Je iPhone verzekeren tegen diefstal, val- en stootschade: dit moet je weten

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Je iPhone verzekeren tegen diefstal, val- en stootschade: dit moet je weten

20 november 2018, 19:26
8 min leestijd

Het zal je maar gebeuren: net een gloednieuwe iPhone gekocht, en dan laat je hem per ongeluk uit je handen glippen. Dankzij een iPhone-verzekering hoef je in deze gevallen niet zelf voor de kosten op te draaien. iPhoned laat zien welke opties je hebt.

Lees verder na de advertentie.

iPhone verzekeren: alles wat je moet weten

Een simpele zoekopdracht op Google leert dat tegenwoordige talloze partijen je de mogelijkheid geven om je iPhone te verzekeren tegen schade of diefstal. Bij aanschaf van je toestel kun je meteen bij Apple een verzekering afsluiten, maar je kunt ook terecht bij bijvoorbeeld de ANWB, je provider of verzekeraars die zich specifiek op smartphones richten.

Maar heb je een iPhone-verzekering eigenlijk wel nodig? Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst nagaan waar je standaard recht op hebt als consument. Ook ben je soms al verzekerd tegen schade of diefstal, omdat je een duurdere inboedel- of reisverzekering hebt met goede voorwaarden. Bij twijfel is het goed om je polis er eens bij te pakken.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Zo zit het met garantie

Bij aanschaf van een nieuwe iPhone (of iPad of ander Apple-product) kun je aanspraak maken op twee jaar fabrieksgarantie. Apple houdt zelf vast aan een termijn van één jaar, maar dat is in strijd met de Europese regelgeving. Geef dit aan als je contact met Apple opneemt: dan krijg je de garantie wél toegekend. Over het hoe en waarom lees je meer in ons dossier over iPhone garantie.

Wat er precies onder de garantie valt, vind je op deze pagina van Apple. Een behoorlijk uitputtende lijst, maar waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat Apple moet kunnen vaststellen of het defect aan je iPhone buiten jouw schuld om is ontstaan.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij fabrieksfouten, maar dat geldt niet voor barsten in het scherm als gevolg van een valpartij. Val-, stoot-, water en brandschade wordt niet standaard gedekt en hetzelfde geldt voor slijtage aan de accu of behuizing. Gelukkig kun je je iPhone verzekeren en daarmee hoge reparatiekosten voorkomen, al zitten daar wel wat haken en ogen aan. Hieronder laten we zien waar je op moet letten.

Lees ook: iPhone gestolen of kwijt? Dit moet je doen en zo voorkom je het

iPhone verzekeren via Apple

AppleCare+ is een aanvullende garantie die door Apple zelf wordt aangeboden. Het pakket bestaat uit drie onderdelen:

  1. Je krijgt twee jaar lang telefonische ondersteuning in plaats van de gebruikelijke 90 dagen als je een iPhone koopt. Je kunt hier terecht voor vragen over alles dat met je Apple-product te maken heeft: van instellingen in FaceTime regelen, wijzerplaten op je Apple Watch tot aan garantiekwesties;
  2. Een extra jaar garantie. Dit is voor ons Nederlanders niet zo interessant, omdat we dankzij de wetgeving al recht hebben op een garantieperiode van twee jaar (zie hierboven);
  3. Dekking bij maximaal twee schadegevallen. Heb je een ongelukje gehad met je iPhone? Dan betaalt Apple de reparatiekosten. Let wel op: je eigen risico is hierbij 29 euro voor schermschade, en 99 euro voor overige schadegevallen. Je accu valt ook onder deze dekking als hij minder dan 80 procent capaciteit heeft.

Hoeveel je voor deze aanvullende iPhone-verzekering betaalt, hangt af van het apparaat. AppleCare+ is er vanaf 65 euro voor de Apple Watch, 79 euro voor de iPad en 149 euro voor de iPhone. Heb je de nieuwste versie van een Apple-apparaat? Dan moet je meer betalen.

AppleCare+ is een behoorlijk compleet pakket en dekt schade als gevolg van vallen, stoten of vocht. Ook krijg je ondersteuning bij softwareproblemen met iOS, iCloud en Apple-apps. Diefstal wordt niet gedekt. Tot slot is het belangrijk om te weten dat AppleCare+ twee jaar geldig is en hierna vervalt. Ook als je twee schadegevallen hebt gemeld kun je niet langer aanspraak maken op de dekking.

Ook interessant: Zo zit het met iPhone garantie, reparaties en AppleCare+

iPhone verzekeren via je provider

Bovenstaande is vooral interessant voor wie een losse iPhone bij Apple koopt. In combinatie met een abonnement krijg je namelijk te maken met de voorwaarden van je provider. Tijdens het afsluiten kun je ook meteen kiezen voor een aanvullende verzekering, waar je maandelijks een premie voor neerlegt. Hierbij geldt doorgaans hoe hoger de premie, hoe minder bewijslast er bij jou als gebruiker ligt. Als je dus voor een goedkope verzekering gaat, moet je waarschijnlijk precies aangeven onder welke omstandigheden je defect is ontstaan. Dit is bij een duurdere variant niet het geval.

