Videobellen in WhatsApp: met deze 6 tips kan je probleemloos chatten

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Videobellen in WhatsApp: met deze 6 tips kan je probleemloos chatten

23 november 2021, 13:13
5 min leestijd
Videobellen in WhatsApp: met deze 6 tips kan je probleemloos chatten

WhatsApp is Ă©Ă©n van onze favoriete apps om te videobellen. Wil je ook digitaal afspreken of gewoon even lekker chatten met vrienden, familie of collega’s? In deze startersgids helpen we je op weg!

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp-videobellen: 6 tips voor een vliegende start

In de kroeg bijkletsen met vrienden zit er niet altijd in. Gelukkig zijn er legio apps waardoor je elkaar toch kan zien. Een van de bekendste apps is WhatsApp. Je gebruikt de app waarschijnlijk al om tekstberichtjes te versturen, maar wist je dat je ook met maximaal zeven anderen tegelijk kan videobellen? Hoe je dat doet, leggen we je hier uit.

1. Hoe werkt videobellen via WhatsApp?

Het is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een WhatsApp-account en stabiele internetverbinding. Houd er rekening mee dat videobellen meer data verbruikt dan ‘gewoon’ bellen. Wanneer je een kleine internetbundel hebt, is het verstandig om alleen te videobellen wanneer je met wifi verbonden bent.

Videobellen via WhatsApp doe je zo:

  1. Open de WhatsApp-app op je iPhone;
  2. Tik op de chat met het contact dat je wil videobellen;
  3. Druk op het camera-icoontje om een videogesprek te starten.

Wil je met meerdere mensen tegelijk bellen? Dat kan! In WhatsApp kun je met maximaal acht personen tegelijkertijd videobellen. Volg hiervoor onderstaande stappen.

Videobellen in WhatsApp met meerdere mensen of een groep vrienden

  1. Open WhatsApp op je iPhone;

  2. Ga naar het tabblad ‘Gesprekken’;

  3. Tik op het plus-icoontje in de rechter bovenhoek;

  4. Kies voor ‘Nieuw groepsgesprek’ en geef aan met wie je wil videobellen;

  5. Tik aansluitend op het camera-icoontje om het videogesprek te starten.

Met de knoppen in het beeld kun je schakelen tussen een video- en audiogesprek. Vrienden kunnen jou natuurlijk ook uitnodigen om te videobellen. Je krijgt hiervan vanzelf een melding, die je vervolgens kan accepteren of afwijzen. Het maakt overigens niet uit welk platform je gebruikt. Je kan via WhatsApp dus ook videobellen met vrienden die een Android-smartphone hebben.

WhatsApp berichten doorgestuurd

2. De videokwaliteit valt tegen: wat kan ik hieraan doen?

Alle deelnemers hebben een stabiele internetverbinding nodig, want anders ziet het beeld er korrelig uit of krijg je last van haperingen. Wanneer de videokwaliteit tegenvalt, kan het slim zijn om bijvoorbeeld dichterbij de router in je huis te gaan zitten. Sommige gebouwen hebben immers last van ‘dode’ hoeken. Op deze plekken is het signaal slecht. Wanneer je via 4G (of 5G) belt heb je hier waarschijnlijk minder snel last van.

Verder is natuurlijk de telefoon waarmee iemand belt van belang voor de audio- en videokwaliteit. Een iPhone 13 Pro heeft veel krachtigere hardware dan bijvoorbeeld een iPhone 11. Zorg er in ieder geval voor dat je tijdens het videobellen goed belicht bent en in een omgeving zit met weinig omgevingsgeluid. Op die manier kan je elkaar goed verstaan.

Heb je een koptelefoon of oordopjes met ingebouwde microfoons, zoals de AirPods Pro of AirPods 3? Doe deze dan tijdens het videobellen in. Hierbij hoor je het geluid van anderen via de oordopjes en vermijd je galm. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de andere deelnemers. Zij horen zichzelf hierdoor namelijk niet terug via de speakers van jouw iPhone.

3. Wat zijn de kosten van WhatsApp-videobellen?

Niets! Videobellen met WhatsApp is gratis. Dat gezegd hebbende: je verbruikt natuurlijk wel data en dat is niet gratis. Bij buitenshuis videobellen gaat deze data van je internetbundel af. Je vraagt je daardoor misschien af hoeveel MB videobellen via WhatsApp kost.

Dat is lastig precies te zeggen. Het hangt immers van meerdere factoren af, zoals de kwaliteit van het videogesprek en met hoeveel mensen je belt. Wanneer je videobelt via een 4G-verbinding met drie anderen verbruik je ongeveer 3MB aan data per minuut, zo berekende MakeUseOf.

4. Kan ik videobellen via WhatsApp Web?

Nee, videobellen via WhatsApp Web is niet mogelijk. Wel zijn er de laatste jaren regelmatig berichten naar buitengekomen dat WhatsApp aan deze functie werkt, dus wellicht wordt het ooit wel mogelijk.

Met WhatsApp Desktop is het wél mogelijk om te videobellen. Hoe je dat doet, lees je in het artikel hieronder.

Lees meer: (video)bellen met WhatsApp Desktop nu mogelijk, zo werkt het

Wil je vooral videobellen met je Mac(Book)? Dan zijn er behalve WhatsApp Desktop meer dan genoeg alternatieven, zoals FaceTime. Apples eigen videobel-app laat je met maximaal 32 mensen tegelijk kletsen.

Lees verder: De 3 beste videobel-apps voor groepsgesprekken

5. Kan ik WhatsApp-videogesprekken opnemen?

Dat is mogelijk. Je kan hiervoor de ingebouwde schermopname van je iPhone gebruiken. Deze activeer je vanuit het Bedieningspaneel, waarna alles wat op het scherm van je toestel gebeurt wordt geregistreerd. Je geeft hierbij zelf aan of de microfoon ook aan moet, of juist niet. Vraag vooraf wel toestemming aan andere deelnemers: het is niet fijn om zonder dat je het weet opgenomen te worden.

Ook handig: Zo maak je een opname van je iPhone- of iPad-scherm

6. Ik wil WhatsApp-videobellen uitschakelen: hoe doe ik dat?

Dat gaat helaas niet. Het is voorlopig onmogelijk om de videobelfunctie helemaal uit te schakelen. Wel geeft WhatsApp aan dat dit in de toekomst wellicht wordt toegevoegd. Wat je wel kan doen is de contactpersoon blokkeren, wanneer je lastig gevallen wordt. Tik op ‘Gesprekken’ en op het informatie-icoontje naast de contactpersoon die je wil blokkeren. Scrol naar onderen en tik op ‘Blokkeer contact’.

WhatsApp blokkeer contact

Meer over WhatsApp

Via WhatsApp deel je waarschijnlijk lief en leed met vrienden, je partner, collega’s en kennissen. Om te voorkomen dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen komen, kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Check onze WhatsApp-beveiligingsgids voor enkele simpele voorzorgsmaatregelen. Op die manier maak je de kans op narigheid een stuk kleiner, zoals WhatsApp-hacks.

Bron: MakeUseOf
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu