MacBook Pro 2018 review: waardevolle verbeteringen voor een hoofdprijs

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

MacBook Pro 2018 review: waardevolle verbeteringen voor een hoofdprijs

26 juli 2018, 19:30
7 min leestijd
MacBook Pro 2018 review: waardevolle verbeteringen voor een hoofdprijs

Reviewscore

8

Hoewel het uiterlijk van de MacBook Pro nog een jaartje ongewijzigd blijft, introduceert het 2018-model wederom een serie aan welkome verbeteringen. Wij hebben deze prijzige nieuwe laptop getest en in deze MacBook Pro 2018 review lees je onze bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2018 review

Mooi voordat het nieuwe schooljaar begint, brengt Apple een vernieuwde versie van de MacBook Pro uit. Opvallend genoeg hebben alleen de (duurdere) modellen met Touch Bar een opknapbeurt gekregen. Wil je dus profiteren van de verbeteringen die we in deze review bespreken, dan ben je verplicht om een paar honderd euro extra uit te geven voor een model met Touch Bar.

Een andere optie is wachten op het september-event van Apple. Daar zal het bedrijf naar verwachting ook een nieuwe MacBook Air en 12-inch MacBook uit de doeken doen. Vind je de prijs voor deze MacBook Pro dus te hoog, dan raden we aan om nog even een maandje af te wachten.

Nieuwe chips tillen prestaties naar nieuwe hoogtes

De belangrijkste reden om deze nieuwe MacBook Pro in huis te halen, is zijn kracht. Dit is vooral te danken aan de nieuwe achtste generatie Intel-chips met de zogenaamde ‘Coffee Lake-architectuur’. Het 13-inch-instapmodel is uitgerust met een i5-processor met vier kernen, wat oploopt tot een i9-processor en zes kernen in de 15-inch variant. Deze zorgen ervoor dat de Pro beter presteert dan ooit tevoren, vooral als deze een beroep doet op meerdere kernen tegelijk bij het uitvoeren van zware taken.

Omdat Apple voor het eerst een nieuwe standaard gebruikt voor het geheugen. Dit DDR4 2400MHz-geheugen maakt het voor het eerst mogelijk om 32GB aan werkgeheugen in de nieuwe Pro te verwerken. Deze hoeveelheid zit niet in het instapmodel van de 15-inch Pro, wat dus flink optelt bij de prijs. Ook is het niet mogelijk om de 13-inch-variant met deze hoeveelheid RAM uit te rusten.

Ongeacht of je een 13 inch- of 15 inch-MacBook in huis haalt: je gaat ongetwijfeld het verschil in snelheid merken met voorgaande edities. Al hangt het voor een groot deel af van de manier waarop je van plan bent om de laptop te gebruiken. Zo viel het verschil voor ons relatief mee omdat we de MacBook Pro vooral benutten om teksten te schrijven en foto’s te bewerken. Videobewerkers en programmeurs hebben gegarandeerd meer aan deze upgrade.

Oververhittingsproblemen

Sinds de introductie van de nieuwe MacBook heeft het apparaat al flink wat negatieve media-aandacht te verduren gekregen. Zo werd ontdekt dat het 15 inch-model met een i9-processor te warm zou worden, waardoor de MacBook de prestaties noodgedwongen flink moest beperken. Apple heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en dit probleem opgelost met een software-update.

Lees ook: Apple brengt fix uit voor hitteprobleem 15-inch MacBook Pro 2018

Design: een bekend gezicht dat toch indruk maakt

Als je de nieuwe Pro uit de doos haalt, zien eigenaren van een 2016- of 2017-model weinig verschil. Het is nog steeds een spacegrijze of zilveren laptop met een 13- of 15 inch-scherm, strakke aluminium behuizing en gigantisch trackpad. Dat is niet erg, want ook in 2018 mag de MacBook Pro zich met recht tot de mooiste laptops rekenen als het op design aankomt. Het apparaat voelt robuust en stevig aan, en is gebouwd om jaren mee te gaan.

Ook het scherm van de Pro is dit jaar hetzelfde gebleven, terwijl steeds meer laptops in deze prijsklasse de overstap naar 4K gaan maken. Daar hebben wij ons overigens geen seconde aan gestoord. Het Retina-display is haarscherp en voor de korte afstand tussen het scherm en jouw gezicht zien wij de toegevoegde waarde van een prijzig 4K-scherm niet.

True Tone is een lust voor het oog

Wel nieuw is ondersteuning voor True Tone, een techniek die we eerder al zagen in de iPhone en iPad. Met True Tone houdt het scherm van de MacBook rekening met je omgeving. Sensoren meten het licht en de kleur, en passen hier het display op aan. Hierdoor gedraagt het scherm zich als een vel wit papier: leg je deze onder een rode lamp, dan lijkt het papier ook een rode kleur te krijgen. Dit maakt het scherm fijner om naar te kijken, zeker als je er langdurig mee bezig bent.

True Tone kun je uiteraard ook gewoon uitschakelen in de instellingen, wat bijvoorbeeld van pas komt voor mensen die regelmatig foto’s of video’s bewerken, waarbij de originele kleuren essentieel zijn.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

‘He Siri, wanneer komt macOS Mojave uit?’

Ook nieuw is ondersteuning voor ‘He Siri’, waardoor de Mac op je stem reageert als je de spraakassistent oproept. In theorie een fijne verbetering, al kunnen wij ons niet herinneren wanneer we Siri op de Mac voor het laatst gebruikt hebben. Mogelijk komt hier dit najaar met de macOS Mojave-update verandering in, als Apple de Home-app naar de Mac brengt. Daarmee kun je dan ook vanaf je Mac je slimme lampen en thermostaat bedienen.

De ‘He Siri’-functie zit verwerkt in de T2-chip, een nieuw onderdeel dat een stuk interessanter is dan alleen de spraakassistent van Apple. Deze T2-chip zorgt er namelijk voor dat je kostbare persoonlijke bestanden beter beschermd zijn tegen hackers en andere kwaadwillenden.

Deze chip staat los van het standaard geheugen van de MacBook, waardoor het een stuk lastiger is voor een buitenstaander om er toegang tot te krijgen. Dit zou er echter wel voor zorgen dat het een stuk moeilijker is om de gegevens te redden van een defecte MacBook Pro 2018. Zeker als je dit model in huis haalt, kunnen we dus niet vaak genoeg benadrukken om regelmatig een back-up te maken.

Nieuw toetsenbord: stiller en veiliger

Als je begint te typen op de nieuwe Pro maak je kennis met het derde generatie ‘Vlindertoetsenbord’ van Apple. Deze knoppen zijn extra plat en kun je minder ver indrukken dan oudere Macs. Hierdoor nemen ze minder ruimte in beslag, maar voelt het typen ook erg anders aan. Het zal van persoon tot persoon verschillen of ze dit nieuwe toetsenbord boven de oude verkiezen, maar wij zijn er wel over te spreken. Zodra je eraan gewend bent, typt de nieuwe MacBook Pro net zo snel en fijn als zijn voorgangers.

Voor deze derde generatie heeft Apple onder iedere toets een siliconen beschermlaag toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de knoppen wat minder herrie maken tijdens het tikken, en beschermen het kwetsbare mechanisme tegen kruimels en vuil. Dat is geen overbodige luxe, want zowel de 2016- als 2017-MacBook Pro staan erom bekend dat de toetsenborden na een verkeerde kruimel al blokkeren, waarna het hele toetsenbord moet worden schoongemaakt of vervangen.

Lees ook: Gratis MacBook-toetsenbordreparatie: 8 veelgestelde vragen beantwoord

Is de MacBook Pro 2018 zijn geld waard?

Omdat Apple alleen de MacBook Pro met Touch Bar heeft bijgewerkt, is upgraden een duurdere grap dan ooit. De adviesprijs van het 13 inch-model bedraagt 1999 euro en voor de 15 inch-versie ben je 2799 euro kwijt. Wil je meer opslag, werkgeheugen en grafische kracht, dan kun je hier nog honderden en soms duizenden euro’s bij optellen. Een deel van die hoge prijs is verantwoordelijk voor de Touch Bar, die zich na twee jaar alles behalve bewezen heeft en vooral een leuke gimmick blijft.

Functietoetsen en toetsenbordshortcuts zijn nog steeds een uitstekend alternatief, waar je bovendien geen oled-touchscreen voor nodig hebt aan de bovenkant van je toetsenbord. Het aantal apps dat de Touch Bar op een waardevolle manier gebruikt, is op een hand te tellen en zeker als je de Mac aan een tweede scherm aansluit en met een los toetsenbord gebruikt, heb je er maar weinig aan. Dat alles was geen probleem omdat de Touch Bar tot nu toe een optioneel onderdeel was. Nu Apple de touchscreenbalk verplicht maakt, wordt pas echt duidelijk hoe weinig dit op papier inventieve idee toevoegt.

Conclusie MacBook Pro 2018 review

De MacBook Pro 2018 is een fantastische laptop, ongeacht welk model je kiest. True Tone, het nieuwe toetsenbord en de verbeterde processors zijn stuk voor stuk welkome toevoegingen, en zelfs Hé Siri kan leuk worden zodra de spraakassistent dit najaar functioneler wordt. Apple drijft de prijs door het verplicht maken van de Touch Bar echter naar een nieuw hoogtepunt, waardoor je jezelf goed moet afvragen of minimaal tweeduizend euro het waard is om deze MacBook in huis te halen.

Dit is duidelijk een apparaat dat zich richt op de professionele gebruiker, met prestaties die hierop aansluiten. Heb je het geld er voor over, dan haal je een laptop in huis waar je nog jaren mee vooruit kunt, zeker met Apples langdurige software-ondersteuning. Vind je tweeduizend euro te gortig, dan raden we aan om nog even te wachten, om te zien wat de nieuwe 12 inch-Mac en nieuwe MacBook Air voor ons in petto hebben.

MacBook Pro 2018 kopen

Ben je na het lezen van deze MacBook Pro 2018 review van plan een exemplaar in huis halen? Gebruik dan onze prijsvergelijker, die jou een handje helpt om de laptop voor de beste prijs aan te schaffen.

MacBook Pro kopen

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version