Een handige feature van macOS Mojave is Stacks, of ‘stapels’, zoals Apple het in het Nederlands noemt. Met deze optie ruim je elke rommelige bureaublad in Ă©Ă©n keer op. Dit is hoe je de feature gebruikt.
macOS Mojave Stacks: zo werkt het
Je hebt het vast eens meegemaakt: je ruimt een tijdje je desktop van je Mac(Book) niet op, en het scherm staat vol documenten, afbeeldingen, screenshots, mapjes en andere bestanden. Die kun je handmatig opruimen, maar met de Stacks-functie in het nieuwe macOS Mojave gaat het automatisch. Bestandstypen worden automatisch bij elkaar geplaatst in mapjes, waardoor je in Ă©Ă©n keer het overzicht terug krijgt. Dit is hoe het werkt.
- Heb je macOS Mojave geĂŻnstalleerd, minimaliseer dan je apps en ga naar het bureaublad;
- Klik in de menubalk bovenin op ‘Weergave’ en kies voor ‘Gebruik stapels’;
- Je ziet dat alle bestanden worden verzameld, en in kleine stapeltjes verschijnen aan de rechterkant van het scherm.
Hoewel bestanden bij elkaar worden gezet, zijn het niet echt mapjes die je ziet. Klik je namelijk op een stapel, dan worden alle afzonderlijke screenshots (of andere bestanden) weer getoond. Hierdoor kun je gemakkelijk iets terugzoeken en delen. Je bestanden worden weer op elkaar gestapeld als je weer op de betreffende Stack klik.
Stapels sorteren en groeperen
Je hebt verschillende opties om te bepalen waar stapels precies op worden geselecteerd. Wil je bijvoorbeeld niet dat alle afbeeldingen bij elkaar staan, maar Stacks worden verzameld op basis van de toevoegingsdatum, dan kun je dit aangeven. Klik met je rechter muisknop op je bureaublad en kies voor ‘Sorteer stapels op’. Deze opties heb je ook als je stapels op een andere manier wil groepen, bij ‘Groepeer stapels op’.
Gebruik macOS Mojave alvast
Hoewel macOS Mojave pas later dit jaar officieel verschijnt, kun je al met de update aan de slag. Onlangs bracht Apple de publieke Mojave-bèta uit, waardoor iedereen de nieuwste versie kan installeren. Houd er wel rekening mee dat het gaat om een testversie, en deze nog bugs en andere fouten bevat. Check ook eerst of je apparaat macOS 10.14 Mojave ondersteunt.
→ Meer weten over de nieuwe features? Lees dan onze macOS Mojave preview
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!