Bij veel verzekeringen geldt een eigen risico

Bij veel providers, zoals Vodafone en T-Mobile, kun je een verzekering afsluiten voor je smartphone. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je in het verleden schade hebt gehad aan je iPhone. Je betaalt een vast bedrag per maand voor zo’n verzekering (tussen de 5 en 15 euro), afhankelijk van de waarde van het toestel.

Ook voorwaarden spelen een rol: de basisverzekering van T-Mobile dekt bijvoorbeeld val-, stoot- en waterschade, maar diefstaldekking zit alleen in de duurdere ‘Uitgebreid’-variant. Bij Vodafone wordt verlies en diefstal (zakkenrollen) alleen gedekt door de duurdere ‘Garant Top’-verzekering. Het eigen risico bij deze voorvallen bedraagt 45 euro.

Voordat je een iPhone-verzekering via je provider afsluit is het goed om de voorwaarden door te pluizen. Zo loop je niet tegen ongewenste verrassingen aan als je er een keer aanspraak op wil maken. Sluit je een telefoonabonnement in een winkel af, dan krijg je vaak het advies om direct een verzekering af te sluiten, maar laat je niet onder druk zetten door een opdringerige verkoper.

De Consumentenbond stelt dat bij de meeste aanbieders tijd genoeg is om hier achteraf over te beslissen. “Kopers kunnen beter eerst rustig de kosten en voorwaarden van de smartphone- en andere verzekeringen vergelijken”, aldus de bond. Twee partijen die gespecialiseerd zijn in smartphone-verzekeringen zijn:

Toestelverzekering

Naast Apple en providers zijn er ook partijen die zich enkel op smartphoneverzekeringen richten. Daarnaast kun je vaak terecht bij de verzekeraar waar je al een zorg- of autoverzekering hebt voor een dergelijke verzekering. Tip: vaak is het mogelijk om korting te krijgen als je meerdere verzekeringen bij één aanbieder afsluit.

Een iPhone verzekering kan in de papieren lopen en is niet altijd nodig

Zoals met alle verzekeringen geldt ook hier dat je de kleine lettertjes per verzekeraar goed moet nakijken. Soms geldt er bijvoorbeeld een (hoog) eigen risico, waardoor je alsnog moet betalen voor een reparatie. Hoe lager de premie, des te hoger het eigen risico en des te strenger de voorwaarden.

Bij een dure verzekering hoef je soms niet eens aan te tonen hoe de schade precies tot stand is gekomen. Daar betaal je dan echter ook flink voor: een iPhone-verzekering kan je al gauw 150 tot 200 euro per jaar kosten. Vooral bij de ‘soepelere’ verzekeraars zul je betalen voor mensen die misbruik maken van de verzekering. Houd dat in je achterhoofd tijdens het oriënteren. Stel jezelf daarnaast de volgende vragen:

  • Wat ben ik maandelijks kwijt voor de verzekering en hoe lang loopt deze door?
  • Kan ik maandelijks of jaarlijks opzeggen?
  • Hoe hoog zijn de eenmalige kosten, zoals administratiekosten en assurantiebelasting?
  • Wat wordt er precies gedekt en wat niet?
  • Geldt er een eigen risico voor schadegevallen? En zo ja, hoe hoog is dat?
  • Krijg ik bij verlies of diefstal de nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
  • Moet ik bewijs aanleveren bij verlies of diefstal?
  • Regelt de verzekeraar reparaties of krijg ik geld uitgekeerd om dit zelf te doen?
  • Kan ik zelf kiezen waar ik het toestel laat maken?
  • Hoe snel worden schadegevallen door de verzekeraar afgehandeld?
  • Kan ik aanspraak maken op een leentoestel als de smartphone wordt gerepareerd?
  • Krijg ik een identiek leentoestel of moet ik het doen met een (ouder) toestel uit een andere prijsklasse?

De premie die je per maand betaald is afhankelijk van de aanschafwaarde van je iPhone, het eigen risico, de looptijd en het meeverzekeren van diefstal. Daarnaast verschillen de voorwaarde en dekking per verzekeringsmaatschappijen. Het is dus goed om verzekeraars met elkaar te vergelijken om de beste deal te vinden. Bereken je premie en vergelijk.

SmartPhonePolis premie berekenen     SimpleSurance premie berekenen

Inboedel- en reisverzekering

Woon je op jezelf, dan is de kans groot dat je een inboedelverzekering hebt. Hiermee verzeker je alle spullen in je woning tegen brand, waterschade en diefstal. Wil je dat je inboedelverzekering ook schade aan je iPhone vergoedt, dan moet je bij het afsluiten de meest uitgebreide (all-risk) dekking kiezen. Met een all-risk inboedelverzekering is ook schade door eigen schuld gedekt. Je betaalt een aantal euro per maand meer voor de extra dekking, maar vergeleken met een aparte smartphoneverzekering ben je stukken goedkoper uit.

Heb je een reisverzekering, dan kan het ook zijn dat je standaard bent verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal, verlies, val- en stootschade. Check je polis voordat je een aanvullende (smartphone)verzekering afsluit om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Dit bespaart je tientallen euro’s op jaarbasis.

Check ons Tips-overzicht voor meer handige adviezen. Vergeet je ook niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief of de iPhoned-app te downloaden. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van al het Apple-nieuws!

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version