De Apple TV 4 is de eerste settopbox van Apple met toegang tot de App Store en de mogelijkheid om zowel apps als games te draaien. Is dat voldoende reden om je oude exemplaar in te ruilen?
Lees verder na de advertentie.
De toekomst van televisie?
Jarenlang was de Apple TV min of meer een ondergeschoven kindje, totdat Apple in september eindelijk een nieuwe versie van de settopbox uit de doeken deed. Sinds eind oktober is de vierde versie van de settopbox in de Benelux verkrijgbaar en die brengt de nodige vernieuwingen met zich mee. Zo heeft de Apple TV 4 een vernieuwd besturingssysteem genaamd tvOS en voor het eerst toegang tot de App Store.
Tim Cook is er heilig van overtuigd dat apps de ’toekomst van televisie’ zijn, aangezien ze oneindig veel mogelijkheden toevoegen. In tegenstelling tot vorige versies van de Apple TV ben je niet beperkt tot een handjevol apps als iTunes en Netflix, maar kun je ook bijvoorbeeld hotels boeken via AirBnB, shoppen naar kleding met Gilt, al je media streamen met Plex en talloze games spelen. Zoals je in ons overzicht met de beste Apple TV apps ziet, is er al best een behoorlijk aanbod in de App Store, die licht is aangepast en alleen apps en games bevat die voor de settopbox zijn geoptimaliseerd.
Grootste update in jaren
De Apple TV 4 heeft naast een nieuwe interface en App Store ook een onderhuidse update gekregen. Zo heeft het kastje dezelfde Apple A8-chip als de iPhone 6, Dolby Digital 7.1, 2GB aan RAM en 32 of 64GB aan opslagruimte. Het 32GB-model kost 179 euro, terwijl je voor de 64GB-versie 229 euro betaalt. Wil je weten welke versie voor jou het meest geschikt is, check dan ons Apple TV koopadvies. Voor deze review hebben we de 32GB-versie getest die voor de meeste gebruikers zal voldoen.
Overigens is ook het uiterlijk van de Apple TV op de schop gegaan. Het kastje is wat hoger en wat zwaarder geworden en aan de achterkant zijn de aansluitingen voor stroom, hdmi en ethernet te vinden. De optische digitale audiopoort van de Apple TV 3 is verdwenen en de micro-usb-poort heeft plaatsgemaakt voor een usb-c-poort. Slecht nieuws dus voor wie bijvoorbeeld een home cinema-set wil aansluiten. Wel beschikt de settopbox over bluetooth 4.0 en 802.11ac wifi met MIMO. Je kunt het kastje daardoor ook met 5GHz-netwerken verbinden.
Ondersteuning voor Siri is nog niet beschikbaar
De laatste versie van de Apple TV beschikt over een vernieuwde afstandsbediening met een glazen touchpad en diverse ingebouwde bewegingssensoren. Het bedienen van de interface gaat erg soepel met het aanraakgevoelige vlak, dat je ook kunt indrukken om acties te bevestigen. De bewegingssensoren zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld games kunt besturen door de afstandsbediening heen en weer te zwiepen (later meer daarover). Verder heeft de remote een speciale Siri-knop en een tweetal microfoons voor spraakcommando’s.
Een flinke domper is dat de spraakbesturing vooralsnog niet in Nederland en België werkt. Druk je op de Siri-knop, dan opent slechts een zoekfunctie en je kunt dus niet met je stem zoeken of bepaalde apps of functies starten. En dat is behoorlijk lastig, aangezien je geen extern toetsenbord kunt koppelen en het virtuele keyboard van tvOS vreselijk traag werkt.
Voor de rest bevat de afstandsbediening de gebruikelijke knoppen voor volume, home en play/pauze. Is na verloop de accu leeg, dan kun je het apparaatje via de Lightning-connector aan de onderkant opladen.
Aansluiten en instellen
Het instellen van de Apple TV 4 is een proces dat zich vanzelf wijst. Na het aansluiten van de settopbox aan het stopcontact en je tv – middels een niet (!) meegeleverde hdmi-kabel – stel je de taal en regio in. Vervolgens kun je volledig automatisch je Apple ID en wifi-netwerk invoeren door via bluetooth je iPhone of iPad met de Apple TV te verbinden.
Dit werkt aanzienlijk sneller dan één voor één de inlogcodes in te voeren met het virtuele keyboard. Hierna heb je de optie om een serie luchtfoto’s te downloaden die gebruikt worden als schermbeveiliging. De Apple TV kan maandelijks een nieuw pakket foto’s van circa 600MB downloaden, zodat je steeds iets nieuws hebt om naar te kijken.
