Welke series van de verschillende on-demand-diensten zijn de moeite waard om in je vrije tijd te bingen? Wij zetten onze favorieten op een rijtje.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Beste on demand series
Soms is er niets fijner dan een serie bingen. Achter elkaar een heel seizoen kijken van een blu-ray-boxset of streamingdienst als Netflix of HBO op je iPad, iPhone of Apple TV. Je wil echter niet je kostbare vrije tijd verdoen met een matige show als Hemlock Grove of de nieuwe mislukte Netflix-film The Ridiculous 6. Zelfs niet als je op 1 januari met een kater in je pyjama op de bank ligt. Omdat het aanbod op de diensten nogal kan wisselen, houden we ons bij de originele producties. Tevens hebben we voor series gekozen waar het afgelopen jaar een nieuw seizoen van is verschenen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
1. House of Cards (Netflix)
Met Kevin Spacey in de hoofdrol weet je al dat een serie niet kan tegenvallen, maar House of Cards is veel beter dan we ooit hadden durven dromen. Hoewel het over de Amerikaanse politiek vertelt en sommige details daarvan ook bij ons over ons hoofd vliegt, maakt dat helemaal niet uit. Het gaat om de personages, de relaties en het verhaal. Over een man die alles doet om zijn doel te bereiken en zijn vrouw, gespeeld door de minstens zo goede Robin Wright, die haar eigen plannen heeft. Het doel? Presidentschap. De middelen? Alles is gerechtvaardigd. Hoewel het derde seizoen het afgelopen jaar qua kwaliteit iets inzakte, was het alsnog zeer sterk en kunnen we niet wachten op seizoen 4.
2. Game of Thrones (HBO)
Fantasy op topniveau. Game of Thrones is zo groot, dat het ons sterk lijkt dat je er nog niet eerder van gehoord hebt. Terecht natuurlijk, want de serie biedt elk seizoen weer zoveel kwaliteit in verhaal, sets, acteerwerk en special effects. De strijd om heerser te worden van het land Westeros wordt niet enkel gevoerd met oorlogen, maar vooral met leugens, geheime verbonden en intriges. Inmiddels zijn er al vijf seizoenen, dus je hebt wat om te kijken als je nu gaat beginnen.
3. BoJack Horseman (Netflix)
Het eerste seizoen van volwassen animatieserie BoJack Horseman was een welkome verrassing. Het tweede seizoen uit 2015 is mogelijk nog beter. BoJack, een paard dat leeft in een wereld waar antropomorfe dieren en mensen rondlopen, had vroeger een succesvolle komedieserie op televisie. Inmiddels is hij aan de drank, heeft hij een buikje en weet hij niet wat hij met zijn leven moet. Het is een hilarische show die stampvol grappige details zit. Een serie waar je vooral door moet lachen, maar onverwachts ook een traan over laat.
4. Jessica Jones (Netflix)
Het Marvel-universum kennen we inmiddels vooral van de grote films in de bioscoop, zoals The Avengers en Iron Man. Netflix maakt nu ook vier Marvel-series met vier losse superhelden in de hoofdrol. Jessica Jones is de tweede serie en net als voorganger Daredevil bijzonder goed. Het gaat over privé-detective Jessica Jones. Ze krijgt te maken met een superschurk uit haar verleden die haar misbruikt heeft. Hierdoor gaat het over thema’s die zelden in dergelijke vorm besproken worden. De serie heeft daarnaast een stapel goede personages die uitstekend gecast zijn, met onder andere een door David Tennant (Doctor Who) gespeelde schurk waar we nachtmerries van krijgen.
5. The Leftovers (HBO)
The Leftovers is een apart geval. Gemaakt door een van de makers achter Lost, gaat de serie over een wereld waar een groot gedeelte van de bevolking plots is verdwenen. Antwoorden krijg je niet, want alles gaat over de achterblijvers en de manier waarop zij hun rouw verwerken. Het eerste seizoen moest nog een beetje zijn weg vinden, maar het tweede seizoen dat in 2015 is uitgezonden is een van de beste dingen die we dat jaar hebben gezien. De serie is echter wel bijzonder zwaar en depressief, dus daar moet je maar net zin in hebben.
6. Unbreakable Kimmy Schmidt (Netflix)
Houd je meer van ultieme vrolijkheid, dan moet je echt Unbreakable Kimmy Schmidt kijken. Hoewel deze comedyserie een wat duistere achtergrond heeft, omdat het over een vrouw gaat die jaren lang door een dominee is opgesloten, staat vrolijkheid voorop. Voor de ietwat naïeve Kimmy is alles wat ze ziet nieuw en spannend. Een metroreis is bijvoorbeeld net zo opwindend als een achtbaanrit. De eerste paar afleveringen moet de serie nog landen, maar daarna is het achter elkaar genieten.
7. Orange is the New Black (Netflix)
Orange is the New Black gaat over de netjes opgevoede Piper die een foutje begaat en in een vrouwengevangenis terecht komt. In die gevangenis is het leven net even wat anders dan er buiten, met eigen regels en eigen gezagsverhoudingen. Het is een unieke serie vol humor, drama en een verhaal achter elke gevangene. Hoewel het concept na enkele seizoenen wel iets minder sterk wordt, is het nog steeds een waanzinnig goede serie.
8. Daredevil (Netflix)
Voordat Jessica Jones verscheen was er Daredevil. Het is de eerste Netflix original Marvel-serie met de blinde superheld in de hoofdrol. Het eerste seizoen gaat over hoe Daredevil ontstaat. De blinde Matt Murdock is advocaat, maar ‘s nachts gebruikt hij zijn versterkte andere zintuigen en vechtkunsten om het kwaad wat hardhandiger te bestrijden. Een ijzersterke serie waarin vooral de pijn achter het vechten getoond wordt, zowel fysiek als mentaal. Net als Jessica Jones heeft ook Daredevil een uitzonderlijk goede schurk in de vorm van The Kingpin.
9. Veep (HBO)
Hoewel op dit moment enkel seizoen 3 en 4 van Veep op HBO te zien zijn, is het toch zeer de moeite waard. De show volgt Selina Meyer, gespeeld door Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld) als Vice President van de Verenigde Staten. Samen met haar team probeert ze zo dicht mogelijk bij de president te komen en moeten ze ervoor zorgen dat elk schandaaltje uit de handen van de media blijft. Een hilarische serie vol one-liners en improvisatie van de acteurs.
10. Master of None (Netflix)
Master of None is de nieuwe televisieserie van Aziz Ansari (Parks & Recreation). Hij speelt een moderne jonge man die op een moderne manier date: smartphones en Tinder zijn het gesprek van de dag. Het is een mooie, realistische serie vol herkenbare dingen. Ook laat Aziz een kant zien van racisme binnen Hollywood en de samenleving in het algemeen. Een bijzondere serie dat aanvankelijk erg doet denken aan de serie Louie van komiek Louie C.K., maar al heel snel zijn eigen stem vindt.
11. Narcos (Netflix)
Narcos gaat over het leven van Pablo Escobar, goed gespeeld door acteur Wagner Moura. Het gaat over het criminele leven van Escobar en de agenten die hem proberen te stoppen. De serie maakt gebruik van historische beelden om bepaalde scenes kracht bij te zetten. Aan de ene kant natuurlijk een trucje om de show niet te duur te maken. Zodra er bijvoorbeeld tanks in beeld moeten komen, worden er documentaireshots uit de kast getrokken. Het geeft de serie echter ook een soort echtheid.
12. Sense8 (Netflix)
Acht mensen van over de hele wereld raken mentaal met elkaar verbonden. Ze leren elkaar begrijpen en kunnen elkaar ook helpen door de ander tijdelijk over te nemen. Het is een serie met een erg trage start en het duurt even totdat je doorhebt waar het heen wil. Vervolgens is het moeilijk om te stoppen met kijken. De serie is gemaakt door het Wachowski-duo, bekend van onder andere The Matrix. Ook Sense8 is science-fiction, maar dan compleet gericht op de personages.
13. Silicon Valley (HBO)
Als je interesse hebt in de technologiewereld, dan is Silicon Valley een hilarische serie om te kijken. De show gaat over een groepje slimme gasten die samen een start-up begint met technologie waarmee data veel compacter gestreamd kan worden. De groep beleeft constant ups en downs, waarbij de cultuur in Silicon Valley compleet op de hak wordt genomen.
14. True Detective (HBO)
True Detective barst van het acteertalent. In het eerste seizoen is onder andere Matthew McConaughey en Woody Harrelson te zien, terwijl het tweede seizoen, met een nieuw verhaal, Colin Farrel, Rachel McAdams en Vince Vaugh heeft. De serie is traag, erg traag. Geniet echter van de beelden, het acteertalent en het langzaam ontwikkelende verhaal.
15. Zwarte Tulp (Videoland)
Zwarte Tulp is de eerste Nederlandse serie dat gemaakt is voor een on demand dienst. Hoewel de serie niet zo’n succes was op Videoland en nu dus ook gewoon bij RTL wordt uitgezonden, is het toch de moeite waard om te kijken. Het gaat over twee families die beide werken in de tulpenbollenindustrie. In twaalf afleveringen krijg je steeds meer te weten over het verleden en de geheimen van deze families. Hopelijk raken Nederlandse seriemakers geïnspireerd om ook shows voor bijvoorbeeld Netflix te maken.
Wat zijn jouw favoriete on-demand-series? Laat het weten in de comments!