Gelijktijdig met de iPad Air 2 legt Apple ook de iPad mini 3 in de winkels. De tablet is net zo handzaam als voorheen, maar in hoeverre is hij voorzien van vernieuwingen? Je leest het in deze iPad mini 3 review.
Lees verder na de advertentie.
Na het oktober-evenement van Apple bleven veel mensen achter met enige teleurstelling. Waar de iPad Air 2 een flinke update kreeg, werd de Mini 3 het ondergeschoven kindje en slechts voorzien van TouchID en een nieuwe kleur. Sommigen grapten zelfs dat het enige positieve aan de iPad mini 3-onthulling de prijsverlaging van oudere modellen is. Is de iPad mini 3 de prijs van 399 euro waard of kun je beter gaan voor eerder verschenen model?
Design: geen veranderingen
Laten we er niet omheen draaien: de iPad mini 3 ziet er exact hetzelfde uit als zijn voorganger. Dit betekent dat de behuizing opnieuw gemaakt is van aluminium, waardoor hij premium en glad uiterlijk heeft. De afmetingen van 200 bij 134,7 bij 7,5 millimeter zijn identiek en maken de tablet lekker compact. Door het kleine formaat is de Mini 3 ideaal om even snel op te pakken en ook het feit dat hij 331 gram weegt, draagt hier aan bij. De tablet is gemakkelijk met een hand vast te houden en zal ondanks zijn gladde afwerking zelden uit je handen glippen.
Verder vinden we aan de bovenzijde van het apparaat de power-knop, de rechterzijde biedt plaats aan de volumeknoppen en een mute-knop (die overigens mist op de iPad Air 2) en aan de onderkant is er ruimte voor de Lightning-aansluiting en de speakers. De iPad mini 3 ziet er fraai uit, maar dat was bij zijn voorganger ook het geval.
Scherm: lekker scherp
De Mini 3 heeft net als voorgaande Mini-modellen een schermformaat van 7,9 inch. Vorig jaar introduceerde Apple een Retina-resolutie op de kleine tablet en dit is op de derde versie niet anders. De resolutie van 2048 bij 1536 pixels ziet er op het kleine scherm waanzinnig goed uit. Foto’s en video’s ogen scherp en ook de kleuren komen goed tot hun recht.
Wel moet gezegd worden dat het scherm van de mini 3 van mindere kwaliteit is dan het display van de iPad Air 2. Dit komt voornamelijk door het feit dat Apple bij de Air 2 minder lagen in het scherm gebruikt, waardoor beelden er realistischer uitzien. Toch voldoet het display van de kleine tablet prima en het is een genot om naar te kijken.
Hardware: snel, maar licht verouderd
Waar de Air 2 voorzien werd van de nieuwe A8X-processor, moet de iPad mini 3 het doen met de oudere A7-chip. Dit is in onze ogen geen groot nadeel, aangezien de A7-processor krachtig genoeg is om taken moeiteloos uit te voeren. Dit gebeurt helaas niet zo soepel als op zijn grotere broer. In Safari kwamen we regelmatig lichte haperingen tegen, voornamelijk bij animaties binnen websites. Ook met grafisch intensieve games als Trials Frontier en Grand Theft Auto 3 schiet de hardware soms iets tekort.
De meest ingrijpende vernieuwing van de iPad mini 3 is TouchID, de vingerafdrukscanner die met de iPhone 5S geïntroduceerd werd. Door middel van het inscannen van je vingerafdruk vergrendel je de iPad, al is deze functionaliteit ook in combinatie met apps van derden te gebruiken. In onze ogen is TouchID op de iPad mini 3 echter niets meer dan een leuke bijkomstigheid. Met een pincode is de iPad ook prima te beveiligen en de vingerafdrukscanner maakt het apparaat maar liefst 100 euro duurder.
Software: iOS zoals je het gewend bent
De iPad mini 3 draait uit de doos op iOS 8.1, de laatste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Deze werkt in de meeste gevallen prima, maar hier en daar zijn er toch nog wat gekke bugs te vinden. iOS 8.1 is verder snel, vloeiend en vooral heel functioneel. Op de Mini 3 werkt het besturingssysteem precies zoals je zou verwachten; alles is alleen net even wat kleiner dan bij de grotere iPad. Vooral bij het browsen in Safari zul je merken dat je preciezer met je vinger op links en knopjes moet tikken.
De continuïteit-functionaliteiten van iOS 8 zijn in onze ogen het meest de moeite waard en deze werken ook op de iPad mini 3 naar behoren. Het is echter de vraag in hoeverre je deze zult gebruiken. Bij het lezen van eerder geopende webpagina’s kunnen we ons daar nog wel iets bij voorstellen, maar het bewerken van uitgebreide documenten, video’s en presentaties gaat in onze ogen toch net wat beter op een groter scherm.
Camera en accuduur
Ook wat de camera betreft is er met de iPad mini 3 niets veranderd. Net als bij de Mini 2 zijn er twee camera’s aanwezig, met 5 en 1,2 megapixels. Hiermee schiet je aardige kiekjes, al moet je van de resultaten niet te veel verwachten. De FaceTime-camera aan de voorkant zul je voornamelijk gebruiken voor videogesprekken, wat overigens prettig werkt op een handzaam apparaat als de Mini 3.
Wel zijn er dankzij iOS 8 een aantal camera-opties bij gekomen. Denk aan de mogelijkheid om timelapse- en full-hd-video’s op te nemen. Ook schiet je naast normale plaatjes gemakkelijk panorama-foto’s. Slowmotionvideo’s schieten, een functionaliteit die wel op de Air 2 aanwezig is, mist op de kleine tablet.
Over de batterij kunnen we heel kort zijn: deze gaat net als bij zijn voorganger ongeveer 10 uur mee. Ook bij relatief zwaar gebruik haal je meerdere dagen uit de accu.
Conclusie iPad mini 3 review
De iPad mini 3 is een fijne en handzame tablet om te gebruiken, maar lijkt wat ons betreft te veel op zijn voorganger. Op TouchID en een nieuwe kleur na is er niets nieuws onder de zon en die twee vernieuwingen zijn niet genoeg om het prijsverschil van 100 euro te rechtvaardigen. Het design en het display zijn hoogstaand als altijd, maar we blijven voornamelijk met een teleurgesteld gevoel achter. De iPad Mini 2 is een goedkoper en beter alternatief.