeg je sprankel-effecten toe of kies je bijvoorbeeld voor een vignette die de randen donkerder maakt.
4. Delen via iCloud
Heb je een plaatje aangepast op de iPhone en wil je ermee verder op de iPad of Mac, dan kun je dat via iCloud doen. Overigens moet je voor het Mac-programma extra betalen, maar als je de app aanschaft op de iPhone, dan kun je hem gratis op de iPad gebruiken.
Naast iCloud is het ook mogelijk om afbeeldingen in andere apps te openen of een kopie van het (werk)bestand te delen. Daarmee is het zelfs mogelijk om hem verder in Photoshop aan te passen. Gewoon opslaan in de Foto’s-app kan ook.
Pixelmator downloaden
Pixelmator is één van de meest uitgebreide bewerkingsprogramma’s op iOS. Wel is het af en toe even wennen om met menuutjes om te gaan en moet je leren waar alle functionaliteiten zitten. De app komt het beste tot zijn recht op grotere iPhones, omdat het anders wel erg priegelig wordt. Voor de Mac kost de app 29,99 euro, op de iPad en iPhone eenmalig 4,99 euro.
Pixelmator
Pixelmator Team