De Apple Watch is de eerste smartwatch van Apple. Hij brengt de techniek en software van Apple naar je pols, maar is ook een mode-accessoire. Is dat genoeg om de hoge aanschafprijs te rechtvaardigen? Je leest het in deze Apple Watch review.
Lees verder na de advertentie.
Design: klein, maar schitterend
Vers uit Duitsland ging de 38mm Sport-variant van de Apple Watch om de pols. Meteen opvallend is dat de Watch schitterend oogt, ook met aluminium-behuizing. Het scherm loopt mooi over in de afgeronde randen van de smartwatch en zelfs de manier waarop de bandjes in de behuizing worden geschoven, oogt vrijwel naadloos. De knop aan de zijkant valt mooi in het design en de digitale kroon geeft de Watch net dat gevoel van een mechanisch horloge. Een stukje luxe, dat ook nog eens erg fijn draait.
Daarnaast trekt het formaat meteen de aandacht. Het uurwerk van 38 millimeter is echt klein. Fijn voor mensen met een dunne pols, maar voor bredere armen is de 42mm-versie waarschijnlijk mooier. Het eerste probleem met het design van de Apple Watch Sport is het rubberen bandje. Je pint het vast in een gaatje, waarna je het overige deel wegwerkt door het onder het bandje door tegen je arm te schuiven. Het rubber geeft niet erg mee, waardoor het vaak voorkomt dat er een stukje vel tussen het bandje terecht komt. Au.
Meegeleverd wordt een magnetische oplader, die op de achterkant van de Apple Watch geplaatst moet worden. Deze oogt voor de Apple Watch Sport een beetje goedkoop van wit plastic. De oplader van de stalen Apple Watch ziet er een stuk chiquer uit, daarvoor is hij eveneens van staal. Wel laadt de accu snel op, in zo’n uur tot anderhalf uur is hij weer vol.
Aanzetten en koppelen
Om de Apple Watch te gebruiken, heb je een iPhone nodig die iOS 8.2 of nieuwer draait. Met de bijgeleverde Apple Watch-app is de wearable gemakkelijk te koppelen door de iPhone-camera op de Watch te richten. Dat werkt iets minder in een felle omgeving, maar je kunt ‘m altijd nog handmatig koppelen met een unieke cijfercode. Daarna kun je aangeven om apps van je iPhone over te zetten die al een update hebben voor de Apple Watch. Dat gebeurt automatisch en is erg handig, want zo kun je meteen aan de slag.
Interface en gebruik
Uitvinden hoe je een ander klokje instelt duurt al even
Het is op z’n zachtst gezegd even wennen om de Apple Watch te gebruiken. Voor veel kopers zal dit de eerste ervaring zijn met een smartwatch en het is dan wel een paar dagen stuntelen voordat je gewend bent aan de besturing en interface.
Het hoofdscherm van de Watch is het uurwerk. Van daaruit veeg je naar beneden om notificaties te bekijken of omhoog om bij de Glances te komen. Door op de digitale kroon te drukken, kom je bij het app-overzicht en de langwerpige knop naast de kroon opent je vriendenlijst. En dat zijn maar een paar dingen die je met de knoppen kunt.
Lees: 10 functies van de Apple Watch knoppen
Dan is er nog Force Touch. Door harder op het scherm te drukken, zet je bepaalde acties in werking. Een beetje onhandig aan dit alles is wel dat de Apple Watch nergens aangeeft wanneer een bepaalde actie mogelijk is. Voordat we in de gaten hadden dat Force Touch nodig is om het klokje te veranderen, waren we een tijdje verder.
Communicatie: werkt vrij goed
Het lijkt lastig met zo’n klein scherm, maar communicatie is wel degelijk mogelijk. Via het favorietenscherm en de digitale kroon draai je gemakkelijk naar vrienden. Het is onder meer mogelijk om iemand te bellen. Dat gaat prima dankzij de ingebouwde microfoon en speaker van de Apple Watch.
Nederlandse Siri helpt met snelle acties
Daarnaast is het mogelijk om snel een bericht via iMessage te versturen. Je kiest uit verschillende voorgeprogrammeerde berichtjes zoals ‘On my way’ of ‘Ok’, maar kunt ook (geanimeerde) emoji versturen of zelf een bericht inspreken met de dicteerfunctie. Dat werkt al vrij goed in het Nederlands.
Siri
Inmiddels spreekt ook Siri Nederlands. Door de digitale kroon van de Apple Watch ingedrukt te houden wordt de spraakassistent geopend, maar het werkt ook als je ‘Hé Siri’ zegt. Vervolgens kun je commando’s geven, bijvoorbeeld ‘zet een wekker’ of herinneringen toevoegen. Verder kun je Siri natuurlijk van alles vragen, net als op de iPhone. Verwacht echter geen geluid; Siri geeft in stilte antwoord. Misschien maar beter ook, want zo kijkt niemand raar op in het openbaar. Siri is een heel handige functie op de Apple Watch om even een snelle actie uit te voeren en voelt nuttiger rond de pols dan op de iPhone.
De tijd als ‘killer-feature’
Steve Jobs noemde simpelweg kunnen bellen een ‘killer-feature’ toen hij de eerste iPhone aankondigde. Het klinkt vanzelfsprekend, maar de klok van de Apple Watch is een killer-feature. Gebruikers kunnen zelf een uurwerk instellen en dat aanvullen met informatie naar keuze. Zo zie je naast de tijd bijvoorbeeld de datum, je volgende agendapunt, accupercentage en hoeveel je al hebt bewogen vandaag. Er zijn veel mogelijkheden om je uurwerk naar wens in te richten.
