Het kan je altijd overkomen: je iPhone, Apple Watch of MacBook is kwijt of gestolen. Hoe zit het dan met Apple Pay? In deze tip leggen we uit hoe je de betaaldienst in zo’n geval blokkeert.
Lees verder na de advertentie.
Apple Pay blokkeren als je iPhone gestolen is
Nu je dankzij Apple Pay ook kan betalen met je iPhone of ander Apple-device, komt er ook meer bij kijken als je de pech hebt dat één van je apparaten kwijt of gestolen is. Je wil natuurlijk niet dat iemand zomaar met jouw iPhone kan betalen.
Gelukkig is het mogelijk om op afstand Apple Pay te blokkeren, zodat jouw digitale betaalpas nooit door anderen kan worden misbruikt. Er zijn drie verschillende manieren om je betaalpas in Apple Pay te blokkeren. Dit regel je als volgt.
1. Ander vertrouwd apparaat
Als je een ander vertrouwd apparaat hebt, zoals een MacBook naast je iPhone, is dit de makkelijkste manier om je pas te blokkeren. Het is hiervoor wel van belang dat je op beide apparaten bent ingelogd met dezelfde Apple ID. Op een iPhone of iPad volg je vervolgens deze stappen: ‘Instellingen > Apple ID > Tik op het verloren apparaat > Verwijder kaart’.
Wil je het op een Mac regelen, dan ga je naar ‘Systeemvoorkeuren’ en volg je dezelfde stappen. Je kaarten zijn nu verwijderd van het apparaat, waardoor iemand niet meer zomaar kan betalen via Apple Pay. Ook op het apparaat dat je gebruikt om de pas te blokkeren, is Pay dan niet meer ingesteld.
2. Zoek mijn iPhone of iCloud-website
Als je Zoek mijn iPhone hebt ingeschakeld op je verloren apparaat, dan kun je ook via deze weg Apple Pay blokkeren. Gebruik de app op een ander Apple-apparaat of ga naar de iCloud-website en log in met je Apple ID. Vervolgens tik je op jouw verloren Apple-apparaat en druk je op ‘Verloren’.
Hierdoor wordt Apple Pay geblokkeerd, maar je kaarten niet verwijderd. Als je je apparaat terugvindt, kun je daarom Apple Pay gewoon weer inschakelen en gebruiken.
3. Bel de bank
Ben je niet in de gelegenheid om Zoek mijn iPhone of de iCloud-website te gebruiken, dan is er nog een laatste oplossing. Het is namelijk altijd mogelijk om de bank te bellen. Zij kunnen vervolgens jouw creditcard of betaalpas blokkeren in Apple Pay.
Heb je je iPhone of MacBook weer terug, dan kun je op de reguliere manier je passen gewoon weer toevoegen aan je Wallet. Je hoeft dus niet vooraf nog iets te deblokkeren. Als je pas weer in de Wallet-app staat en gereed is voor Apple Pay, kun je betalen.
Meer over Apple Pay
Wil je juist weten hoe het zit met de veiligheid van Apple Pay zelf? Check dan onze FAQ over de veiligheid van Apple Pay. Ook leggen we uitgebreid uit hoe je Apple Pay instelt en gebruikt met al je apparaten.