Met geocaching zoek je overal ter wereld naar verborgen schatten. Deze vijf geocaching-apps voor iPhone maken het zoeken naar caches leuker en gemakkelijker.
Lees verder na de advertentie.
Schatzoeken met je iPhone
Geocachen is een leuke bezigheid voor wie graag buiten is. Aan de hand van gps-coördinaten zoek je een verborgen schat. Zodra je ‘m gevonden hebt, vink je ‘m af en ga je op zoek naar de volgende. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Veel geocaches liggen goed verstopt en vereisen het nodige denk- en puzzelwerk.
Oorspronkelijk werden geocaches opgespoord met losse gps-apparaten. Maar nu iedereen gps in zijn iPhone heeft, zijn er applicaties beschikbaar die meteen handige extra functies toevoegen. Dit zijn de geocaching-apps voor iOS die onmisbaar zijn tijdens het schatzoeken.
1: Geocaching
De officiële app van de bedenkers van het geocachen is een uitstekend beginpunt. Geschikt voor zowel de beginnende schatzoekers als gevorderden. Via de app kun je op zoek naar meer dan 3 miljoen caches in de hele wereld. Zodra je Geocaching opstart, zie je meteen welke caches er bij jou in de buurt liggen. De app geeft extra informatie over het type cache en hints over de vindplaats. Eenmaal ter plaatse kan het zoeken beginnen. Heb je een cache gevonden, dan kun je dat meteen in de app ‘loggen’.
De app van Geocaching is gratis te downloaden en met een basic account ook gratis te gebruiken. Een premium account kost 5,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar. Daarmee krijg je toegang tot extra functies. Zo toont de app dan exclusieve premium caches, kun je gebruik maken van offline kaarten en heb je meer mogelijkheden om caches te filteren zodat je preciezer kunt zoeken.
Geocaching®
Groundspeak Inc.
2: Cachly
De app Cachly is een betaald alternatief voor bovenstaande Geocaching-app. Het maakt gebruik van hetzelfde platform en je hebt ook een account nodig bij geocaching.com. Met Cachly vind je dus dezelfde schatten. Toch biedt het enkele extra functies en voordelen die vooral voor de meer ervaren gebruiker handig van pas kunnen komen.
Cachly laat je bijvoorbeeld kiezen tussen Apple Maps of OpenStreetMap. Ook kun je met een basic-account bij Geocaching in deze app evengoed kaarten downloaden om ze offline te gebruiken. Cachly heeft ook een Apple Watch-app beschikbaar als toevoeging op zijn iOS-app. Daarmee kun je geocaches vinden, hints krijgen en gevonden caches loggen zonder je telefoon uit je broekzak te halen.
Omdat Cachly werkt met jouw Geocaching-account, geldt hiervoor ook dat je met een basic account geen toegang hebt tot alle functies. Zo kun je maar drie geocaches per etmaal laden in de app en vind je geen premium caches. Daarvoor heb je een premium account bij Geocaching.com nodig.
Cachly - Geocaching
Zed Said Studio LLC
3: Geocaching Buddy
Favoriet van veel doorgewinterde geocachers is Geocache Buddy. Deze app zit vol kleine handigheidjes, die het vooral gemakkelijk maken om zogeheten multi-caches op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan caches die alleen te vinden zijn als je eerst aanwijzingen in andere caches hebt gevonden. De app slaat gevonden hints op en leidt je zo naar de moeilijk te vinden schatten. Ook beschikt de app over een ingebouwde ‘formule interpreter’, die automatisch veel gebruikte codes vertaalt.
Geocache Buddy maakt ook gebruik van Geocaching.com. Daarnaast kun je met deze app caches van een ander platform vinden: openCache. Dit open source platform heeft duizenden caches liggen door bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Engeland en de VS. Zo kun je dus naar schatten zoeken die niet met de twee bovenstaande apps te vinden zijn.
GCBuddy - geocaching
BtStSoft
Tijdens het geocachen ben je soms op zoek naar uitdagende mysterie- of multicaches, die je alleen kunt vinden met het nodige denk- of rekenwerk. Anders dan in bovenstaande apps kun je in GCTools geen caches opzoeken. Zie het meer als een soort Zwitsers zakmes voor bij geocaching. Als je bijvoorbeeld een gecodeerde boodschap moet ontcijferen, eenheden moet converteren of coördinaten moet combineren, dan helpt GCTools je daarbij.
Door verschillende coördinaten in te voeren rekent de app bijvoorbeeld uit wat de afstand is, waar routes elkaar kruizen of wat de straal rond een bepaald punt is. Een ander belangrijk onderdeel is een soort vertaaloptie voor allerlei soorten code. Van braille en morse tot het semafooralfabet of binaire code. Ook kan het lengtematen, gewichtsaanduidingen, snelheden en veel meer converteren naar andere eenheden.
5: TBSScan
Een leuke toevoeging aan geocaching zijn trackables: kleine vignetten die door schatzoekers van de ene naar de andere geocache worden meegenomen en achtergelaten. Op die manier reizen ze over de hele wereld. Als je een trackable vindt, kun je aan de hand van de code die erop staat achterhalen door wie deze trackable ooit gemaakt. Zo krijg je een goed beeld van de reis die deze trackable heeft gemaakt, voor je ‘m zelf ook weer ergens anders achterlaat.
De app TBSScan gebruikt de camera om de cijfercode op een trackable te herkennen. Dit werkt bij zowel geocoins als Travel Bugs, de twee verschillende varianten trackables. Scan een code en je krijgt direct informatie over de trackable op je scherm. Ook kun je meteen loggen dat je ‘m gevonden hebt. Als je meerdere trackables in een geocache vindt, kun je ze met deze app allemaal in één keer loggen voor je verder gaat met zoeken naar schatten.
Op zoek naar meer? Check ook de uitgebreide app-pagina op iPhoned voor meer toffe apps en lijstjes!