Motivatie voor gezonder leven
De Apple Watch probeert je als drager zoveel mogelijk tot beweging te motiveren. In de Activiteit-app kun je aangeven hoeveel je wilt bewegen. In een drietal cirkels kun je op de Apple Watch bijhouden of je daar vandaag mee op de goede weg bent. Zijn alle cirkels gevuld, dan heb je genoeg bewogen. Hiermee hou je verbrande calorieën bij, check je hoeveel minuten je actief bent geweest en of je gedurende de dag genoeg staat.
Zit je vijftig minuten achtereen, tikt de Apple Watch op je pols met de melding dat het tijd is om even te gaan staan en wat te bewegen. Gek genoeg werkt het: er is niets zo vervelend als een cirkeltje dat niet vol is aan het eind van de dag. Via de app kun je met statistieken en grafieken samenvattingen van de dag zien. Zo krijg je meer inzicht in je activiteit, met als doel dat je er iets mee doet.
Ook sporten kan prima met de Apple Watch, via de Workout-app of een app van derde partijen. Op het scherm houd je bij hoe ver je bijvoorbeeld hebt gelopen. Dat kan ook zonder je iPhone mee te nemen, al registreert hij niet je route, omdat er geen gps in de Apple Watch zit. Wel kun je de Apple Watch gebruiken om je snelheid of hartslag bij te houden, wat overigens nauwkeurig gebeurt.
Apps kunnen beter
Tim Cook kondigde trots aan dat er inmiddels ruim 3500 Apple Watch-apps beschikbaar zijn. In werkelijkheid zijn er vooralsnog weinig weinig apps die écht de moeite waard zijn op de Watch. Daarnaast moeten belangrijke apps betere functionaliteiten krijgen. Zo komen inkomende WhatsApp’jes of berichten via Facebook Messenger wel als notificatie binnen op de Apple Watch, maar kun je er niet direct op antwoorden.
Ook jammer is dat als iemand een afbeelding stuurt via apps van derden, je deze niet meteen kunt bekijken. Daarvoor moet je toch weer de iPhone pakken. De telefoon is sowieso nodig om de meeste apps te gebruiken. De apps op de Apple Watch draaien op de achtergrond op je smartphone. Dat maakt het opstarten van apps soms best wel traag.
Glances
Door vanaf het uurwerk naar boven te vegen, open je Glances. Dit zijn een soort kaarten waarop de belangrijkste informatie van geïnstalleerde apps getoond wordt. Je kiest zelf van welke apps je Glances wil installeren en hoe je ze ordent.
Apps hoef je nauwelijks meer te openen dankzij Glances
Glances zal vaak de eerste optie zijn als je snel ergens op de hoogte van wil zijn, wat wel zo handig is op een smartwatch waar je niet minutenlang op kijkt. Tik je op een Glance, dan opent de volledige app. Notificaties komen binnen met een lichte trilling op je pols, die je subtiel op de hoogte stelt van nieuwe berichten. Dankzij deze functie kan je iPhone vaker in je zak blijven zitten. Pas als je iets tegenkomt waarop je nodig moet reageren, pak je hem erbij.
Accuduur: einde van de dag is haalbaar
De Apple Watch heeft een accu van 205 mAh. Da’s minder dan concurrenten als de Motorola Moto 360 en de Samsung Gear Live, maar je komt er de dag prima mee door. De eerste dagen zal de batterij iets sneller leeglopen; bij ons was hij de eerste paar avonden nog tussen de 10 tot 20 procent vol. Naarmate je minder uitzoekwerk verricht en meer gebruikmaakt van notificaties en Glances, gaat de accu veel langer mee. Bij normaal gebruik bedraagt het accupercentage aan het einde van de dag nog zo’n 40 tot 50 procent.
Conclusie Apple Watch review
Het is duidelijk dat de Apple Watch nog maar net op de markt is, want er ontbreekt nog van alles. Meer apps moeten meer ondersteuning voor de Watch krijgen, waardoor de wearable een stuk bruikbaarder wordt. Wellicht gebeurt dat voorlopig niet omdat Apple ontwikkelaars van derde partijen strenge regels oplegt. Toch zijn er genoeg positieve punten te melden. De smartwatch ziet er prachtig uit, zit lekker, werkt goed en biedt nu al verschillende handige functies, zoals de informatie op het uurwerk, de manier waarop het aanspoort tot beweging en hoe Glances werken. Ook is Siri een fijne assistent rond de pols. De Watch heeft aan alle kanten de potentie om een succes te worden, maar moet duidelijk nog groeien. Daarom is dit een voorlopige conclusie. Pas over een tijdje, als de apps beter zijn ondersteund, kunnen we een definitief oordeel over deze interessante smartwatch vellen.
Ben je benieuwd wat de Apple Watch nu zo uniek maakt en wil je antwoord op de vraag of je nú naar de winkel moet rennen om er eentje te halen? In de video hieronder lichten we de tofste features van het apparaat uit.
Apple Watch kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden over de Apple Watch? Kijk dan hieronder in ons handige overzicht voor de beste deals van de Apple Watch.
Lees meer over de Apple Watch