iOS 10 preview: ervaringen van de eerste ontwikkelaarsbèta

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

iOS 10 preview: ervaringen met de eerste ontwikkelaarsbèta

16 juni 2016, 20:23
6 min leestijd
iOS 10 preview: ervaringen met de eerste ontwikkelaarsbèta

De dag nadat Apple iOS 10 aankondigde tijdens WWDC, hebben wij het gloednieuwe besturingssysteem alvast getest. In dit artikel lees je onze eerste bevindingen van de iOS 10 bèta.

Lees verder na de advertentie.

Apple kondigde iOS 10 aan tijdens de keynote van ontwikkelaarsconferentie WWDC. Het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Apple moet in de herfst van dit jaar uitkomen en belooft een aantal nieuwe functies. Daarvan is het gros al te testen in de eerste ontwikkelaarsbèta die nu is uitgebracht. De komende maand verwerkt Apple feedback en komt de eerste publieke bèta uit. Die is waarschijnlijk al iets stabieler.

Wij testten de ontwikkelaarsversie en daarbij merken we duidelijk dat het een eerste versie betreft. De iPhone-accu gaat sneller leeg, apps lopen soms vast en beelden verspringen. Niet erg, want hier leert Apple van voor de uiteindelijke versie. We gaan in dit artikel dan ook niet in op de prestaties van iOS 10, maar we focussen ons op de meest in het oog springende vernieuwingen.

Wat direct opvalt

Open je iOS 10 voor het eerst, dan lijkt er niet erg veel veranderd. Die eerste indruk blijkt al snel onterecht. Met kleine en grotere aanpassingen heeft Apple er namelijk voor gezorgd dat het besturingssysteem toch weer heel nieuw aanvoelt. Ten eerste staat er een nieuw app-icoon op het homescreen. Dat is ‘Home’, die in het Nederlands de ietwat saaie naam ‘Woning’ heeft gekregen. ‘Thuis’ was misschien een betere vertaling geweest.

ios 10 preview

Verder valt op dat heel het homescreen vervaagt als je een map opent. Alleen de icoontjes in de map en de teksten zijn dan nog haarscherp. In iOS 9 bleef de achtergrond duidelijk rondom de map zichtbaar. Het lijkt een kleine tweak, maar wel één die enorm opvalt in het dagelijks gebruik.

Dat geldt ook voor de notificaties, die van een flinke make-over zijn voorzien. Voorheen kwamen nieuwe berichten vrij sober in beeld. In iOS 9 komen stroken wat verduisterd boven in beeld of berichten verschijnen over een wazige achtergrond op het vergrendelscherm, maar in iOS 10 is de berichtgeving een stuk speelser. Ze verschijnen groter, in lichte vakken op je scherm, met boven elke notificatie duidelijk weergegeven vanuit welke app hij afkomstig is.

Handig overzichtscherm

vandaag ios 10

Het ontwerp van de notificaties is verder doorgevoerd in het scherm dat je opent als je vanaf het homescreen naar rechts veegt. In iOS 9 vind je daar onder meer de Siri-suggesties en nieuws, maar in iOS 10 is dat helemaal anders.

Het scherm vervangt in principe het scherm ‘Vandaag’. Veeg je in iOS 10 van bovenin het scherm omlaag, dan vind je dat scherm niet meer, maar alleen gemiste meldingen. Het Vandaag-venster is dus veel meer ingebakken in het homescreen, waardoor je er mogelijk meer gebruik van zult maken. Dit scherm kun je vanuit het lockscreen eveneens openen door naar rechts te vegen, zonder te ontgrendelen.

Nog steeds staan hier de Siri-appsuggesties, maar nu vind je er ook het weerbericht, de agenda en andere widgets die je zelf hebt ingesteld. Het zou zomaar eens kunnen dat widgets ineens veel bruikbaarder worden voor gebruikers die altijd vergaten dat ze er überhaupt waren. Het scherm lijkt nu al bruikbaarder dan in iOS 9.

Bedieningspaneel en 3D Touch

Kijken we naar het bedieningspaneel van iOS 10 (dat venster dat je van onderin beeld naar boven schuift), dan zien we ook daar de nodige vernieuwing. De bovenste rij knoppen hebben verschillende kleuren als je ze indrukt en Night Shift heeft nu een nieuwe, grotere knop. Daarmee schakel je de gele gloed in tot zonsopgang of uit tot zonsondergang.

