Het aantal nieuwe apps in de App Store blijft stijgen, mensen downloaden meer dan ooit, maar de meeste kun je missen als kiespijn.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Apple heeft niets te klagen
Apple heeft niets te klagen over de App Store. Het bedrijf van Tim Cook begon 2017 met een record. Ontwikkelaars zouden 20 miljard dollar hebben verdiend in 2016, veertig procent meer dan in 2015. Tijdens de feestdagen werd er zelfs drie miljard dollar aan omzet gemaakt. In een persbericht noemde Apple-topman Phil Schiller 2016 ‘een geweldig jaar’ voor de App Store.
Het totale aantal apps in de appwinkel steeg ‘mede dankzij meer mogelijkheden voor ontwikkelaars’ naar 2,2 miljoen in totaal. Een stijging van 20 procent. In augustus vorig jaar maakte analysebureau Sensor Tower de schatting dat er in 2020 zo’n 5 miljoen apps in de App Store moeten staan als het platform zo blijft groeien.
Tot zover het goede nieuws van en voor Apple. De App Store groeit en bloeit, maar aan bovenstaande statistieken vallen wel nuances te maken. Met de feestdagen was Super Mario Run bijvoorbeeld net beschikbaar, wat leidde tot veertig miljoen downloads in vier dagen. Eerder dat jaar was Pokémon Go een gigantisch succes. Ga je op zoek naar andere apps die een grote impact maakten in 2016, dan zul je waarschijnlijk al iets dieper moeten nadenken.
Het homescreen staat vol
De meeste mensen zullen herkennen dat ze slechts een handjevol (misschien twee handjes vol) apps gebruiken. Het vaste rondje apps dat je af gaat in de trein of thuis op de bank: Facebook, Twitter, Instagram, e-mail, WhatsApp. Daarnaast heb je waarschijnlijk nog tientallen apps die je heel soms opstart voor specifieke momenten, bijvoorbeeld als de trein niet rijdt of als je je afvraagt hoe lang het blijft regenen.
Er zijn inmiddels echter zoveel apps, dat je voor elke taak of behoefte wel een icoontje op je homescreen hebt staan. Met andere woorden: we zijn verzadigd. De apps die nog een blijvende plek op je iPhone willen veroveren, moeten wel iets heel bijzonders doen. De hypes die Super Mario Run en Pokémon Go creëerden zijn inmiddels grotendeels voorbij, waardoor de apps waarschijnlijk zijn verwijderd of virtueel stof verzamelen.
Originaliteit wordt opgeslokt
Van de grote gevestigde apps (waar Facebook een dikke vinger in de pap heeft met apps als Facebook, WhatsApp en Instagram) blijven niet stilstaan. Deze apps willen allemaal dat gebruikers zo lang mogelijk op hun dienst blijven, om zo meer geld te verdienen. Het gevolg is dat apps steeds completer worden.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Een goed en agressief voorbeeld daarvan is hoe Facebook constant nieuwe functies blijft toevoegen aan zijn diensten. Wat doe je als je Instagram-gebruikers voor tijdelijke verhalen naar Snapchat gaan? Dan haal je daar inspiratie uit en bouw je een soortgelijke functie in Instagram. En in WhatsApp. De kleinere apps met originele ideeën worden opgeslokt door de grotere vissen in de zee.
Nieuwe games zijn soms nog hits
De grote hits van het afgelopen jaar waren vooral games. In die categorie verschijnen maandelijks de meeste nieuwe apps. Dat bleek eveneens uit het onderzoek van Sensory Tower. Zo vreemd is het niet dat games populair blijven, want spelers raken doorgaan snel op games uitgekeken, om daarna een nieuwe te proberen. Met die insteek worden de meeste games ook gemaakt, met uitzonderingen als Candy Crush Saga en Pokémon Go, die constant nieuwe levels en functies krijgen.
Voor elke Candy Crush Saga staan echter duizenden apps die in het aanbod ondergesneeuwd raken. Voor elke Facebook staan sociale netwerken die niet van de grond komen, omdat vrienden allemaal op Facebook zitten.
De App Store puilt uit
Zelfs voor apps die heel origineel zijn en een goed idee hebben is het lastig om ‘er tussen te komen’. Het is voor ontwikkelaars een kwestie van goede contacten en heel veel geluk hebben. Het is een kwestie die al langer loopt bij Apple en ontwikkelaars: hoe zorg je dat nieuwe apps opvallen voor gebruikers? De ruimte in de Uitgelicht-sectie van de App Store is simpelweg te beperkt om alle apps in de schijnwerper te zetten en om in de hitlijsten te verschijnen moet een app al succesvol zijn.
Het succes van de App Store is simpelweg te groot, maar Apple werkt aan manieren om apps op te laten vallen. Zo kunnen ontwikkelaars gaan betalen om bovenaan te komen als consumenten in de Store op bepaalde woorden zoeken. Hierbij wordt volgens Apple geen verschil gemaakt tussen grote bedrijven en kleine app-makers. In Nederland is de functie er overigens nog niet.
Maken nieuwe apps nog kans?
Dit gaat de kas van Apple natuurlijk spekken, maar of gebruikers daar echt goede nieuwe apps aan overhouden valt nog maar te bezien. Voor grote bedrijven en bestaande top-apps lijkt er voorlopig niets aan de hand, zij zullen blijven evolueren met nieuwe opties om met de tijd mee te gaan. Apps die hen dreigen in te halen, worden de pas afgesneden. Het wordt heel lastig om als nieuwe app een plekje te veroveren in een markt die eigenlijk verzadigd is.
Lees het laatste nieuws over Apple
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!