iPhone 6S review: niet revolutionair, wel weer erg goed

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

iPhone 6S review: niet revolutionair, wel weer erg goed

2 oktober 2015, 19:00
12 min leestijd

Reviewscore

8

Net als eerdere S-modellen is de iPhone 6S vrijwel identiek aan zijn voorganger, met alleen verbeterde hardware en enkele vernuftige features als toevoeging. Het is wederom een goed toestel, maar niet zo revolutionair als Apple ons wil doen geloven.

Lees verder na de advertentie.

Wil je weten of het de moeite waard is om de iPhone 6S nu nog in huis te halen? Check dan de iPhone 6S review-update!

Toch wist Apple met de iPhone 6S zijn eigen verkooprecord te verbreken. In het openingsweekend verkocht het bedrijf maar liefst 13 miljoen exemplaren van de 6S en 6S Plus, waarmee de nieuwe iPhones het beter doen dan de iPhone 6 en 6 Plus in hetzelfde tijdsbestek vorig jaar (10 miljoen verkochte toestellen).

De nieuwe iPhone lijkt dus nog voor de release in de Benelux een succes, ondanks dat hij duurder is geworden en op het eerste gezicht weinig vernieuwing biedt. Dat de 6S voortborduurt op de sterke basis van zijn voorganger lijkt voor veel gebruikers voldoende reden om te upgraden.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Design: nieuwe hardware in een bekend jasje

Voor het design hoef je je iPhone 6 in ieder geval niet in te wisselen voor de 6S, want daar is vrijwel niets aan veranderd. De nieuwe iPhone is enkel beschikbaar in een nieuwe kleur (roségoud) en is een fractie dikker (0,2 millimeter) en zwaarder (143 versus 129 gram) geworden. In de praktijk merk je daar echter niets van. We hadden verwacht dat het extra gewicht nadelig zou zijn, maar de nieuwe iPhone ligt minstens zo lekker in de hand als zijn voorganger.

De 6S heeft dezelfde aluminium behuizing met afgeronde hoeken als zijn voorganger, met een laag krasbestendig glas aan de voorzijde om krassen te voorkomen. Om de bendgate-perikelen van vorig jaar te voorkomen, heeft Apple het toestel daarnaast voorzien van een sterker soort aluminium. Dat moet voorkomen dat de behuizing om te buigen is, al is dit bij normaal gebruik van de iPhone 6 in principe ook onmogelijk. Daarnaast is de behuizing slijtvaster gemaakt.

Prettig en vertrouwd formaat

Het enige dat verraadt dat we hier met een nieuwe iPhone te maken hebben, is het S-logo aan de achterkant. De 6S heeft net als zijn voorganger een sublieme afwerking en een zeer prettig formaat. Het scherm van 4,7 inch is groot genoeg om zonder problemen met één hand te bedienen. Minder aan het design vinden we de antennestrepen aan de achterkant en de cameralens die nog steeds iets uitsteekt. Ondanks dat laatste ligt de iPhone overigens wel gewoon stabiel als je hem plat op een tafel legt. De cameralens is bovendien voorzien van saffierglas, dus je hoeft niet bang te zijn voor krasjes.

Ook wat betreft de plaatsing van knoppen en ingangen voelt de iPhone 6S vertrouwd. Aan de linkerkant vind je de volumetoetsen en muteknop, aan de rechterkant de powerknop en het simkaartslot, en onderaan de ingangen voor de koptelefoon en de Lightning-connector, microfoon en speaker. Voorop het toestel bevindt zich de homeknop met TouchID.

De vingerafdrukscanner van de 6S werkt accurater dan die van zijn voorganger, wat bijvoorbeeld merkbaar is bij het ontgrendelen van de telefoon. Het homescreen van iOS verschijnt dan nét wat sneller. Ook bij het autoriseren van aankopen in de App Store en het inloggen in apps als LastPass word je vingerafdruk sneller herkend.