In het venster zijn ook 3D Touch-mogelijkheden toegevoegd. Die zijn te vinden bij de zaklamp-, timer-, rekenmachine- en camera-iconen onderin. Zo kun je instellen hoe intens de zaklamp moet schijnen en hoe lang je een timer wil zetten.

De oplettende kijker ziet onder het schermpje twee puntjes. Dat betekent dat je het scherm nog eens naar links kunt schuiven. Muziek- en podcast-apps hebben een eigen scherm gekregen, waarop je de albumhoes bekijkt. Daarnaast zie je er het tijdsverloop, een volumebalk, een pauzeknop en terug- en vooruitspoelknoppen. Ook wissel je van de audiobron via het venster. Meer opties dus, maar daarvoor moet je dus wel eerst naar het bedieningspaneel en opzij schuiven. Een app openen is misschien even snel, hoewel het bedieningspaneel in hetzelfde schermt opent dat je als laatst hebt weggetikt.

Woning-app

‘Woning’ is de nieuwe standaard-app van Apple in iOS 10. Dit moet dé hub worden waarop je alle slimme apparaten in huis kunt toevoegen. Overigens is Woning ook één van die apps die je gewoon van de iPhone kunt verwijderen als je er niets mee doet, net als veel andere stock-apps van Apple. Later kun je ze altijd weer downloaden in de App Store.

In de app is het gemakkelijk een woning toe te voegen, die een naam te geven en mensen uit te nodigen die er ook wonen. Gebruikers voegen geschikte apparaten toe, zoals lampen van Philips hue, en kunnen daarbij zelfs nog verschillende kamers en scenes indelen. Dat laatste zijn voorgeïnstalleerde programma’s die de apparaten direct in een bepaalde stand zetten. Zo kun je met een druk op de knop het licht uitdoen en de deur op slot draaien. Ben je niet thuis en heb je een Apple TV, dan kan die als extra hub op afstand dienen.

woning app

iMessage

Grote vernieuwingen ook in de iMessage-app, en dan hebben we het niet alleen over grotere emoji. Heb je een bericht geschreven, dan kun je met 3D Touch op de verzendknop extra effecten toevoegen. Bijvoorbeeld om de tekst groter of kleiner in beeld te laten komen, maar er zijn ook beeldvullende effecten, zoals vuurwerk, ballonnen of een vallende ster.

Door op het pijltje links van het tekstvenster te tikken, krijg je meer opties. Bijvoorbeeld het verzenden van een foto of video. Ook hebben de Apple Watch-achtige effecten, zoals krabbels of trillingen versturen, een plek gekregen in de iMessage-app. Verder kun je muziek uit Apple Music delen, stickers verzenden en gifjes versturen.

Het zijn grappige toevoegingen en iMessage-gebruikers zullen er blij mee zijn, maar of Apple hiermee nieuwe zieltjes wint lijkt ons sterk. Daarvoor zijn de effecten teveel gimmicks die eerder irritant dan bruikbaar zijn. Al zijn de directe reacties die je direct aan berichten kunt plakken (zoals een duimpje of ‘haha’) best geinig, vooral in groepsgesprekken.

Belooft iOS 10 wat?

Deze iOS 10 preview is nog enorm vroeg. Een aantal van de beloofde functies tijdens de keynote, waren nog niet in de ontwikkelaarsversie te vinden. Zo ontbreekt live vertalen en konden we Siri nog niet aan zijn virtuele jas trekken om een bericht via WhatsApp te versturen. Dat zijn dingen die er waarschijnlijk in komende versies bij komen.

Vooral het nieuwe Vandaag-scherm, de notificaties en het vergrendelscherm springen in het oog. Door je telefoon even op te tillen, check je of je berichten hebt, zonder direct de telefoon te hoeven ontgrendelen. Leg je hem weg, dan gaat het scherm weer op zwart. Het is heel simpel, maar het werkt al prima. Apple Music heeft een fijne lik verf en een versimpelde interface gekregen en ook de vernieuwde Foto’s-app biedt een aantal gemakkelijke bundel- en zoekfuncties.

De komende tijd nemen we iOS 10 nog verder onder de loep, waarbij we nog verder in specifieke onderdelen duiken, zoals Foto’s en iMessage. Apple zet vooralsnog geen enorme stappen, maar lijkt iOS toch weer ietsje beter te gaan maken met iOS 10.

Vragen of aanvullingen? Laat het ons weten in de comments

Lees ook:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu