watchOS 2 review: weer een stap in de goede richting

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

watchOS 2 review: weer een stap in de goede richting

22 september 2015, 20:20
6 min leestijd
watchOS 2 review: weer een stap in de goede richting

Reviewscore

7,5

De Apple Watch is voor het eerst voorzien van een grote software-update. Maakt watchOS 2 de smartwatch van Apple zoals beloofd sneller en beter? Lees het in onze review.

Lees verder na de advertentie.

Twee maanden nadat de Apple Watch in Nederland te koop is, brengt Apple (zij het met wat vertraging) watchOS 2 uit. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de smartwatch is gratis te downloaden en belooft een aantal grote en nodige verbeteringen. Wat maakt Apple daarvan waar?

watchos 2 review

Sneller werkende apps

Met watchOS maakte Apple een goede start, maar een paar zaken konden beter. Zo waren veel apps nogal traag. Dat kwam omdat Watch-apps geladen worden op de iPhone, die ze dan weer moest doorsturen naar de Apple Watch. Dankzij watchOS 2 kunnen veel apps direct op de smartwatch gedraaid worden. Verder kunnen apps van derden nu gebruikmaken van functies als de Digital Crown, de versnellingsmeter, luidspreker, microfoon en hartslagsensor. Daarmee worden apps direct een stuk bruikbaarder.

Vooralsnog zijn helaas weinig apps geĂĽpdatet om met watchOS 2 te werken. Als je apps van Apple zelf laadt, gaat dat inderdaad een stuk sneller dan voorheen. Veel apps van derden zijn nog steeds traag, maar wellicht wordt dat na een update anders. Overigens melden enkele bezoekers op iPhoned dat sommige apps het na de update niet meer doen. Daar hebben wij in tot nu toe nog geen last van.

Nieuwe, persoonlijke wijzerplaten

Een gave vernieuwing is dat watchOS 2 het nu mogelijk maakt om zelf uurwerken in te stellen. Niet langer hoef je het met een standaard achtergrond te doen, nu kun je ook een foto van je iPhone instellen als wijzerplaat op de Apple Watch. Zo maak je je smartwatch echt persoonlijk. Ook kun je een heel foto-album instellen. De foto is dan elke keer als je je pols optilt anders.

watchos 2 review

Het is een beetje verwarrend hoe je foto’s naar keuze instelt, maar na een tijdje prutsen kom je een heel eind. Overigens zijn er ook zes nieuwe standaard-wijzerplaten van bekende plekken zoals Londen, New York en Parijs. Daarbij zie je elke keer een korte timelapse als het scherm aangaat. Gaaf: ze veranderen met elk uur.

De nieuwe uurwerken zorgen wel dat je andere informatie behalve tijd niet meer kunt tonen. Zo kun je bijvoorbeeld geen Complicaties zien, wat eveneens nieuw is op de Apple Watch. Hiermee kun je informatie die voor jou belangrijk is direct onder je tijd tonen, bijvoorbeeld hoe laat je naar je vakantieadres vliegt. Dat komt dan gewoon op je uurwerk te staan, zodat je het niet vergeet.

Wij probeerden Complicaties met onder meer weerberichten van The Weather Channel en Citymapper. De handigheid van deze complicaties werd direct duidelijk: je ziet beknopte informatie nog sneller dan via Glances. Niet elke app is hier echter geschikt voor en her en der zijn nog wat bugs te vinden waardoor de informatie niet altijd duidelijk in beeld komt. Verder nieuw is dat je nu meer kleuren van cijfers en letters op je uurwerk kunt instellen.

Tijdreizenwatchos 2 review

Een heel nieuwe functie op de Apple Watch is ‘Tijdreizen’, een manier om je dagactiviteiten en afspraken te bekijken. Door aan de Digital Crown te draaien, spoel je de tijd op je Watch door of terug. Dat werkt niet bij alle klokjes, maar werkt het wel, dan is het heel soepel en gemakkelijk om door je dag te scrollen. De Complicaties veranderen dan mee, bijvoorbeeld agendapunten en weerberichten.

