Apple legt de focus steeds meer op diensten, voor onder andere muziek en televisie. De volgende logische stap is games. Maar wat zijn de mogelijkheden voor Apple in de game-industrie?
Lees verder na de advertentie.
Hoe Apple in de game-industrie kan stappen
Het enorme succes van Fortnite op de iPhone is het zoveelste teken dat smartphones een serieus onderdeel van de game-industrie zijn. Daarom maken traditionele, grote gamemakers de afgelopen jaren ook de overstap naar het kleine schermpje.
Nintendo heeft nu enkele smartphonegames in de App Store staan, het volgende deel in de populaire Diablo-serie komt exclusief voor smartphones uit en binnenkort kun je strategisch aan de slag met Command & Conquer. De kans is groot dat de nieuwe Harry Potter-game van de makers van Pokémon GO volgend jaar ook een gigantische klapper wordt.
Apple blijft echter achter op dit gebied. Tijdens het afgelopen iPad-event nodigde het bedrijf wel enkele gamemakers uit op het podium, maar dat was meer om te laten zien wat voor mooie beelden er op het scherm van een nieuwe iPad getoond kunnen worden. Maar niet hoe fijn iOS is als plek voor het spelen van games.
Apple-diensten: muziek en televisie
Muziek is al lange tijd onlosmakelijk verbonden met Apple, van de iPod en iTunes tot Apple Music met eigen radiostations. Wil je op je Apple-apparaat muziek luisteren? Dan ga je logischerwijs naar de Muziek-app die al vooraf staat geïnstalleerd.
Apple is nu druk bezig met zijn televisiedienst. Het bedrijf maakt een platform met een hoop eigen producties. Hiervoor strikt het bedrijf allerlei bekende acteurs en programmamakers om iets moois aan te bieden. Het gerucht gaat zelfs dat eigenaren van een Apple-apparaat hier gratis gebruik van kunnen maken. Apple hoopt natuurlijk dat als je zin hebt in een serie of film, je niet meer automatisch Netflix op start maar bij Apple zelf terecht kunt.
Wil je een game spelen, dan kun je natuurlijk in de App Store zoeken. Toch doet Apple afgezien van een klein beetje curatie, niets om van iOS de plek voor gaming te maken. Dat terwijl er elders van alles gebeurt.
Gaming smartphones
Aan de kant van Android-smartphones was 2018 deels het jaar van de gaming smartphone. Hoewel er eerder pogingen zijn gedaan om smartphones voor gamers op de markt te zetten, is het pas dit jaar een categorie dat serieus wordt. Denk aan de Asus ROG met extra koeling, triggers en allerlei accessoires, de tweede Razer Phone en ook Huawei komt nu met een gaming smartphone.
Hoewel we het niet snel zien gebeuren dat Apple met een gaming iPhone op de markt komt waar je bijvoorbeeld een extra koeling aan kunt klikken, laten deze toestellen wel zien dat er iets interessants gebeurt. Als gamers toch honderden euro uitgeven aan een smartphone, waarom dan niet eentje waar ze bijvoorbeeld het beste Fortnite op kunnen spelen?
Game Center
De enige manier waarop Apple buiten de App Store om duidelijk inspeelde op mensen die games spelen, is Game Center. Dit was een app om in te loggen bij games en ranglijsten te zien. De app is met iOS 10 verdwenen.
In de instellingen van iOS is Game Center nog wel terug te vinden. Hier kun je bijvoorbeeld je bijnaam in games aanpassen en vrienden verwijderen. Verder gebeurt alles in de games zelf. Dat betekent dat het in elk spel net een beetje anders werkt. Game Center had uitgebouwd kunnen worden als de basis voor games op iOS, maar dat is niet gebeurd.
En het is niet alleen iOS. Ook de Mac en de Apple TV zijn potentieel interessante platformen voor games waar Apple nog nauwelijks energie in steekt. Voornamelijk met de Apple TV is dat zonde, omdat dit kastje onder je televisie prima kan dienen als een toegankelijke gameconsole.
Wat Apple kan doen
Er zijn verschillende routes die Apple op kan gaan. Het bedrijf kan bijvoorbeeld met hardware gamers tegemoet komen. Een controller voor de Apple TV lijkt dan de meest logische optie. Apple zal niet snel een extra ventilator uitbrengen voor de iPhone zoals Asus en Razer, omdat het bedrijf dan zegt dat zijn smartphone niet perfect is.
Het mooiste is als Apple zelf games gaat maken. Bedrijven als Microsoft en Sony kopen regelmatig studio’s op om exclusieve games te maken. Bedenk eens wat Apple allemaal kan doen als het bedrijf met financiële ondersteuning creatieve gamemakers de ruimte geeft om prachtige dingen te maken?
Daarnaast kan Apple via software iets betekenen. Koop je een iPhone, dan staat daar duidelijk een app op voor muziek, een app voor podcasts en binnenkort mogelijk een app voor televisie. Waarom zou daar geen games-app tussen passen? Een app met een duidelijke curatie van goede spellen, exclusieve games en natuurlijk leaderboards en achievements.
Apple heeft met iOS een platform vol met goede games waar het bedrijf ook bakken met geld aan verdiend. Van elke in-app aankoop krijgt Apple namelijk dertig procent. Dat is dertig procent van elke virtueel item dat is verkocht in Pokémon GO en Fortnite. Nu wordt het tijd om daar iets meer mee te doen.
Zin om te gamen? Check dan de beste iOS-games van oktober met onder andere Stardew Valley en Ghostbusters World.
Lees het laatste nieuws over Apple