Inmiddels is het ruim een halfjaar geleden dat we de Apple Watch voor het eerst onder handen namen. Hoe bevalt Apples eerste smartwatch na enkele maanden intensief gebruik en de update naar watchOS 2?
Lees verder na de advertentie.
Groeiende concurrentie
Als we de geruchten moeten geloven, komt Apple medio volgend jaar met de opvolger van de huidige Apple Watch. Laatstgenoemde werd eind april gelanceerd en iPhoned had destijds de primeur met de eerste Nederlandse Apple Watch review. Daarin waren we relatief kritisch, met name over de snelheid en compatibiliteit met apps. Toch beoordeelden we ‘de smartwatch die nog moet groeien’ met een mooie 7,5. Ondanks de hoge prijs was het immers de beste smartwatch die op dat moment verkrijgbaar was.
In de tussentijd heeft de Apple Watch er flink wat concurrentie bijgekregen. Zo brachten afgelopen maanden niet alleen Samsung, maar ook Asus een nieuwe smartwatch uit (meer daarover hier). De Asus ZenWatch 2 draait op Android Wear (dat gedeeltelijk met iOS werkt), heeft een design dat vergelijkbaar is met de Watch en is met een adviesprijs van 169 euro beduidend goedkoper.
Er zijn goedkopere smartwatches op de markt, elk met hun eigen beperkingen
Ondanks dat – en de uitgebreide app-ondersteuning – haalt het apparaat het wat ons betreft niet bij het gebruiksgemak van de Apple Watch. Bij vrijwel alle Android Wear-horloges lopen we tegen dezelfde beperkingen aan: een interface die niet soepel loopt, Nederlandse spraakondersteuning die hapert en een accuduur die niet overhoudt. Zoek je een goed(koop) alternatief, dan is de Pebble Time aan te raden, al is die smartwatch qua functies weer wat beperkt. Zo mist een touchscreen, Nederlandse spraakondersteuning en is de compatibiliteit met iOS niet optimaal. Hoe anders is dat bij de Apple Watch.
Broodnodige update
We schreven er recentelijk nog over in onze watchOS 2 review: de update die de Apple Watch op een belangrijk aantal punten verbeterde. Met name apps werken vlotter aangezien ze nu, mits ze zijn geüpdatet, op de smartwatch zelf draaien. Voorheen was het zo dat apps op de iPhone werden ingeladen, waarna die ze doorstuurde naar de Watch. Dat zorgde voor onnodig veel vertraging. Nog niet alle apps (zoals Kaarten of Twitter) werken zo snel als we zouden willen, maar de meesten hebben hoogstens een seconde of twee nodig om te laden. Wel zo prettig, want niets is vervelender dan wanneer je even snel iets op het horloge wilt checken om vervolgens naar het laadscherm te kijken.
Een fijne verbetering van watchOS 2 is de mogelijkheid om zelf wijzerplaten te ontwerpen. Door even op het scherm te drukken en naar rechts te scrollen, kun je een nieuw klokje aanmaken, een thema selecteren en bepalen welke informatie er wordt getoond. Zelf heb ik een minimalistisch klokje dat naast de tijd ook de temperatuur, het accupercentage, agenda-afspraken en activiteit laat zien. Zo zie ik snel de – voor mij – belangrijkste informatie en kan mijn iPhone vaker in mijn broekzak blijven zitten.
Dat is ook te danken aan Complicaties, beknopte informatie over bijvoorbeeld het weer of ov-informatie (via Citymapper) die op het uurwerk getoond kan worden. Hiermee krijg je nog sneller relevante informatie dan met Glances. Het nadeel van enkele van de nieuwe klokjes in watchOS 2 is dat ze niet allemaal Complicaties kunnen tonen. Ook heb je niet enorm veel opties om het klokje naar wens aan te passen. Wat dat betreft heeft Android Wear met zijn duizenden watchfaces een streepje voor.
Dankzij Complicaties kan je iPhone vaker in je broekzak blijven
Net als Complicaties werd ook Tijdreizen met watchOS 2 geïntroduceerd. Door aan de digitale kroon te draaien, kun je door je dag scrollen waarbij bijvoorbeeld de tijd, agenda-afspraken en het weer mee veranderen. Het werkt soepel, maar is meer een leuke extra dan een essentiële functie. Als je weinig informatie op je watchface toont, gebeurt er weinig. Fijner vinden we de toevoeging van het Activeringsslot, dat ervoor zorgt dat niemand bij je gegevens kan als je Apple Watch wordt gestolen. Voor het instellen van de functie moet je wel even de iPhone-app induiken.
Het belang van apps
Voor app-ontwikkelaars is het handig dat ze sinds watchOS 2 gebruik kunnen maken van functies als de digitale kroon, de versnellingsmeter, luidspreker, microfoon en hartslagsensor. Hierdoor zijn steeds meer Apple Watch-apps meer dan alleen een doorgeefluik van notificaties. Zo kun je een hardloopsessie met Runkeeper starten (ook zonder iPhone), berichten van WhatsApp en Facebook Messenger met spraak beantwoorden, checken wat op tv komt met TVGiDS.tv en op de hoogte blijven van flitsers en trajectcontroles dankzij Flitsmeister. Het grotere aantal geoptimaliseerde apps heeft ervoor gezorgd dat Apples smartwatch de laatste maanden stukken functioneler is geworden.
Ondanks dat blijft de Apple Watch voornamelijk nog een verlengstuk van je iPhone. Zo kun je het apparaatje weliswaar gebruiken om tijdens het hardlopen je progressie en hartslag in de gaten te houden, maar omdat er geen gps-module aan boord is, kun je achteraf niet het parkoers zien dat je hebt afgelegd. Ook kun je weliswaar notificaties van diverse apps vanaf je horloge beantwoorden, maar een Facebook- of WhatsApp-gesprek starten is er niet bij. Om met de Watch te bellen, wat overigens prima werkt, heb je eveneens je telefoon nodig. In tegenstelling tot de LG Watch Urbane is er geen simkaartslot aan boord.
Veel apps zijn de afgelopen tijd geoptimaliseerd
Gegroeid, maar niet perfect
De Apple Watch is als platform de afgelopen maanden flink gegroeid en het apparaatje zelf is subliem afgewerkt en intuïtief in gebruik. In de huidige vorm is het echter geen essentieel apparaat dat je als iPhone-bezitter in huis moet hebben. Daarvoor is de Watch gewoonweg nog te duur en te beperkt. Waar we ons ook aan hebben gestoord de afgelopen tijd is de matige accuduur. Als je de Apple Watch intensief gebruikt, zal hij elke avond aan de oplader moeten. Je kunt weliswaar de accubesparende modus inschakelen, maar dan is de Watch niet meer dan een ‘dom’ digitaal horloge.
Dat gezegd hebbende, is de Apple Watch wel nog steeds de beste en meest veelzijdige smartwatch die je momenteel kunt kopen. Hij is functioneler dan de horloges van Pebble en veel soepeler in gebruik dan de meeste Android-smartwatches. Heb je echter geen haast met de aanschaf van een smartwatch, dan adviseren we je om te wachten op de tweede generatie Apple Watch.