Waarom het goed is dat de Netflix-sterren verdwijnen als beoordeling

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Duim omhoog voor Netflix, weg met de sterrenwaardering

5 april 2017, 16:29
3 min leestijd
Opinie: Duim omhoog voor Netflix, weg met de sterrenwaardering

Netflix maakt het beoordelen van bekeken films en series veel simpeler. De sterrenwaardering ruimt het veld, in plaats daarvan tik je nu op een duimpje omhoog of omlaag.

Lees verder na de advertentie.

Netflix-sterren verdwijnen

Videodienst Netflix testte vorig jaar een nieuw systeem om films en series te beoordelen. In plaats van het toekennen van sterren konden honderdduizenden gebruikers als onderdeel van de test kiezen om een titel met een duim omhoog of omlaag te waarderen. Dat leidde volgens het bedrijf tot een stijging van 200 procent meer beoordelingen.

Niet heel gek, want over een sterrenrating moet je nadenken. Een duim omhoog voor een film die je leuk vond en een duim omlaag voor een film die je niet leuk vond, is een stuk simpeler. En hoe beoordeel je een film in sterren? Dat doet iedereen op zijn manier, aan de hand van verschillende maatstaven. De beroemde filmcriticus Roger Ebert was van mening dat sterren weinig betekenden als je daarbij de context (of de recensie) niet las.

netflix-sterren

Waardering en kijkgedrag verschillen

Op Netflix kun je je waardering niet onderbouwen. Netflix registreert het aantal sterren wel, maar weet niet hoe je tot dat aantal bent gekomen. Daarbij is iets interessants aan de hand. Netflix merkt bijvoorbeeld dat gebruikers documentaires met vijf sterren beoordelen en onnozele films maar drie sterren geven. Toch zetten kijkers vaker iets simpels op dan een documentaire, terwijl ze dat daarna als minder waarderen. Wat zegt zo’n score dan?

Aan de hand van hoe jij films en series waardeert, deelt Netflix je in bij mensen met hetzelfde kijkgedrag als jij. Daarop baseert de dienst vervolgens de rode sterren bij een titel. Kom je een film op Netflix tegen met vijf rode sterren, dan is dat niet het gemiddelde van alle gebruikers. Het toont alleen dat deze film in het straatje past van films die jij eerder hoog hebt gewaardeerd. Bij iemand met een andere smaak krijgt dezelfde film misschien maar Ă©Ă©n ster.

Netflix interview

Is een film goed of slecht?

Kortom, het sterrensysteem is te ingewikkeld, te gericht en een beetje betekeningsloos geworden. Het is precies de reden dat YouTube ooit afstapte van een sterrensysteem bij video’s en deze verving met duimpjes. De meeste gebruikers beloonden YouTube-filmpjes in een ver verleden Ăłf met Ă©Ă©n ster Ăłf met vijf sterren. Bepalen of iets goed of slecht is, kan iedereen. Maar hoe beoordeel je of een film 2, 3 of 4 sterren waard is? De App Store heeft hetzelfde probleem.

Dus: duimpjes. Roger Ebert’s collega-criticus Gene Siskel was jaren geleden al helemaal voor dit systeem. Zijn punt: “Wat mensen willen weten is of een film de moeite waard is. Ze willen geen uitgebreid verhaal over de carrière van een regisseur en allerlei randzaken, maar gewoon een duim omhoog voor ‘ja’ en een duim omlaag voor ‘nee’.”

Duimpje omhoog

Netflix rolt het nieuwe waarderingssysteem vandaag wereldwijd onder gebruikers uit, ook in Nederland. Het idee is dat mensen meer beoordelen, waardoor Netflix meer data verzamelt. De videodienst komt ook met een nieuwe indicator om aan te geven hoe goed een film of serie bij jouw smaak past. De dienst ruilt de rode sterren in voor een percentagesysteem. Hoe hoger, des te beter. Het gaat Netflix simpeler en duidelijker maken.

Lees het laatste nieuws over Netflix

Bron: Roger Ebert
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu