Heeft jouw refurbished iPhone waterschade? Zo controleer je het

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo controleer je of je refurbished iPhone geen ex-waterschade model is

5 oktober 2018, 20:31
4 min leestijd
Zo controleer je of je refurbished iPhone geen ex-waterschade model is

In deze tip legt iPhoned uit hoe je controleert of jouw refurbished iPhone geen ex-waterschade model is. Hier kleven namelijk enkele grote nadelen aan.

Lees verder na de advertentie.

Heeft jouw refurbished iPhone waterschade? Zo check je het!

Refurbished iPhones worden steeds populairder. Een prima ontwikkeling in principe; ze zijn namelijk goedkoper dan nieuwe modellen en beter voor het milieu door hergebruik. Uiteraard zijn er echter ook partijen die puur voor het geld meedoen, en daarom geen zuivere intenties hebben.

Zo komt het nog weleens voor dat bedrijven ex-waterschade modellen verkopen. Vervelend, want deze zijn vaak van mindere kwaliteit. In dit artikel vertellen we hoe je zelf kunt controleren of jouw refurbished iPhone een ex-waterschade model is.

1. Check de vloeistofschade-indicator

Een logische eerste stap is het controleren van de vloeistofindicator. Alle recente iPhones zijn uitgerust met zo’n indicator. Op de website van Apple zie je precies waar je moet kijken. Het idee is simpel: zodra een telefoon in aanraking is gekomen met vloeistof, kleurt de indicator rood. Bij een telefoon zonder waterschade moet deze wit, of zilver zijn.

Helaas weet je nu nog niet zeker of je telefoon een ex-waterschade model is. De indicatoren kunnen namelijk vervangen zijn. Ook is het mogelijk dat niet de externe indicator, maar juist de interne indicator met vloeistof in contact is gekomen. Hoe je dit controleert leggen we verderop uit.

Lees ook: 3 tips om iPhone waterschade te repareren

2. Gebruik een diagnostische-app

Een logische volgende stap is het uitvoeren van enkele diagnostische tests. Dit klinkt spannender dan het in werkelijkheid is. In feite gaat het gewoon om kijken hoe krachtig jouw telefoon is. Download bijvoorbeeld de TestM-app en controleer alle aspecten van jouw telefoon. Met name de hardwaretest is van belang.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

iPhones met waterschade hebben namelijk vaak een (gedeeltelijk) defect moederbord, waardoor ze slecht overweg kunnen met het leveren van piekprestaties. Laat dat nou precies zijn wat een diagnostische test vergt van een telefoon: de app doet niets meer dan het maximale vermogen uit je toestel trekken. Telefoons met waterschade vallen vaak uit tijdens het uitvoeren van deze tests, blijven haperen, of vertonen op een andere manier stabiliteitsproblemen.

Wanneer je refurbished iPhone tijdens het uitvoeren van de test opnieuw opstart, en vervolgens net na het zien van het Apple-logo een compleet rood scherm toont, weet je dat het mis is. Dan is je moederbord namelijk dermate aangetast, hetzij door waterschade of iets anders, dat er niets meer aan te redden valt. Check in dit geval of refurbished-iphone garantie hebt op jouw refurbished device.
→ TestM downloaden in de App Store (gratis)

3. Zwaarder geschut: controleer je moederbord

De derde methode is de meest rigoureuze, en daarmee de grondigste manier van controleren. Aan de binnenkant van je iPhone zit namelijk ook een vloeistofschade-indicator. Juist deze indicator controleert Apple (en officiële reparatiepunten) bij het uitvoeren van reparaties.

Deze indicator is bij de meeste modellen net iets boven de accu geplaatst. De ‘strip’ is wederom in principe wit of zilver van kleur, en kleurt rood zodra hij in aanraking komt met vloeistof. Let wel: deze methode is niet zonder risico. Je moet immers je iPhone open schroeven. Dit vraagt om wat technische kennis, maar het is niet onmogelijk. Nu je de iPhone toch open hebt liggen, controleer dan direct het moederbord op corrosie. Corrosie is moeilijk te missen en ziet er zo uit:

Corrosie is in principe te ‘repareren’ (lees: schoonmaken), maar niet zonder risico. Vaak wordt gebruikgemaakt van isopropylalcohol, een alcoholvorm bedoeld voor ontsmetten. Hierbij wordt direct contact gemaakt met onderdelen van het moederbord, zoals transistors, wat uiteraard niet goed is. Je mag het moederbord namelijk in principe nooit en te nimmer aanraken, vanwege de onderdelen hun kwetsbaarheid.

Daarbij is het zeer moeilijk om alle corrosie weg te werken, waardoor een moederbord vaak hoe dan ook negatieve effecten ondervindt van contact met vloeistof. Tot slot kun je het scherm controleren op resterende vochtdruppels. Telefoonschermen van tegenwoordig zijn opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor het praktisch onmogelijk is om alle vloeistofrestanten goed op te ruimen. Vochtdruppels lijken vaak op luchtbubbels: je kunt ze alleen vaak niet ‘rondschuiven’, zoals je wel bij luchtbubbels kunt doen.

Zeker weten doe je nooit

Goed, je weet nu waar je op kunt letten. Je kunt echter nooit zeker weten of een toestel afkomstig is uit een ex-waterschade boedel. De techniek van tegenwoordig wordt steeds beter, en daarmee ook de manier waarop monteurs dergelijke toestellen weer op kunnen lappen.

Bovendien hoeft een ex-waterschade model niet per definitie minder te presteren dan een ‘nieuw’ exemplaar. Ze kunnen immers nog jaren meegaan. Het kan echter ook minder goed uitpakken. Een bekend fenomeen onder ex-waterschade telefoons is de zogenoemde ‘langzame dood’. Door de corrosie op het moederbord gaat de telefoon langzaam maar zeker steeds minder presteren, met allerhande problemen tot gevolg.

Zo kan het voorkomen dat hij steeds vaker uitvalt, andere onderdelen zoals de nabijheidssensor minder gaan functioneren of de speakers gaan haperen. De diverse refurbished aanbieders in Nederland kan je eenvoudig vergelijken op prijs en beoordeling in onze refurbished iPhone prijsvergelijker.

Wil jij een refurbished iPhone kopen? Bekijk dan ook onze onafhankelijke refurbished iPhone-prijsvergelijker waarin we al het refurbished aanbod in hebben opgenomen.

→ Vergelijk hier alle refurbished iPhone aanbiedingen

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Bronnen afbeeldingen: DailyOverdose, iPhone Fixed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version