Interface en App Store
De nieuwe Apple TV maakt gebruik van tvOS, een aangepaste versie van iOS die is geoptimaliseerd voor het grotere scherm van je tv. De interface zit simpel in elkaar en toont bovenaan uitgelichte content van iTunes (films en series), de App Store, Foto’s en Muziek. De zoekfunctie, instellingen en geïnstalleerde apps vind je daaronder. Net als in iOS kun je pictogrammen een andere plek geven door even de touchpad ingedrukt te houden. Druk je op de play/pauze-knop van de afstandsbediening, dan kun je een app verwijderen. Handig voor wie geen beschikking heeft over een Plex-account is dat ook Thuisdeling in tvOS present is. Hiermee stream je gemakkelijk gedeelde content, zoals films of series, naar de Apple TV.
De instellingen van tvOS zijn vrij uitgebreid. Je kunt hier terecht om zaken met betrekking tot je netwerk, video en audio te regelen en te bepalen na hoeveel tijd de Apple TV gaat sluimeren. Ook zijn er diverse toegankelijksheidsopties en heb je de mogelijkheid om beperkingen in te stellen. Onderaan het menu vind je de optie om de settopbox op stand-by te zetten. Het apparaatje heeft namelijk geen uitknop.
De interface werkt soepel, maar tekstinvoer is een crime
Als gezegd is de Apple TV 4 de eerste settopbox van Apple met toegang tot de App Store. Die is grofweg in drie categorieën verdeeld: Uitgelicht, Hitlijsten en Aankopen. Eerstgenoemde geeft tips voor trending apps en games die de moeite waard en momenteel populair zijn. Net als in de ‘normale’ App Store kun je ook hitlijsten raadplegen met de populairste gratis/betaalde apps en applicaties die het meeste hebben opgebracht.
Daarnaast kun je je aankopen en downloads checken, waarbij je apps die je eerder met hetzelfde Apple ID hebt aangeschaft kosteloos kunt downloaden op de Apple TV. De App Store heeft ook een zoekfunctie, die door het ontbreken van spraakbesturing frustrerend werkt. Dit komt ook doordat het virtuele keyboard is uitgesmeerd over de breedte van het scherm (zie hierboven), wat tekstinvoer onnodig traag maakt.
Ondanks dat is de Apple TV erg prettig in het dagelijks gebruik. Het kastje start snel op, heeft een soepele interface en kan – mits je een app als Plex of Infuse hebt geïnstalleerd – overweg met al je favoriete media. Helaas heeft de settopbox net als de Chromecast geen ondersteuning voor 4K, al is dat aanbod momenteel toch nog beperkt. Ook een Spotify-app is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, al kunnen we ons voorstellen dat hier de komende maanden verandering in komt. Muziek streamen met Apple Music is al wel mogelijk.
Het grootste voordeel van de Apple TV 4 is natuurlijk dat je er ook mee kunt gamen. Na het testen van diverse titels, waaronder Crossy Road, Rayman Adventures en Lumino City kunnen we concluderen dat dit prima werkt. Games zien er prachtig uit op het grote scherm, zijn prettig te besturen met de remote en draaien soepel. In het geval van Crossy Road kun je met twee mensen spelen door een iPhone of iPad te koppelen – plezier gegarandeerd!
Ook beschikbaar is de racegame Asphalt 8, al draait die op actievolle momenten niet altijd even soepel. Niettemin is het spel, ook met de kleine afstandsbediening, goed speelbaar. Door deze te kantelen kun je sturen, waarbij je met de knoppen van de remote kunt remmen en boosten. Ben je in het bezit van een Mfi bluetooth-controller, dan is deze te koppelen om de Apple TV om te toveren tot een eenvoudige spelcomputer. Het aantal ondersteunde games is echter beperkt en in de meeste gevallen voldoet de meegeleverde remote prima.
Games zijn vrij goed te besturen met de remote
De komende tijd moet uitwijzen game-aanbod in de App Store voldoende kan groeien om de Apple TV te laten concurreren met ‘echte’ spelcomputers als de PlayStation 3/4 en Xbox One. Er is al best wat om uit te kiezen, al is het gros van de Apple TV-games momenteel met één of twee knoppen te bedienen. Apple positioneert het apparaat weliswaar als mediaspeler die ook casual games kan spelen, maar met de juiste apps en accessoires kan het wellicht uitgroeien tot meer.
Conclusie Apple TV 4 review
Een groot nadeel van de Apple TV 4 is dat gebruikers in Nederland en België niet kunnen beschikken over spraakassistent Siri. Daardoor is vooral het invoeren van tekst en het uitvoeren van zoekopdrachten onnodig traag. Afgezien daarvan is de settopbox echter een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De interface werkt soepel, het aanbod apps is veel groter en breder en voor het eerst kunnen ook games worden gespeeld. Lukt het Apple en ontwikkelaars om het app-aanbod de komende tijd verder te vergroten, dan zal het apparaat alleen nog maar functioneler worden.
Het testmodel voor deze review is ter beschikking gesteld door Coolblue, waar je de Apple TV 4 ook kunt aanschaffen.