Je iPhone is kwijt of misschien wel gestolen: wat nu? iPhoned legt uit hoe je diefstal voorkomt en wat je moet doen als je iPhone toch uit je jas gegrist is.
Lees verder na de advertentie.
Zo voorkom je een gestolen iPhone
Diefstal kan iedereen overkomen, maar vervelend is het wel. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om de kans zo klein mogelijk te maken en dieven een zwaar leven te bezorgen. Gebruik hiervoor onze antidiefstal-tips. Mocht je iPhone toch gestolen worden of kwijtraken vertellen wij stap-voor-stap wat je moet doen.
1. Vergrendel je iPhone
Een logische eerste stap is het vergrendelen van je iPhone, zodat anderen niet zomaar in je toestel komen. Stel in ieder geval een toegangscode van zes cijfers in: deze is moeilijker te kraken dan wanneer je vier cijfers gebruikt.
Ook Touch ID en Face ID zijn ook veilige opties om je iPhone te ontgrendelen. Let wel op: de gezichtsscanner werkt enkel op de nieuwste iPhones zoals de iPhone XS, XS Max en nieuwe iPhone XR. Alles over het instellen van vergrendeling vind je in het instellingenmenu van iOS bij het kopje ‘Touch ID/ Face ID en toegangscode’.
In dit menu kun je ook ‘Wis gegevens’ aanzetten. Als je dit activeert, wordt je toestel gewist nadat iemand tien keer een foute toegangscode heeft ingevuld. Dit is best gevaarlijk, maar wel veilig.
2. ‘Zoek mijn iPhone’ instellen
Nu je iPhone vergrendeld is, moet je ervoor zorgen dat je ‘m altijd weer terug kunt vinden met ‘Zoek mijn iPhone’. Ga hiervoor naar het instellingenmenu, ‘Apple ID’ en activeer de optie onder het kopje ‘iCloud’. Je iPhone, of ander Apple-apparaat, moet een actieve internetverbinding hebben om ‘Zoek mijn iPhone’ goed te laten werken.
3. Maak back-ups
Ook is het belangrijk om geregeld een back-up van je iPhone te maken. Op die manier ben je geen belangrijke gegevens kwijt mocht je toestel onverhoopt toch gestolen worden of kwijtraken.
Ga hiervoor naar de instellingen, tik op ‘Apple ID’ en kies ‘iCloud’. Selecteer ‘iCloud-reservekopie’ en verschuif de schakelaar. Voortaan worden automatisch kopieën gemaakt zodra je iPhone wordt opgeladen.
Lees ook: Beveilig je iPhone met deze 6 ingebouwde instellingen
iPhone gestolen of kwijt? Dit moet je doen
Het eerste wat je moet doen, is proberen je iPhone terug te vinden. Misschien is het toestel niet gestolen, maar ben je ‘m ergens vergeten of kwijtgeraakt.
- Ga op je computer of iPad naar ‘Zoek mijn iPhone’;
- Kijk of je iPhone op de kaart staat en maak een screenshot van de laatst bekende locatie (dit is belangrijk als je aangifte gaat doen);
- Ligt ‘ie in de buurt? Kies dan voor de optie ‘Bellen’ zodat je de beltoon hoort overgaan;
- Indien je iPhone op een heel andere locatie ligt, dan is het verstandig om hem te vergrendelen of te wissen. Indien je het toestel wist, kun je hem niet meer via ‘Zoek mijn iPhone’ traceren. Denk dus goed na!
Nadat je dit hebt gedaan is je iPhone onbruikbaar voor de dief of vinder. Als je ziet dat je iPhone bijvoorbeeld ligt in een café waar je onlangs bent geweest, moet je de eigenaar even bellen. Wellicht is iemand zo eerlijk geweest om je telefoon af te geven.
Aangifte doen en simkaart blokkeren
Als je zeker weet dat je iPhone gestolen is – omdat hij bijvoorbeeld in het buitenland is terwijl jij daar nooit bent geweest, of helemaal geen locatie meer uitzendt – moet je aangifte doen. Vergeet niet de website verlorenengevonden.nl nog even te checken: misschien heeft iemand je iPhone wel gevonden.
Alhoewel de kans behoorlijk klein is dat de politie je telefoon terugvindt, moet je aangifte doen om de schade te achterhalen op je (reis)verzekering. Dit kan zowel online als via telefoon. Geef zoveel mogelijk details door zoals eventuele beschadigingen, het IMEI-nummer, de laatst bekende locatie, het model en de kleur.
Om te voorkomen dat de dief op jouw kosten gaat bellen, internetten en sms’en, is het belangrijk om de simkaart te laten blokkeren door je provider. Dit kan bij de meeste bedrijven zowel telefonisch als via internet.
Bel onderstaande nummers om je simkaart te laten blokkeren:
- KPN: 0800-0105
- Telfort: 0900-9596
- Tele2: 0800-2199
- T-Mobile: 06-2400 1200
- Vodafone: 0800-0094
Houd je klantgegevens bij de hand (zoals je telefoon- en klantnummer) en het IMEI-nummer. Maak je overigens geen zorgen: als je simkaart weer wordt teruggevonden, kan hij makkelijk gedeblokkeerd worden.
Breng na het blokkeren je vrienden en familie op de hoogte van de diefstal. Hiermee voorkom je een hoop verwarring wanneer ze jou proberen te bellen of WhatsApp’en. Ook is het verstandig om de wachtwoorden van e-mailaccounts en social media-profielen te wijzigen als je telefoon is gestolen.
Claim je iPhone bij de verzekering
iPhones, en telefoons in het algemeen, worden steeds duurder waardoor meer mensen kiezen voor een verzekering. Neem na je aangifte daarom contact op met je verzekeraar om een schadeclaim in te dienen.
Bij de meeste partijen kun je op de website een schadeformulier downloaden, die je zo zorgvuldig mogelijk moet invullen. Stuur wederom zoveel mogelijk relevante gegevens mee om de bewijslast zo te bezwaren.
Vergeet vooraf niet de voorwaarden te checken. Soms moeten er bijvoorbeeld ‘aantoonbare sporen van inbraak’ aanwezig zijn voordat je schade wordt uitgekeerd. Bovendien vergoeden de meeste partijen tussen de 250 en 500 euro voor een gestolen telefoon. Dit bedrag is natuurlijk niet toereikend om een nieuwe iPhone te halen.
Deze maand staat beveiliging centraal
De hele maand oktober staat iPhoned in het teken van beveiliging. We geven de beste tips om je iPhone te beveiligen, leggen uit wat tweestapsverificatie is en waarom je nooit met Facebook op andere sites moet inloggen.