De vingerafdrukscanner werkt sneller en accurater

Schermkwaliteit en features

Net als de iPhone 6 is ook de 6S weer in twee schermformaten verkrijgbaar. Het reguliere model heeft een 4,7 inch-scherm met een resolutie van 1334 bij 750 pixels, terwijl de grotere iPhone 6S Plus (die we op een later moment bespreken) het doet met een 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. In de foto hieronder zie je de iPhone 6S (zwart) naast zijn voorganger uit 2014 (wit).

Wat betreft grootte en aantal pixels per inch (326) is er bij de iPhone 6S weinig veranderd en ook wat betreft schermkwaliteit is er weinig verschil met het model van vorig jaar. De helderheid en kleurweergave is net zo goed, al lijkt het display van de 6S net wat contrastrijker. Dit verschil is echter zo minimaal dat je het alleen ziet als je de iPhone 6 en 6S naast elkaar legt. Het scherm moet ook minder snel versplinteren bij een onverhoedse val; handig voor gebruikers die minder zorgvuldig met hun telefoon omspringen.

3D Touch: grootste innovatie van de iPhone 6S

Het scherm van de iPhone 6S lijkt op het eerste oog onveranderd, maar biedt in de vorm van 3D Touch wel degelijk iets nieuws. Apple pakte tijdens de presentatie van zijn nieuwe vlaggenschip groots uit met deze schermtechnologie, die ervoor zorgt dat de iPhone het verschil tussen hard en zacht drukken kan onderscheiden. Onder het scherm bevinden zich sensoren die de afstand tussen het glas en het backlight meten. Druk je op het scherm, dan verandert die afstand en kun je specifieke acties uitvoeren, waarbij de nieuwe Taptic Engine je met trillingen van feedback voorziet.

Voorgaande iPhones konden enkel het verschil tussen lang en kort drukken onderscheiden, bijvoorbeeld bij het verwijderen of herschikken van apps. 3D Touch biedt veel meer opties, al maken er vooralsnog weinig apps buiten die van Apple zelf gebruik van. Een goed voorbeeld is de camera. Met een enkele tik open je de app, maar als je er even op drukt voel je een trilling en verschijnt er een contextgevoelig menu. Vervolgens kun je kiezen om een selfie, (slowmotion) video of normale foto te maken. Druk je op de Kaarten-app, dan kun je snel naar huis navigeren (zie de foto hierboven).

3D Touch heeft veel potentie, maar werkt nog niet overal

Doe je hetzelfde bij Safari, dat kun je snel je leeslijst en bladwijzers raadplegen of een nieuw (privé) tabblad openen. In sommige gevallen is het snelmenu handig, al werken lang niet alle apps ermee. Druk je hard op bijvoorbeeld Facebook, WhatsApp of LinkedIn, dan gebeurt er niets. Het is te hopen dat er snel meer ontwikkelaars hun apps optimaliseren voor 3D Touch, want nu is het onduidelijk waar je het wel en niet kunt gebruiken. In de praktijk zul je daarom vaker gewoon de app openen in plaats van harder drukken voor een snelmenu.

Overigens brengt 3D Touch meer dan alleen snelmenu’s met zich mee. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de mail-app, dan kun je een preview van een bericht krijgen door er even op te drukken. Door vervolgens iets harder te drukken, open je het bericht. Op eenzelfde manier kun je in Mail en Safari links bekijken zonder dat je de huidige mail of pagina hoeft te verlaten.

Het zogenoemde ‘Peek’ (spieken) en ‘Pop’ (openen) is even wennen maar werkt, mede dankzij de lichte trilling die je als feedback krijgt, prettig. 3D Touch heeft wat weg van een klik met de rechtermuisknop op de pc of Mac en we zijn erg benieuwd welke andere functies Apple en app-ontwikkelaars gaan bedenken voor de technologie.

9 handige functies van 3D Touch op de iPhone 6S

Krachtigere hardware en nieuwe camera

Het zal je niet verrassen dat de nieuwe iPhone weer voorzien is van snellere hardware. De 6S beschikt over de nieuwe A9-chip die volgens Apple twee keer zo snel is als de A8 in de iPhone 6. Daarnaast is er dubbel zoveel werkgeheugen aan boord (2GB), wat ervoor moet zorgen dat het schakelen tussen apps en functies soepeler verloopt. De toename in snelheid is niet dramatisch; wel valt op dat de iPhone 6S sneller opstart, websites vlotter laden en veelgebruikte apps als de camera een fractie sneller startklaar zijn. Daarnaast lijkt de 6S sneller te ontwaken als je op de homeknop drukt, al kan dat ook liggen aan de vingerafdrukscanner die accurater werkt.

De games die we hebben gespeeld, draaien probleemloos op de iPhone 6S, al zijn er nog geen spellen die de hardware van het toestel écht laten zweten. Apple gebruikte tijdens de presentatie de game Warhammer 40K: Freeblade om de kracht van de nieuwe iPhone te tonen. Het spel, dat deze herfst verschijnt, bevat opties en effecten die voorheen niet mogelijk waren. Bovendien is het de eerste game die gebruikmaakt van 3D Touch voor de besturing.

De iPhone 6S voelt niet significant sneller dan zijn voorganger

Na een week intensief gebruik kunnen we echter stellen dat de verschillen in snelheid tussen de iPhone 6S en 6 niet zo groot zijn dat je meteen naar de winkel moet rennen om te upgraden. Ook Apples vlaggenschip van vorig jaar voelt nog enorm soepel en kan probleemloos de laatste apps en games draaien. Dat toestel is bovendien 110 euro goedkoper, maar mist 3D Touch.

Cameramogelijkheden

Daarnaast heeft de iPhone 6 op papier een mindere camera dan de één jaar jongere iPhone 6S. Bij laatstgenoemde heeft de 8 megapixel-camera aan de achterkant plaatsgemaakt voor eentje van 12 megapixels, terwijl de frontcamera een nog grotere upgrade heeft gekregen: deze heeft nu een 5 in plaats van een 1,2 megapixel-sensor.

We zijn flink in de weer geweest met de vernieuwde camera’s en daarbij valt op dat de 12 megapixel-camera niet merkbaar betere of slechtere foto’s schiet. Op druilerige herfstdagen weet de camera scherpe, gedetailleerde en waarheidsgetrouwe plaatjes vast te leggen, maar dat was bij de iPhone 6 niet anders. Wel is de resolutie van foto’s groter, waardoor je verder kunt inzoomen zonder dataverlies. De kwaliteit is vergelijkbaar, waardoor ook de iPhone 6S zich schaart bij de top van smartphonecamera’s.

Bij de frontcamera is het verschil wat groter. Zelfportretten ogen dankzij de hogere resolutie stukken scherper en zijn daardoor veel bruikbaarder. Ook is het display te gebruiken als flitser, wat handig is als je in het donker, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan, foto’s maakt. Bij het schieten van de selfie licht het beeld korte tijd enorm fel op om zo je gezicht beter te belichten. Dat werkt vooral in erg donkere situaties verrassend goed.

Verder kun je nu met de frontcamera filmen in full-hd, terwijl de camera aan de achterkant een 4K-modus heeft gekregen. Video’s hebben daardoor aanmerkelijk meer detail, al is de bestandsgrootte van een 4K-video natuurlijk stukken groter. In tegenstelling tot de 6S Plus heeft het reguliere model geen optische, maar softwarematige beeldstabilisatie. Hierdoor wordt bewegingsonscherpte in filmpjes maar deels opgevangen. Dat is jammer, zeker omdat veel concurrerende toestellen in deze prijsklasse al langer van optische beeldstabilisatie zijn voorzien.

Vooral de selfiecamera is sterk verbeterd

Live Foto’s

Standaard maakt de nieuwe iPhone zogenoemde Live Foto’s, waarbij anderhalve seconde vóór en na de foto een videofragment wordt vastgelegd. Het geheel wordt gebundeld tot een foto die je met een druk op de knop tot leven kunt laten komen. Deze foto’s kun je afspelen in de galerij, maar ook als achtergrond voor het toegangsscherm kan een Live Foto worden ingesteld.

Live Foto’s hebben nog het meeste weg van de bewegende gifjes die op fora en Twitter voorbijkomen. Vooral bij momenten met veel beweging, zoals tijdens een sportwedstrijd, kan het leuk zijn om zo’n dynamische foto te maken. Houd er wel rekening mee dat de foto’s twee keer zoveel ruimte innemen. Kijk dus niet gek op als je na het schieten van tien foto’s opeens 60-70MB minder opslagruimte hebt.

Ook zijn Live Foto’s nog niet echt goed deelbaar. Alleen Facebook heeft aangekondigd de bewegende plaatjes in de toekomst te gaan ondersteunen. Wil je een Live Foto met iemand delen die geen iPhone 6S heeft, dan kun je hem alleen als .mov-filmpje versturen.

Live Foto’s zijn een geinige extra, maar nog niet essentieel

Een ander nadeel, dat met een toekomstige update wordt opgelost, is dat je na het indrukken van de sluiterknop altijd nog even je toestel recht moet houden. Anders bevat de Live Foto ook nog een shot van de grond of je broekzak.

Accuduur: middelmatig

De iPhone 6S is voorzien van een niet-verwijderbare 1715 mAh-accu die een fractie kleiner is dan die van de iPhone 6 (1810 mAh). Volgens Apple heeft dit echter geen negatieve gevolgen voor de accuduur van het toestel. De accu moet nog steeds garant staan voor een beltijd van 14 uur en een standby-tijd van 240 uur, wat in de praktijk zal neerkomen op een gemiddelde gebruiksduur van één tot anderhalve dag. Dat is mede te danken aan de efficiëntere A9-chip en de energiezuinige optimalisaties die in iOS 9 zijn doorgevoerd.

In de praktijk komt het er op neer dat de iPhone 6S dagelijks opgeladen moet worden. Gebruik je de smartphone intensiever, bijvoorbeeld voor gamen en filmen in 4K, dan kan het voorkomen dat het toestel nog voor het einde van de dag aan de oplader moet. De accu is wat langer te gebruiken als je de energiebesparende functie van iOS 9 inschakelt, maar dan worden de prestaties van het toestel teruggeschroefd en is app-synchronisatie beperkt. Dat is handig voor noodgevallen, maar natuurlijk niet ideaal.

In de praktijk moet de iPhone 6S elke dag aan de oplader

We hadden liever gezien dat Apple de 6S wat dikker had gemaakt zodat er een grotere accu in had gepast, want nu is de accuduur niet meer dan middelmatig. Bovendien gaat de accu na verloop van tijd (en een paar honderd oplaadcycli) minder lang mee, waardoor je ‘m na een jaar gebruik waarschijnlijk nóg vaker moet opladen.

Conclusie iPhone 6S review

Apple heeft met de iPhone 6S een prima vlaggenschip afgeleverd, met krachtigere hardware en enkele interessante nieuwe functies. De interne hardware is flink onder handen genomen en het scherm met 3D Touch heeft veel potentie voor het sneller besturen van de interface en apps. Om dit interessant te houden moeten wel meer ontwikkelaars ondersteuning voor de technologie toevoegen aan hun apps. Daarnaast zijn de selfiecamera en vingerafdrukscanner verbeterd en werkt alles nét wat vlotter.

Enorme verschillen met de iPhone 6, die goedkoper en ook nog steeds erg capabel is, zijn er echter niet. Zo is de accuduur niet verbeterd en schiet ook de nieuwe camera niet beduidend betere foto’s. De toevoeging van Live Foto’s is geinig, maar niet meer dan dat. Het voelt daardoor wrang dat Apple ervoor heeft gekozen om de nieuwe iPhone duurder te maken. Ondanks dat het prijsverschil niet echt wordt gerechtvaardigd, verwachten we toch dat het bedrijf weer veel toestellen gaat voorkopen.

iPhone 6S en 6S Plus reserveren

De iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf 9 oktober in Nederland verkrijgbaar en nu te reserveren. Check de beste iPhone 6S met abonnement of losse iPhone 6S prijzen en aanbiedingen hieronder.

Apple iPhone 6S prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 219,99

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 86,-

Bekijk prijzen
kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version