De nieuwe MacBook maakte bij zijn introductie in maart direct veel tongen los. Welke vernieuwingen brengt het laatste pronkstuk van Apple en wat maakt het zo uniek? In deze review gaan we daar op in.
Lees verder na de advertentie.
1. Dunner en lichter design
De MacBook Air luidde in 2008 een nieuw tijdperk in voor laptops met zijn enorm dunne en lichte behuizing, fijne touchpad en de afwezigheid van een dvd-speler. Al deze zaken zijn ook van toepassing op de nieuwe MacBook, al is het Apple gelukt om een volwaardige computer in een nóg compactere behuizing te krijgen. De randen rondom het scherm zijn slanker, op zijn dikste punt meet de laptop 13,2 millimeter en met een gewicht van iets meer dan 900 gram is hij perfect om mee te nemen.
Ondanks het geringe gewicht voelt de MacBook solide aan, wat mede is te danken aan de nagenoeg perfecte bouwkwaliteit en afwerking. Er is geen enkel kraakje hoorbaar, zelfs niet als je als een idioot over het toetsenbord raast of hard de behuizing indrukt. Boven het toetsenbord bevinden zich de speakers, die nu duidelijk zichtbaar zijn en voor een dunne laptop als deze prima geluid produceren. Bij het bekijken van video’s of het luisteren naar muziek is het daarom niet noodzakelijk om oordopjes te gebruiken.
Hoewel het appeltje op de bovenkant van de MacBook niet meer oplicht, heb je ditmaal wel de keuze uit drie verschillende kleuren: zilver, goud en spacegrijs. Ons reviewmodel heeft laatstgenoemde kleur, en die misstaat de laptop allerminst. Het leverde ons in de periode dat we de MacBook hebben getest alleen maar complimentjes op.
2. Nieuwe hardware met plus- en minpunten
Apple heeft de nieuwe MacBook voorzien van een 12 inch-scherm met een resolutie van 2304 bij 1440 pixels dat er een stuk scherper en helderder uitziet dan het display van de 13,3-inch MacBook Air. Dat is te danken aan de Retina-resolutie en het ips-paneel, dat veel betere kijkhoeken heeft en kleuren waarheidgetrouwer weergeeft. Ook als je het scherm vanuit een hoek bekijkt, is het prima afleesbaar. De helderheid kan bovendien flink worden opgeschroefd en omdat het scherm gelamineerd is, valt de spiegeling met veel zonlicht mee. Ook in de buitenlucht kun je daardoor prettig werken.
Het scherm is dunner en helderder dan voorheen, en ook een stukje energiezuiniger. In principe is een accuduur van 8 uur haalbaar, al kun je ook 10 uur op één acculading vooruit als je het wat rustiger aandoet. Dat is niet alleen te danken aan het scherm, maar ook aan de nieuwe Intel M-chip die de MacBook aanstuurt. Deze heeft een 1,1 of 1,2GHz dualcore-processor met Turbo Boost en wordt bijgestaan door 8GB aan werkgeheugen en een Intel HD Graphics 5300-gpu.
In de praktijk is de nieuwe MacBook net zo krachtig is als een MacBook Air uit 2011. Dat klinkt teleurstellend, maar in de praktijk is de laptop vlot genoeg voor kantoortaken en veelgebruikte apps als Safari, Chrome, Office en Tweetdeck. Met zwaardere applicaties als Photoshop en iMovie valt ook te werken, al moet je zo nu en dan wat langer wachten voordat een bewerking wordt uitgevoerd. Full-hd-video’s op bijvoorbeeld YouTube spelen ook probleemloos af, maar aan 2K- of 4K-filmpjes heeft de MacBook geen boodschap. Ben je veeleisender op dit gebied en doe je veel aan foto- en videobewerking, dan verdient de gelijk geprijsde MacBook Pro de voorkeur.
Veeleisende gebruikers kunnen beter gaan voor de MacBook Pro
De Intel M-chip heeft echter ook een voordeel. De chip heeft namelijk geen actieve koeling nodig, waardoor deze muisstil is in gebruik. Wel kan de MacBook warm worden als je veel apps tegelijkertijd gebruikt of streaming video’s bekijkt, maar hij wordt nooit zo heet dat je hem niet op je schoot kunt laten staan.
3. Vernieuwd touchpad en een ander toetsenbord
Tijdens de presentatie van de nieuwe MacBook werd er uitgebreid bij stilgestaan: het nieuwe, iets grotere touchpad met Force Touch. Staat de MacBook uit, dan voel je niks als je het touchpad indrukt. Eenmaal ingeschakeld simuleert deze muisklikken, waarbij het mogelijk is om harder te drukken om speciale functies aan te roepen.
Met dit zogenoemde Force Click kun je in Safari bijvoorbeeld de betekenis van woorden opzoeken en in iMovie vooruitspoelen en feedback krijgen wanneer je een video tot zijn maximale lengte sleept. Daarnaast is het met Force Click mogelijk om een bestandsnaam te wijzigen, een voorvertoning van links in Safari weer te geven of om mappen en bestanden te previewen. Best handig, al duurt het even voordat je alle mogelijkheden onder de knie hebt.
Omdat de behuizing van de nieuwe MacBook zo dun is, heeft Apple daarnaast het toetsenbord moeten vernieuwen. De knoppen maken gebruik van een butterfly-mechanisme dat minder ruimte inneemt. In het begin is het even wennen dat de knoppen minder ver zijn in te drukken, maar na een uurtje ben je eraan gewend en merk je er niks meer van.
Het toetsenbord tikt heerlijk en ook met de MacBook op je schoot kun je er prima mee uit de voeten. Het enige echte nadeel zijn de pijtjestoetsen voor omhoog en omlaag; deze zijn zo klein dat je ze regelmatig mist. De overige toetsen zijn groter en daarmee gemakkelijker te bereiken.
4. Eén enkele usb-c-poort
Een andere innovatie op de nieuwe MacBook is de usb-c-poort aan de linker zijkant. Op de ingang voor de koptelefoon na is dit de enige beschikbare poort, wat helaas ook betekent dat je al gauw een adapter nodig hebt als je meer wilt dan alleen de laptop opladen. Bij ons testmodel werd een usb-c-naar-usb-adapter meegeleverd, maar als je bijvoorbeeld een externe monitor of meerdere usb-apparaten wilt aansluiten, heb je een veel duurder dock nodig. Wel is usb-c een open standaard, zodat ook goedkope docks van andere partijen op de laptop zijn aan te sluiten.
Wat connectiviteit betreft scoort de MacBook Pro een stuk beter, met twee Thunderbolt 2-poorten, twee USB 3-poorten, een hdmi-connector, een sd-kaart-sleuf en een koptelefoonaansluiting. Op de nieuwe MacBook ontbreken al die aansluitingen, maar de laptop is wel aanzienlijk dunner en lichter; het verschil met de 2 kilogram wegende 15-inch MacBook Pro is duidelijk merkbaar. Bovendien is de doorvoersnelheid van zowel data als stroom bij usb-c aanzienlijk hoger en kun je de laptop zelfs opladen met een externe accu die eigenlijk voor telefoons is bedoeld. Vernuftig.
5. Flink aan de prijs
Naast de hardwareprestaties en beperkte connectiviteit is er nog een reden waarom de nieuwe MacBook niet voor iedereen is: de prijs. Het instapmodel is met 1449 euro net zo duur als de beter uitgeruste MacBook Pro, en een stuk kostbaarder dan de MacBook Air. Wil je dubbel zoveel opslagruimte (512GB) en een iets snellere processor, dan betaal je zelfs 1799 euro. Een fors bedrag voor een prachtige laptop met enkele interessante innovaties, die de hoge prijs echter maar deels rechtvaardigen.
Het nieuwe design en de innovaties rechtvaardigen de hoge prijs maar deels
Ook de eerste MacBook Air had zo zijn problemen door middelmatige hardware en een fiks prijskaartje. De modellen die volgden werden krachtiger, goedkoper en daarmee aantrekkelijk voor een breed publiek. We hebben goede hoop dat dit ook voor de nieuwe MacBook geldt, want ondanks alle beperkingen is het een indrukwekkend staaltje techniek.
Conclusie 12-inch MacBook review
Het is vrijwel onmogelijk om niet onder de indruk te zijn als je de nieuwe MacBook voor het eerst ziet. De laptop is prachtig ontworpen, enorm dun en licht en voorzien van een uitstekend ontwerp. Ook met de accuduur is niets mis, en het vernieuwde touchpad en keyboard werken prima. De MacBook heeft echter ook duidelijke nadelen, waaronder tegenvallende prestaties bij het gebruik van zware applicaties. Daarnaast is de enkele usb-c-poort iets waarmee je moet kunnen leven; deze is snel en multifunctioneel, maar voor het aansluiten van randapparatuur zijn dure adapters nodig. Op veel fronten is de MacBook Pro een beter alternatief, al moet je dan wel concessies doen wat betreft draagbaarheid en design.
12-inch MacBook kopen
Je kunt de MacBook kopen via de Apple Store of bij onderstaande aanbieders.