Apple Watch als wekker

Misschien hang jij je Apple Watch ’s nachts ook wel aan de oplader. Dan is de nieuwe optie van de smartwatch iets voor jou. Met de nachtklokmodus heb je ook ’s nachts nog iets aan je Apple Watch terwijl je hem oplaadt, omdat je hem als klok op je nachtkastje kunt zetten. Daarvoor leg je de Watch op zijn kant, waarna het schijnsel van groene letters aangeeft hoe laat het is. Maar niet de hele tijd, alleen als je het scherm aanraakt of de knop of Digital Crown indrukt. De Watch doet nu direct ook dienst as wekker, je kunt snoozen door op de Crown te drukken en je zet hem uit met de knop aan de zijkant.

apple watch nacht

Verder nieuw

Apple heeft ook nog wat kleinere vernieuwingen doorgevoerd in eigen apps en Siri. We zetten ze hieronder kort op een rijtje.

Wifi

Bekende wifi-netwerken, dus waarvan je iPhone het wachtwoord kent, kunnen nu door de Apple Watch gebruikt worden. Bijvoorbeeld om met Siri te praten, te chatten met iMessage of via FaceTime.

Scherm

Vind je dat het scherm van je Apple Watch te snel uitgaat nadat je erop getikt hebt? Standaard blijft het display 15 seconden actief, maar via de instellingen op de iPhone-app kun je dat met watchOS 2 verlengen naar 70 seconden.

watchos 2 review

Meer contacten en tekenen

watchOS 2 maakt het mogelijk om tot twaalf personen toe te voegen. Zo heb je de twaalf belangrijkste contacten altijd letterlijk bij de hand. Dankzij de tekenfunctie kun je nu meerdere kleuren in Ă©Ă©n krabbel verwerken met Digital Touch. Daarmee stuur je tekeningen naar andere Apple Watch-gebruikers.

Siri

Waar Siri echt fors verbeterd is in iOS 9, is de update op de Apple Watch een stuk kleiner. Op de website van Apple staan overigens wat voorbeelden van wat je Siri kunt vragen. Een work-out starten werkt prima met Siri op de Apple Watch, maar als je de virtuele assistent opdraagt een woord op te zoeken of een fooi te berekenen, word je doorverwezen naar je iPhone.

Activeringsslot

Een stukje veiligheid van Apple. Koppel je de Apple Watch aan je iPhone, dan kun je het zogeheten Activeringsslot instellen. Daarmee zorg je dat, mocht je Apple Watch gestolen worden, dieven er niets aan hebben, omdat hij gelinkt is aan je Apple ID. Ze moeten dan jouw gegevens hebben voordat ze kunnen inloggen. Je merkt er verder tijdens het dragen van je Apple Watch niets van, behalve als je hem opnieuw wil koppelen. Overigens is het pincode-scherm van de Watch ook vernieuwd. De knopjes zijn wat groter en vierkanter, zodat je de cijfers beter raakt.

Conclusie watchOS 2 review

De grootste veranderingen die in watchOS 2 zijn doorgevoerd zul je merken in de klokjes. De achtergronden die je zelf kunt kiezen en de Complicaties die van verschillende apps zijn in te stellen. Daarmee wordt de ‘horloge-functie’ van de Apple Watch aantrekkelijker dan ooit. Wat betreft apps is het misschien nog wat vroeg om te oordelen, maar de snelheidsboost is vooralsnog alleen nog goed te merken bij apps van Apple zelf. De eerste apps van derden zijn al te downloaden en gebruiken onder meer de microfoon en Complicaties, wat in het ene geval beter uitpakt dan het andere. Al met al is het goed om te zien dat Apple deze stappen zet om de Watch te verbeteren. WatchOS 2 is misschien niet direct een wereld van verschil, maar Apple is zeker op de goede weg om een succes van zijn smartwatch te maken.

Lees meer over watchOS 2

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu