Apple biedt met Sign in with Apple een alternatief voor inloggen via Facebook of Google, met een focus op je privacy. Dit zijn alle voordelen op een rij, en zo werkt het.
Lees verder na de advertentie.
Log in met Apple: wat je moet weten
Een handige toevoeging aan iOS 13 en iPadOS is ‘Log in met Apple’. Gebruik je een app of dienst waarbij je eerst moet inloggen, zoals TikTok of het volgen van een pakketje via Parcel? Dan kun je daarvoor meestal je Facebook- of Google-account gebruiken. Dat is handig, want zo hoef je niet de hele tijd losse accounts voor alle apps en diensten aan te maken.
Maar, hier kleeft ook een nadeel aan. Je geeft de diensten waar je mee inlogt, bijvoorbeeld Facebook, namelijk een hoop informatie, al heb je dit misschien niet bewust door. Door via Facebook in te loggen weet het sociale platform welke diensten je gebruikt, je e-mailadres, dat je blijkbaar een pakketje verwacht en hoe actief je op TikTok bent. Allemaal waardevolle gegevens voor het verdienmodel van Facebook: advertenties tonen.
Log in met Apple is een alternatief voor deze manieren om in te loggen. Uiteraard ligt hierbij de focus op het beschermen van jouw privacy. Het is onder meer mogelijk om je e-mailadres volledig af te schermen. Ook krijgen eigenaren van apps en websites waar je probeert in te loggen zo min mogelijk informatie door.
De voordelen
Log in met Apple heeft meerdere voordelen. Ten eerste worden enkel je gebruikersnaam en e-mailadres tijdens het inloggen gedeeld. Zit het delen van je mail niet lekker? Dan kun je ervoor kiezen om het e-mailadres te verbergen. Hierbij maakt Apple een uniek, willekeurig e-mailadres aan dat enkel als doorgeefluik dient om berichten naar je persoonlijke mail te sturen.
Dat is fijn, want de dienst waar je probeert in te loggen heeft dus enkel een nepadres, en kan je dus niet op je persoonlijke mail benaderen. En heb je vervolgens geen zin meer in e-mails van de betreffende dienst? Dan zet je het neppe adres van Apple gewoon stop en ontvang je geen spamberichten meer. Zo simpel is het.
Tot slot belooft Apple je gedrag online niet bij te houden. Uiteraard moet nog blijken of de iPhone-maker zich aan zijn woord houdt, maar het bedrijf van Tim Cook heeft in ieder geval een betere staat van dienst als het op privacy aankomt dan bijvoorbeeld Google. Onlangs gaf de topman bijvoorbeeld nog aan dat Apple de privacy van gebruikers niet als verdienmodel ziet.
Hoe werkt Log in met Apple?
Om via Apple in te loggen heb je twee nodig. Ten eerste moet je in het bezit zijn van een Apple ID dat twee-factor-authenticatie (2FA) gebruikt. Dit is een veiligere manier van inloggen, omdat je tijdens het aanmelden een code in moet toetsen. Verder moet je met jouw Apple ID bij iCloud ingelogd zijn op het apparaat waarmee je wil inloggen via Apple.
Log in met Apple werkt hartstikke simpel:
- Tik op de knop ‘Log in met Apple’ tijdens het aanmelden bij een app of dienst;
- Eventueel worden automatisch de gegevens van je Apple ID ingevuld. Hierbij kun je je naam wijzigen of je e-mail verbergen;
- Tik op ‘Ga door’ en bevestig dat jij het bent via Face ID, Touch ID of door de toegangscode van het apparaat waar je mee inlogt in te toetsen;
- Heb je al deze vormen van 2FA niet ingesteld? Dan voer je het wachtwoord van je Apple ID in om aan te melden.
Waar kan ik inloggen met Apple?
Het fijne van Log in met Apple is dat het op alle platformen werkt. Dus of je nu bij een app of dienst wil aanmelden op Android, macOS Catalina, watchOS, iPadOS of Windows: het is mogelijk. In principe volg je hierbij bovenstaande stappen, maar tussendoor moet je nog bij Apple zelf inloggen voor het invullen van wat gegevens.
Ontwikkelaars moeten Log in met Apple zelf aan hun app, dienst of website toevoegen. Het is onbegonnen werk om alle namen hier op te noemen, maar je kunt onder meer bij Adobe, SkyScanner, TikTok, Vivino en WordPress via Apple inloggen. In de toekomst komen hier waarschijnlijk nog veel meer partijen bij.
Hier gaat Apple een steentje aan bij te dragen. Het is namelijk voor ontwikkelaars verplicht om inloggen met Apple te ondersteunen als de partij inloggen via andere partijen aanbiedt. Concreet komt dit erop neer dat wanneer je bij een app via Facebook kunt inloggen, dat Log in met Apple daar bij moet komen te staan.
Lees het laatste nieuws over Apple