Dankzij de Philips Hue Sync hoef je geen Philips-tv meer te hebben om je lampen mee te laten kleuren met wat er op het scherm gebeurt. Wij hebben de Philips Hue HDMI Sync Box uitgebreid getest en zijn onder de indruk, ook al werkt alles nog niet helemaal vlekkeloos.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Van kale muur tot lichtshow
In steeds meer woonkamers is een enorme tv te vinden, maar met de muur achter dit forse scherm gebeurt opvallend weinig. Philips doet met zijn tv’s al jaren een poging om de rest van je huiskamer bij je tv-ervaring te betrekken. Met lampen op de achterkant van deze schermen verandert een kale muur in een middel om de beelden op je tv te verlengen tot de rest van je huiskamer.
Voor iedereen die geen Philips-tv heeft, maar wel interesse heeft in bovenstaande situatie, is de Hue HDMI Sync Box bedacht. Met dit zwarte kastje wordt er een verbinding gemaakt tussen je tv, de apparaten die je aan je tv aansluit en je Philips Hue-lampen.
In de Box is ruimte voor vier hdmi-poorten en een aansluiting waarmee je het kastje aan je tv koppelt. Dit betekent dat je tot drie apparaten tegelijk kunt aansluiten op de Sync Box. In ons geval zijn dat een PlayStation 4 Pro, Apple TV 4K en Nintendo Switch.
Installeren kun je leren
Het kost even wat tijd om de Sync Box te installeren en goed in te stellen, omdat er heel wat verschillende apparaten bij komen kijken. Zo heb je uiteraard de Box zelf nodig waar al je apparaten ingeplugd moeten worden. Daarna koppel je de Box aan de Hue Bridge die aan je router gekoppeld is: dit maakt het mogelijk voor je lampen om te reageren op de kleuren van je tv.
Vervolgens dien je de nieuwe Hue Sync-app op je iPhone te installeren om een entertainmentruimte in te stellen. Hier geef je aan welke lampen meekleuren en op welke plek in de kamer deze staan. Door dit alles even te testen en hier en daar een software-update te installeren, ben je er uiteindelijk klaar voor om de Sync Box te gaan gebruiken.
Als bovenstaande twee alinea’s als een hoop gedoe klinken, kunnen we je daar geen ongelijk in geven. Gelukkig loodst de Sync-app je stap voor stap door dit proces heen, met duidelijke afbeeldingen en progressiebalkjes die laten zien hoe ver je bent met iedere tussenstap.
Games, films en muziek in kleur
Toen we alles ingesteld hadden en de Box gingen testen, werd al snel duidelijk hoe het apparaat je tv-ervaring naar een hoger niveau tilt. Met een druk op de knop in de Hue Sync-app synchroniseert de app alle gekoppelde lampen met wat er op je scherm gebeurt.
De reactie van de lampen is razendsnel, zodat je ook bij het spelen van een game – waarbij de felle kleuren van je scherm spatten en het beeld in hoog tempo draait en beweegt – de juiste kleuren uit de lampen ziet komen. Uiteraard komt dit het beste tot zijn recht in een donkere kamer, die hierdoor met een paar Hue-lampen volledig de kleuren van je film of game overneemt.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Je hebt hierbij de keuze uit drie standen: Video, Game en Music. Iedere categorie heeft op zijn beurt vier soorten intensiteit, en met de balk eronder kun je de helderheid van de lampen snel bedienen. Gelukkig maar, want zeker tijdens het gamen kan het snelle flitsen van de lampen al snel erg intens worden, zeker als je er geen ander licht bij aanzet.
Zowel bij het spelen van games of het kijken van films heeft de Sync Box een duidelijke meerwaarde. Het geeft alles op je tv net wat extra’s, omdat de dingen die zich erop afspelen stuk voor stuk indrukwekkender worden door de belichting die er goed op inspeelt.
Prijzig apparaat werkt (nog) niet vlekkeloos
Dat neemt niet weg dat je voor deze toffe extra flink wat geld moet neertellen. Heb je al wat Hue-kleurenlampen en een Hue Bridge, dan hoef je in theorie enkel de nieuwe HDMI Sync Box te kopen voor 250 euro. Dat is op zichzelf al geen goedkoop accessoire, zeker als je bijvoorbeeld nog een Hue Play Light Bar aanschaft. Dit setje van twee langwerpige lampen is perfect voor de Sync Box, omdat je deze gemakkelijk achter je tv plaatst of zelfs aan je tv bevestigt met een meegeleverde montagekit.
Dat zorgt ervoor dat de prijs al snel oploopt om je tv klaar te stomen voor een Hue-ervaring. Voor zo’n fors bedrag mag je er van uitgaan dat alles vlekkeloos werkt, en dat was in onze testperiode nog niet het geval.
Zo stopte de lampen soms plots met het tonen van de juiste kleuren en moesten we de app handmatig herstarten en opnieuw activeren om het weer werkend te krijgen. Ook ging er regelmatig iets mis als we schakelden tussen de Apple TV en PlayStation, waardoor de lampen plots enkel nog een paarse kleur toonden.
Conclusie Philips Hue Sync Box review
Met de Hue Sync Box maakt Philips het ook voor mensen zonder een Philips-tv mogelijk om je hele woonkamer mee te nemen in hetgeen er op je tv gebeurt. Voor een complete ervaring met genoeg lampen en alle benodigdheden ben je al snel meer dan driehonderd euro kwijt, wat wij wel wat aan de hoge kant vinden. Doe je echter niets liever dan films kijken en gamen, dan kun je hier veel plezier uit halen.
Voor het testen van deze Philips Hue Sync Box review hebben we een testversie van de Hue Sync-app gebruikt. Laten we hopen dat bovenstaande bugs en foutjes spoedig worden verholpen. Want zeker als je al wat Hue-lampen in huis hebt en de Sync Box doet wat hij moet doen, is het een heel tof accessoire om je tv net wat beter te maken.
Philips Hue Sync Box kopen
De Philips Hue Sync Box is vanaf vandaag te bestellen voor 249,95 euro bij MediaMarkt.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!