MacOS Sierra preview: het nieuwe Mac-besturingssysteem

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Preview: macOS Sierra, Apples nieuwe besturingssysteem voor Mac

26 augustus 2016, 20:30
5 min leestijd
Preview: macOS Sierra, Apples nieuwe besturingssysteem voor Mac

Reviewscore

7,5

Over een paar weken is het zover, dan komt macOS Sierra uit. Het belooft een grotere update te worden dan El Capitan was, wij zijn alvast aan de slag gegaan met bèta.

Lees verder na de advertentie.

MacOS Sierra preview

Een officiële datum is er nog niet, maar we mogen er vanuit gaan dat macOS Sierra in september zal uitkomen. Het nieuwe besturingssysteem voor de Mac zal als gratis update te downloaden zijn voor gebruikers. Niet alleen komen er nieuwe functies, ook verandert de naam van OS X naar macOS, waarmee het in lijn ligt met andere systemen als iOS, tvOS en watchOS. Wil je macOS Sierra alvast proberen, dan kan dat met de publieke bèta, al is de kans op bugs en crashes groter dan wanneer je op de officiële versie wacht.

We hebben macOS Sierra zelf alvast getest en hieronder lees je onze bevindingen van enkele grote vernieuwingen in het besturingssysteem.

macos sierra preview

1. Siri

De virtuele assistent van Apple maakt met Sierra zijn debuut op de Mac. Siri staat voortaan standaard in je Dock en is rechtsboven in je Mac-menu te vinden via het ronde Siri-icoon. Er klapt dan een schermpje uit in het scherm en je kunt gaan praten via de ingebouwde microfoon. Spraakherkenning werkt prima, maar Siri houdt op de Mac zijn mond. Je krijgt antwoord in tekstvorm.

Op de Mac kun je natuurlijk dezelfde soort vragen stellen als op de iPhone, maar er zijn ook specifieke commando’s voor de computer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een map te openen op de Mac en kun je vragen hoeveel vrije ruimte je nog hebt of hoeveel iCloud-opslag er nog beschikbaar is. Verder kun je sportvragen stellen (‘Heeft Ajax gewonnen?’), muziek laten afspelen op Apple Music en instellingen wijzigen (‘Maak het scherm lichter’ of ‘Wijzig mijn achtergrond’). Het werkt prima en is in sommige gevallen sneller dan wanneer je zelf moet zoeken naar net die ene instelling.

In de bèta viel nog wel op dat de tekst soms door het antwoord, dat via een iOS-achtig kaartje wordt getoond, heen liep. Ook de achtergrond van Siri wilde grafisch nog wel eens schokken. Dit soort dingen zijn in de finale versie waarschijnlijk wel verholpen.

2. Opslagbeheer

Heb jij ook een MacBook die constant vol zit, dan is het opslagbeheer een zeer welkome toevoeging. Ga je naar ‘Opslag’ in ‘Over deze Mac’, dan vind je daar een Beheer-knop. Je komt dan in een nieuw venster terecht waar je word geholpen met het opschonen van je computer.

Aan de linkerzijde zie je direct waar de meeste ruimte aan op gaat en rechts staan de mogelijkheden om schoon schip te maken. Zo importeer je gemakkelijk foto’s naar iCloud en kun je inschakelen dat de prullenbak automatisch zijn inhoud wist als het er langer dan 30 dagen in staat. Ook is er een ‘Optimaliseer opslag’-functie waarmee bekeken iTunes-films en -series gewist worden. Ook worden alleen recente Mail-bijlages bewaard. Via ‘Schoon documenten op’ in het beheerscherm, verzamel je alle documenten die je vervolgens zelf kunt verwijderen.

Deze opties zijn een verademing voor degenen met een overvolle MacBook. Al snel hadden we weer tientallen GB’s aan vrije opslagruimte te pakken.

macos sierra preview

3. Berichten

De Berichten-app wordt niet alleen op iOS van een update voorzien, maar ook op de Mac. Je kunt nu grotere emoji sturen (als het er niet meer zijn dan drie en er geen tekst bij staat), links met preview verzenden en direct op berichten reageren door een emoji aan een berichtje te ‘plakken’. De veranderingen zijn niet zo groot als op iOS, maar de belangrijkste en minst gimmicky toepassingen zijn doorgevoerd. Het blijft maar de vraag of het Apples berichtendienst gaat helpen om gebruikers weg te halen bij Facebook Messenger, WhatsApp of Telegram. Vooralsnog zien we daar nog geen reden voor.

4. iCloud en Apple Music

Bij het installeren van macOS Sierra krijg je de keuze om de Bureaublad- en Documenten-mappen van de Mac te synchroniseren. Door hiervan gebruik te maken, kun je van elk apparaat waarmee je toegang hebt tot iCloud.com bij je documenten komen. Dat wordt razendsnel gesynchroniseerd en het maakt van iCloud een handigere tool en opslagplek in het algemeen.

Apple Music is eveneens van een update voorzien. Die ziet er nu meer uit als op iOS, met een versimpelde interface. Dat betekent in de praktijk vooral grotere plaatjes en tekst. Ook kun je gebruikmaken van tabbladen als ‘Browse’, ‘For You’ en ‘Radio’ om sneller en duidelijker te navigeren.

apple music sierra

Wat nog meer?

Er zijn nog veel meer kleinere vernieuwingen te vinden op macOS Sierra, waar we later uitgebreid op terugkomen. Zo heeft Safari de nodige verbeteringen ondergaan, bijvoorbeeld door video’s naar voren te halen zodat ze in beeld blijven staan terwijl jij verder surft. Ook is de Foto’s-app flink uitgebreid met onder meer gezichtsherkenning en de mogelijkheid om afbeeldingen op nieuwe manieren te sorteren.

Dankzij de koppeling met de Apple Watch kun je jouw Mac ontgrendelen door alleen maar in de buurt te komen. Je hoeft dan niet meer steeds je wachtwoord in te typen. Ook ContinuĂŻteit wordt uitgebreid met een universeel klembord. Alles wat je op de iPhone kopieert, kun je op de Mac plakken en andersom.

macos sierra preview

Voorlopige conclusie

Na een tijdje met macOS Sierra gestoeid te hebben, kunnen we wel zeggen enthousiast te zijn over de update. Vooral het opslagbeheer zal een belangrijke functie worden. Apple zet ook in op Siri en hoewel het prima werkt, zal nog moeten blijken hoeveel we er in de praktijk Ă©cht gebruik van gaan maken. Toch is het minder vreemd om tegen je Mac te praten dan we aanvankelijk dachten.

Het is nog even wachten op de uiteindelijke versie van macOS. Als het zover is, gaan we daar natuurlijk mee aan de slag en komen we met een uitgebreide review. We kunnen wel stellen dat macOS nu al prima draait, met hier en daar een kleine hickup, maar niets wat niet in een paar weken verholpen kan worden.

Lees het laatste macOS-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu