Dankzij de nieuwe bluetooth-lampen van Philips Hue heb je geen Bridge meer nodig om je huis te vullen met slimme lampen, maar de mogelijkheden van Hue zijn hierdoor wel een stuk beperkter. Tijd voor een review.
Lees verder na de advertentie.
‘Hé Siri, zet de lampen uit!’
Het voelt nog steeds futuristisch om voor het slapengaan alle lampen in huis met een spraakcommando uit te schakelen. Anno 2019 is het niet meer dan een slimme lamp die je in een fitting draait, en met de komst van de bluetooth-lampen van Philips is dat toegankelijker dan ooit geworden.
Tot nu toe hadden de Hue-lampen namelijk een forse drempel, in de vorm van de Hue Bridge. Dit kastje koppel je aan je router om op die manier de lampen een internetverbinding te geven. Hierdoor was je verplicht om een Bridge te kopen naast de slimme lampen, waardoor de instapprijs flink toenam.
Die drempel is verdwenen dankzij de nieuwe bluetooth-lampen. Deze hebben geen Bridge nodig en maken via bluetooth direct verbinding met je smartphone en de bijbehorende Philips Hue bluetooth-app. Dit is een uitgeklede versie van de standaard Hue-app, waar we later nog verder op ingaan.
Met de app koppel je tot maximaal tien verschillende bluetooth-lampen, die je daarna in een digitale kamer plaatst. Deze kamer kun je vervolgens opsplitsen in groepen, zodat je bijvoorbeeld een setje lampen in de keuken en woonkamer gemakkelijk apart van elkaar bedient.
Hue-lampen razendsnel ingesteld
Instellen is heel gemakkelijk. Je draait het slimme peertje in een fitting en zet het aan met de lichtschakelaar. Daarna open je de app en wacht je tot hij vanzelf op je scherm verschijnt. Nu de lamp eenmaal gekoppeld is, kun je vanuit de app de kleur en de sterkte instellen. Dat kan door handmatig tot in het kleinste detail alles af te stemmen, of door één van de vele scènes te kiezen die Philips alvast heeft gemaakt.
Nu zijn we geen licht-experts, maar in onze ervaring geven de lampen van Philips Hue voldoende licht en zijn de kleuren helder en fel. Vooral de donkergele stand is perfect voor in de avonduren om een kamer in een kleur te hullen die fijn is aan je ogen. Een soort Night Shift op je iPhone, maar dan voor je hele woon- of slaapkamer.
Het grote nadeel van deze lampen is dat je door het gebrek aan een Hue Bridge geen ondersteuning hebt voor Siri en HomeKit. Heb je een speaker thuis staan die de Google Assistent ondersteunt, dan kun je wél met een stemcommando de lampen aansturen.
Ook kun je de lampen niet gebruiken als ze buiten bereik van je iPhone zijn, wat afhankelijk van de grootte van je huis best onhandig kan zijn. Omdat je afhankelijk bent van bluetooth, zal het waarschijnlijk niet lukken om vanuit de woonkamer een lamp in je slaapkamer aan te zetten.
De nodige tekortkomingen
Woon je samen met meer mensen, dan moeten zij dus ook even de app installeren en de lampen koppelen, want zodra jij en je iPhone buiten de deur zijn, kun je de lampen alleen nog aanzetten met de ouderwetse lichtschakelaar. Gelukkig kan iedere Hue-lamp maximaal 15 bluetooth-verbindingen onthouden, wat ruim voldoende is voor de meeste huishoudens.
Ook zorgt dit ervoor dat je niet op afstand de lampen kunt bedienen, bijvoorbeeld om ’s avonds als je niet thuis bent even een lampje aan te zetten. De Routines-functie wordt ook niet ondersteund, waardoor je de lampen niet op een vast tijdstip aan- en uit kunt laten gaan. Tot slot kunnen apps van derden geen contact maken met de lampen.
Gelukkig kun je de Philips Hue bluetooth-lampen wel koppelen aan een Bridge. Dat maakt van deze lampen vooral een leuk instapmodel, om te zien of ze voor jou de moeite waard zijn. Merk je na een tijdje dat je meer Hue in je huis wil, dan raden we aan om alsnog een setje lampen met een Bridge aan te schaffen.
De Philips Hue-lampen zijn door de lage instapdrempel ook een prima cadeau voor iemand die geen ervaring heeft met slimme huisapparaten. Bevalt het niet, dan zijn het kwalitatief goede lampen die je gewoon met een lichtschakelaar kunt bedienen.
Philips Hue bluetooth review conclusie
Philips heeft met de Hue Bluetooth een mooi instapproduct gemaakt, dat echter op veel gebieden inlevert die Hue zo goed maken. Het gebrek aan HomeKit- en Siri-ondersteuning, geen routines en het beperkte bereik van bluetooth zijn jammer, maar gelukkig kun je deze problemen allemaal oplossen als je ervoor kiest om alsnog een Bridge aan te schaffen. Dat maakt van deze nieuwe lampen een mooie eerste stap naar een slim huis.
Philips Hue Bluetooth kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden? Check dan hieronder de verschillende Hue-lampen die nu te koop zijn.