Vanavond brengt Apple de definitieve versie van macOS Mojave uit, dat een flink aantal verbeteringen introduceert. Om problemen en vervelende situaties te voorkomen, kun je jouw apparaat alvast op de update voorbereiden met deze tips.
Lees verder na de advertentie.
macOS Mojave verschijnt vanavond
Apple brengt macOS Mojave vanavond uit, waarschijnlijk rond zeven uur Nederlandse tijd. We raden altijd aan om deze updates te installeren, omdat ze niet alleen nieuwe functies maar ook de meest recente beveiligingsmaatregelen van Apple bevatten. Omdat het hier om een grote jaarlijkse update gaat, is het slim om je Mac alvast voor te bereiden op de installatie. Daardoor verloopt het installeren vanavond soepel en kun je snel aan de slag met al het nieuwe dat Mojave te bieden heeft.
1. Ondersteunt je apparaat macOS Mojave?
Ben je van plan macOS Mojave direct na de release te downloaden? Dit jaar is het extra belangrijk om te checken of je Mac of MacBook wel de Mojave-update ondersteunt. In tegenstelling tot vorig jaar laat Apple een flink aantal oudere apparaten vallen. Het is dus niet zo dat alle Mac(Books) die vorig jaar werden bijgewerkt naar macOS High Sierra nu ook Mojave ontvangen. Apparaten die voor 2012 zijn uitgebracht, blijven helaas steken op macOS High Sierra.
- MacBook (begin 2015 en nieuwer)
- MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
- MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
- Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
- iMac (eind 2012 en nieuwer)
- iMac Pro (2017)
- Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)
2. Zorg voor een back-up en genoeg opslagruimte
Bij elke update is het belangrijk om vooraf een back-up van je apparaat te maken. Dit geldt voor iPhones en iPad, maar natuurlijk ook voor je Mac(Book). Door een back-up te maken, voorkom je dat je belangrijke data kwijtraakt als er tijdens het updaten iets mis gaat. Mocht het installatieproces niet goed gaan, dan ben je er dus in ieder geval van verzekerd dat je je data niet kwijt bent.
Het maken van een back-up is het makkelijkst met Time Machine, een programma dat standaard op elke Apple-computer staat. Daarnaast is het slim om na te gaan of je voldoende vrije opslagruimte hebt. Via ‘Over deze Mac > Opslag’ kun je checken hoeveel ruimte vrij is. Is je harde schijf bijna vol, dan is het slim om alvast overbodige bestanden en foto’s, of andere grote bestanden (zoals video’s) te verwijderen.
→ Time Machine: zo maak je een back-up van je Mac
3. Houd je Apple ID-gegevens bij de hand
Wanneer macOS Mojave klaar is met installeren, wordt er hoogstwaarschijnlijk gevraagd naar je Apple ID. Zorg dus dat je vooraf het gekoppelde e-mailadres en je wachtwoord hebt opgezocht, zodat je niet in de problemen komt. Zo kun je de installatie vlot en vloeiend afronden. Weet je je gegevens niet meer, dan kun je ze op deze pagina opvragen.
4. Een betrouwbaar en snelle wifi-verbinding
In tegenstelling tot de kleinere (beveiligings)updates die Apple regelmatig voor macOS uitbrengt, moet je straks voor Mojave flink wat data binnenhalen. Daarom is het raadzaam om je Mac(Book) met een stabiele en vlotte wifi-verbinding te verbinden, zoals je thuisnetwerk. Kies liever niet voor openbare wifi-netwerken; die zijn doorgaans traag en kwetsbaar voor kwaadwillenden. Kies er desnoods voor om je apparaat via het wifi-netwerk van een vriend(in) of familielid te updaten.
5. Het downloaden kan even duren
Zoals wel vaker bij grote Apple-update het geval is, lopen de downloadtijden kort na de release flink op. Om macOS Mojave vlot binnen te halen, is het daarom slimmer om een paar uurtjes te wachten voordat je begint met downloaden. Vaak heb je dan geen last van lange downloadtijden en kun je snel aan de slag met alle nieuwe features. Check onze uitgebreide macOS Mojave preview om te checken wat er allemaal nieuw is.
Lees meer over macOS Mojave