De iPhone SE is misschien wel één van de meest bijzondere releases geweest van Apple. Deze iPhone ‘Special Edition’ oogt enorm verouderd, maar niets is minder waar. Onder het gedateerde uiterlijk schuilt namelijk de binnenkant van een iPhone 6S. Maar is de kleine SE nog wel een goede koop? Je leest het in deze review-update.
Lees verder na de advertentie.
Nieuw op iPhoned: reviewupdates
Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets nieuws bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.
Hier kijken we of een iPhone nog de moeite waard is om anno 2019 in huis te halen. We bespraken eerder de iPhone 5S, iPhone 6 en ook de iPhone 6S passeerde al de revue. Nu leggen we de iPhone SE onder de loep. De komende weken bespreken we alle iPhones die daarop volgen.
Klassiek design verbergt krachtige binnenkant
De iPhone SE is een vreemde eend in de bijt. Het toestel verscheen in hetzelfde jaar als de iPhone 7. En waar laatstgenoemde het ontwerp heeft gekregen dat Apple al vanaf de iPhone 6 hanteerde, heeft de SE het ontwerp van de iPhone 5 uit 2012. Raar, maar wel verfrissend.
Nu we anno 2019 ‘grote’ toestellen als de iPhone 8 of iPhone XS Max gewend zijn, is het wennen om een telefoon te gebruiken die niet veel groter is dan je handpalm. Dit maakt het wel een fijn compact toestel, dat door het hoekige design stevig in de hand ligt.
Met een pixeldichtheid van 326 ppi heeft de SE niet het beste scherm, maar van dezelfde – prima – kwaliteit als van de iPhone 6S. Voor gamers of videofans is dit dus niet de juiste iPhone anno 2019, maar bij basistaken is het niet storend. Het Retina-scherm produceert namelijk wel mooie kleuren en kijkt rustig, misschien ook wel omdat het display slechts 4 inch groot is.
Vooral accuduur maakt opnieuw indruk
De SE is in hetzelfde jaar als de iPhone 7 onthuld, maar heeft als goedkoper instapmodel niet dezelfde hardware. Binnenin vind je 2GB aan werkgeheugen en de A9-chip en M9-coprocessor die we kennen van de 6S. Dit levert goede prestaties en grafisch zit er nog voldoende kracht om video en normale games vloeiend mee te tonen. Maar wat vooral opvalt is de accuduur. Deze is namelijk nog verrassend goed.
De relatief kleine accu van 1642 mAh maakt duidelijk slim gebruik van Apples slimme samenwerking tussen hard- en software, want dit toestel trekt een volle dag nog goed. Het is één van de punten die de SE een bijzonder toestel maken. Door de nietsverhullende buitenkant verwacht je weinig, maar er schuilt nog een aardige iPhone in.
iOS 12 doet wat het moet doen op de iPhone SE
Hoewel de iPhone SE zich op zichzelf nog prima redt, geeft iOS 12 ook dit oudere toestel net dat zetje om de gebruiksvriendelijkheid hoog te houden. Apps openen net wat sneller en met name meerdere apps tegelijk gebruiken, gaat de smartphone dankzij de update beter af.
Sommige nieuwe apps voelen wat komisch op het kleine toestel. Zo voegde Apple met iOS 12 de standaard-app Meten toe. Maar door het kleine scherm van de SE is iets opmeten met deze augmented reality-functie wat onhandig.
Camera schiet redelijke plaatjes
Ook de camera op de achterkant is op de SE identiek aan de 6 en 6 Plus, en zoals in die review-update is te lezen, schiet je daar vandaag de dag nog behoorlijke foto’s mee. De 12 megapixel-camera schiet nog met scherp, en ook 4K-video’s ogen mooi.
Verder ondersteunt het toestel ook Live Foto’s. Maar als je kiest voor een 32GB-variant van het toestel, zijn zowel 4K-video’s als Live Foto’s iets wat deze opslagruimte in hoog tempo opslokken.
Waar het een beetje misgaat, is bij de selfiecamera. Deze heeft slechts 1,2 megapixel en zorgt al gauw voor korrelige selfies. Dit kun je in sommige gevallen nog oplossen door de flitsfunctie voorop, maar een liefhebber van goede smartphonecamera’s wordt hier niet gelukkig van.
Gevaarlijke concurrentie
Het is met name de prijs waar de iPhone SE zich in een moeilijke positie bevindt. Nieuw koop je al een SE voor slechts 325 euro. Maar een nieuwe iPhone 6S koop je net zo goed voor 333 euro. Bovendien vind je daar wél 3D Touch en een moderner design op terug.
Omdat deze twee iPhones qua hardware vrijwel niet van elkaar verschillen, is kiezen voor de SE moeilijk te rechtvaardigen. De accu is beter dan die van de 6S, maar voor 470 euro koop je een iPhone 7 met een puike accuduur en alle bovenstaande features.
De SE is dan ook vooral een persoonlijke keuze. Als je veel onderweg bent, graag een kleine telefoon wil of een lichte gebruiker bent, is de SE anno 2019 nog steeds een prima keuze. Hecht je meer waarde aan de apps en iOS-functies van nu, kom je bedrogen uit met een SE.
Conclusie iPhone SE in 2019
De iPhone SE heeft anno 2019 een cultstatus bereikt. Waar de iPhone 5 en 5S te oud zijn om aan te raden, werkt het typerende en ‘oude’ iPhone-design op de SE dankzij de sterke hardware nog prima. Maar prima is voor veel gebruikers niet voldoende, als je je bedenkt dat het toestel ook veel beperkingen heeft.
Wie een goede accuduur wil en niks geeft om 3D Touch of een redelijk schermformaat: de SE is dan een optie voor jou. Maar op veel vlakken wordt de SE toch afgetroefd door de iPhone 6S, die ondanks zijn hogere leeftijd nog behoorlijk presteert in 2019. Tel daarbij de vergelijkbare prijzen op, en de keuze is snel gemaakt.
iPhone SE kopen
Heb je na deze review-update besloten de iPhone SE te willen kopen? In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen van het moment. Vergelijk hier de beste deals om een iPhone SE los te kopen of juist met een abonnement. Check ook de beste deals voor een refurbished iPhone SE.