Hoe kunstmatige intelligentie toegankelijkheid verbetert

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

AI en toegankelijkheid: kunstmatige intelligentie maakt mensen zelfstandig

21 mei 2018, 19:11
4 min leestijd
AI en toegankelijkheid: kunstmatige intelligentie maakt mensen zelfstandig

De toegankelijkheid van smartphones wordt op verschillende manieren benaderd. Bijvoorbeeld smartphonemakers die alternatieven bieden voor besturing, of app-makers die smartphonetechnologie gebruiken om de wereld te laten zien. De belangrijkste ontwikkeling voor de toekomst van toegankelijkheid is kunstmatige intelligentie.

Lees verder na de advertentie.

Toegankelijkheid en kunstmatige intelligentie

Toen de allereerste iPhone werd aangekondigd, leek de smartphone een enorme stap terug voor toegankelijkheid. Voor zowel mensen met een visuele als lichamelijke beperking is een plat stuk glas namelijk een stuk minder toegankelijk dan een telefoon met duidelijke voelbare knoppen. We zijn inmiddels jaren verder en smartphones blijken niet alleen zeer toegankelijk te zijn, maar de technologie die we in onze broekzak hebben kan mensen met een beperking zelfs helpen om zelfstandiger te worden.

Gids: Apple-apparaten gebruiken met een visuele beperking

Dat gebeurt door smartphonemakers die uitstekende toegankelijkheid-opties toevoegen, maar ook door app-makers. Die gaan nog een stapje verder en verzinnen unieke manieren om de technologie van de iPhone te gebruiken om bijvoorbeeld teksten te herkennen en uit te spreken. Een van de nieuwste trends is het gebruik van kunstmatige intelligentie voor toegankelijkheid.

Ontwikkeling gaat door

Hoewel de toegankelijkheid van smartphones in de afgelopen jaren enorme stappen heeft gemaakt, kan de ontwikkeling door kunstmatige intelligentie in een treinsnelvaart gaan. Een app als Be My Eyes is fantastisch, omdat blinde mensen even de ogen van iemand anders leent, maar met apps als Seeing AI en Envision AI is dat steeds minder vaak nodig. Deze apps herkennen voorwerpen, teksten en zelfs mensen zonder dat een tweede persoon nodig is.

Envision AI is de nieuwste app in deze categorie en wordt gemaakt in Nederland. “Negentig procent van alle informatie die door het menselijk brein wordt verwerkt is visueel”, vertelt Karthik Mahadevan van Envision ons. “Als een persoon een visuele beperking heeft, verliest diegene toegang tot deze belangrijke informatiebron. Dat leidt tot een afhankelijk en beperkt leven. Wij willen de tools ontwikkelen die mensen met een visuele beperking in staat stellen om zelfstandig en op eigen voorwaarden toegang te krijgen tot visuele informatie.”

Envision - zicht voor blinden en slechtzienden

Kunstmatige intelligentie

De ontwikkeling rond beeldherkenning gaat razendsnel, dus apps zoals Envision AI worden steeds beter en kunnen mensen meer helpen. “Kunstmatige intelligentie is een enorme game changer op het gebied van toegankelijkheid”, beaamt Mahadevan. “Het zorgt voor nieuwe manieren om informatie toegankelijkheid te maken.”

Op dit moment zijn nog veel visuele onderdelen van apps die we elke dag gebruiken ontoegankelijk. Hoewel de iPhone met VoiceOver goed alle teksten op het scherm kan voorlezen zodat je zonder je ogen een iOS-apparaat kunt besturen, wordt het lastig met apps als Instagram, Twitter en Facebook waar juist beeld belangrijk is. Hoeveel mis je als je een grappige gif op Twitter of een mooie foto op Instagram niet ziet? Via kunstmatige intelligentie kan ook deze kant van het internet opengesteld worden voor hen die niet zien.

Gids: Apple-apparaten gebruiken met een gehoorbeperking

Microsoft en Google

Dat kunstmatige intelligentie belangrijk is voor toegankelijkheid hebben verschillende grote techbedrijven inmiddels ook door. De app Seeing AI is bijvoorbeeld van Microsoft. Dat bedrijf heeft zelfs een ‘AI for Accessibility’ programma opgericht. Begin deze maand heeft Microsoft aangekondigd 25 miljoen dollar te gebruiken om te zien hoe AI ingezet kan worden op een manier dat de meer dan miljard mensen met een beperking geholpen worden.

Microsoft Build: AI for Accessibility

Ook Google liet in zijn afgelopen Google I/O-keynote zien hoe kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om bijvoorbeeld ondertiteling slimmer te maken, en hoe betere voorspellingen van een toetsenbord mensen helpen die moeite hebben met typen.

Apple is zelf niet zo sterk in kunstmatige intelligentie en loopt dus achter als het gaat om AI inzetten voor toegankelijkheid. Gelukkig is dat ook niet nodig, want bedrijven als Microsoft en Google stellen hun apps gewoon beschikbaar in de App Store, waar ook apps als Envision AI te vinden zijn. Zo vullen de toegankelijkheid van iOS als platform en de stappen die andere bedrijven zetten elkaar mooi aan.

Toegankelijkheid op iPhoned

Deze hele maand besteden we extra aandacht aan het thema toegankelijkheid op iPhoned. Lees onze nieuwste artikelen hieronder en schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download de iPhoned-app voor updates.

Lees het nieuwste artikelen over toegankelijkheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu