'Boete voor appen op de fiets wordt bijna 100 euro'

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Je iPhone gebruiken op de fiets? ‘Dat wordt een boete van 95 euro’

31 januari 2019, 11:03
2 min leestijd
Je iPhone gebruiken op de fiets? ‘Dat wordt een boete van 95 euro’

Appen op de fiets is vanaf 1 juli verboden. Je iPhone onderweg gebruiken levert straks een boete op van 95 euro. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD

Lees verder na de advertentie.

Appen op de fiets levert boete op

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maakte in september bekend dat er per 1 juli 2019 een smartphoneverbod op de fiets geldt. Doel van het verbod is het telefoongebruik onderweg terugdringen in de hoop dat het aantal verkeersgewonden afneemt.

appen op de fiets

De minister wilde destijds niet vertellen hoe hoog de boete wordt voor appen op de fiets. Volgens het AD wordt dit onderwerp morgen besproken in de wekelijkse ministerraad. De krant schrijft op basis van Haagse bronnen dat de verkeersboete 95 euro wordt.

Lees ook: Nieuwe wet moet smartphonegebruik op de fiets compleet verbieden

Bij het bepalen van de hoogte van de boete is naar verluidt rekening gehouden met andere boetes voor fietsers. Als je op de fiets door rood rijdt of rechts inhaalt, kost dat ook 95 euro. Aan rijden onder invloed hangt een boete van 100 euro, terwijl het negeren van een stopteken van de politie 150 euro kost. Al deze boetes zijn exclusief administratiekosten van 9 euro. Het ligt voor de hand dat dit bedrag ook gaat gelden voor het smartphoneverbod op de fiets.

Smartphoneverbod onderweg

Het aanstaande smartphoneverbod op de fiets gaat ongetwijfeld een grote impact hebben. Uit een recent onderzoek van Deloitte blijkt dat 49 procent van de Nederlanders regelmatig zijn telefoon gebruikt tijdens het fietsen. Onder jongeren (18 tot 24 jaar) is dit zelfs 75 procent. Een boete zal afschrikken, al vragen critici zich af of er wel genoeg politieagenten zijn om zoveel bekeuringen uit te delen.

Er zijn ook twijfels over het effect van zo’n smartphoneverbod. Wie zijn toestel tijdens het autorijden gebruikt, kan rekenen op een boete van 230 euro. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onder 4000 autobestuurders blijkt echter dat 62 procent zijn telefoon wel eens tijdens het rijden gebruikt.

Overigens zet niet alleen de overheid zich in om het smartphonegebruik onderweg terug te dringen. Verkeersorganisaties als Veilig Verkeer Nederland, verzekeraars en smartphonefabrikanten maken zich ook sterk voor afleidingsvrij rijden.

Check ook: Driekwart Nederlanders wil verbod op WhatsAppen en bellen op de fiets

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu