Dit zijn de Apple AirPods
AirPods: wie kent ze niet? De volledig draadloze oordopjes zijn het meest succesvolle Apple-product sinds de iPad. Je hebt drie soorten AirPods: de reguliere variant die we op deze pagina bespreken, de AirPods Pro met ruisonderdrukking en de AirPods Max over-ear koptelefoon.
AirPods 3: de nieuwste AirPods
In oktober 2021 bracht Apple de AirPods 3 op de markt. De derde generatie van de AirPods brengt een aantal toffe en fijne verbeteringen met zich mee. Hieronder zetten we de belangrijkste features op een rijtje:
- Nieuw design dat meer lijkt op de AirPods Pro
- Langere accuduur: 6 uur luisteren
- Oplaadcase: draadloos laden en MagSafe
- Betere geluidskwaliteit en Spatial Audio
- Zweet- en waterbestendig
De derde generatie AirPods hebben een design dat doet denken aan de AirPods Pro, met kortere steeltjes maar zonder siliconen oordopjes. Hierdoor ontbreekt actieve ruisonderdrukking: deze feature blijft exclusief beschikbaar op de dure AirPods Pro. Apple heeft wel het geluid verbeterd en je kan Spatial Audio (waarmee je surround sound krijgt) gebruiken.
Daarnaast zijn de nieuwe AirPods bestand tegen water en zweet, waardoor je ze ook prima kan gebruiken als je aan het sporten bent, of als het buiten regent. De accuduur is er ook op vooruit gegaan, waardoor je nu zes uur lang onafgebroken naar muziek luistert.
De AirPods 3 zijn sinds 26 oktober 2021 beschikbaar in Nederland. De draadloze oordopjes kosten € 138,- en zijn daarmee iets duurder dan vorige versies. Wel is het zo dat de AirPods meer functies bieden en het doosje standaard draadloos kan opladen. Bij de AirPods 2 moest je hier extra voor betalen.
AirPods 2: de goedkoopste versie
We zijn inmiddels toe aan de tweede generatie AirPods, die begin 2019 op de markt kwamen. Ten opzichte van het originele oordopjes (uit 2016) bevatten deze een aantal verbeteringen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de AirPods 2:
- Handsfree contact met Siri door ‘HĂ© Siri’ te roepen
- Ondersteunt draadloos opladen met optionele case
- Draait op nieuwe H1-chip van Apple, speciaal voor koptelefoons
- 50 procent langere accuduur voor telefoongesprekken
De AirPods 2019 vervangen de eerste generatie, maar zien er qua design nauwelijks anders uit. Wel zorgt de H1-chip aan de binnenkant van de oortelefoon voor een aantal fijne verbeteringen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Zo kun je dankzij de door Apple ontworpen audiochip twee keer sneller verbinding maken met apparaten, wat het ook makkelijker maakt om bijvoorbeeld snel tussen je iPhone en MacBook te schakelen. Daarnaast is de audiokwaliteit verbeterd en gaat de accu tijdens het telefoneren hierdoor twee keer langer mee.
Conclusie AirPods 2 review
De AirPods waren al onze favoriete koptelefoon en de AirPods 2 zijn op ieder vlak een verbeterde versie. Draadloos opladen is fijn, de nieuwe H1-chip maakt ze nog gebruiksvriendelijker en de langere accuduur is meer dan welkom. Heb je dus nog geen AirPods, dan zijn er weinig producten die we warmer aan kunnen bevelen dan de AirPods. Zelfs na jaren gebruik blijven we ons verbazen over het gemak en de kwaliteit van deze oordopjes. Of je nu graag naar muziek of podcasts luistert of telefoneert: AirPods zijn een onmisbaar verlengstuk van je iPhone, iPad of Mac.
→ Lees meer in de volledige AirPods 2 review
AirPods kopen
Omdat de AirPods-oplaadcase die draadloos opladen ondersteunt optioneel is, heb je meerdere keuzes als je AirPods gaat kopen. Dit zijn de actuele adviesprijzen, al kun je ze via onze AirPods-prijsvergelijker al snel voor tientallen euro’s minder op de kop tikken.
- AirPods 2 met standaard case: 179 euro
- AirPods 2 met draadloze oplaadcase: 229 euro
- Draadloze oplaadcase zonder AirPods: 89 euro
AirPods: 4 dingen die Apples oordopjes beter maken dan de rest
Dat AirPods het meest succesvolle Apple-product sinds de iPad zouden worden, had het bedrijf uit Cupertino waarschijnlijk zelf ook niet verwacht. Toch zijn er een paar dingen aan te wijzen die de AirPods de relatief hoge prijs waard maken.
1. Een handig oplaaddoosje
De AirPods worden geleverd in een speciaal opbergdoosje, die de oortjes automatisch oplaadt zodra je het klepje sluit. Dit maakt het makkelijk om de AirPods met je mee te nemen en onderweg op te laden. Met de draadloze oortjes kun je vijf uur naar muziek luisteren, terwijl de opbergcase 25 uur extra luisterplezier mogelijk maakt. Het opbergdoosje zorgt er bovendien voor dat je de twee oordopjes niet zo gemakkelijk kwijtraakt.
2. Ingebouwde microfoon voor bellen en Siri
Aan de onderkant zitten kleine microfoons, die je kunt gebruiken om Siri te bedienen en telefoongesprekken te voeren. Door op de zijkant van een AirPod met je vinger te tikken, kun je de muziek pauzeren/hervatten of Siri oproepen. Dit doe je door in verschillende tempo’s op het oortje te tikken. Als je AirPods in je oren hebt zitten, worden telefoongesprekken automatisch naar de oordopjes doorgestuurd. Zo kun je probleemloos telefoneren terwijl je allebei je handen vrij hebt voor andere dingen.
3. De speciale W1-chip van Apple
Zodra je de oortjes uit de doos haalt, worden ze automatisch gekoppeld met je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch. Dit werkt dankzij de speciale W1-chip van Apple, die het razendsnel koppelen van AirPods (en andere Apple-koptelefoons) met Apple-producten mogelijk maakt.
Heb je de AirPods eenmaal aan een apparaat gekoppeld, dan worden ze automatisch weer met dat apparaat verbonden als je de oordopjes in je oren doet. Koppel je ze tussentijds bijvoorbeeld aan je Mac, dan zul je ze weer even handmatig moeten koppelen met je iPhone.
In de AirPods zelf heeft Apple ook nog wat interessante technische snufjes toegevoegd. Zo herkennen sensoren wanneer de AirPods in je oren zitten, zodat ze automatisch stoppen met het afspelen van muziek of video’s.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
4. Zoek mijn AirPods
Omdat het in feite dus twee kleine witte dopjes zijn, lijken de AirPods ervoor gemaakt om snel kwijt te raken. Gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van Zoek mijn AirPods, een functie die je helpt de dopjes snel terug te vinden.
Omdat ze maar in Ă©Ă©n maat verschijnen, blijven ze niet bij iedereen stevig in de oren zitten. Dit kun je makkelijk zelf testen: als de EarPods goed in je oren zaten, zullen de AirPods dat ook doen. Het design van de oortelefoon is namelijk hetzelfde.
AirPods Pro: het duurdere, high-end alternatief
Naast de reguliere AirPods die we op deze pagina bespreken, bracht Apple in oktober 2019 de eerste AirPods Pro uit. Dit is de high-end versie van de AirPods met ondersteuning voor noise cancelling (actieve ruisonderdrukking), een ander design met drie verschillende pasvormen en een betere geluidskwaliteit.
Voor deze extra’s zul je dan ook dieper in de buidel moeten tasten, de AirPods Pro kosten namelijk 279 euro wat ze een stuk duurder maakt. Meer weten over de verschillen tussen de AirPods en de AirPods Pro? Check dan onze handige AirPods vs AirPods Pro vergelijking.
Conclusie AirPods Pro review
De AirPods Pro zijn de verbeterde AirPods waar we zo lang op hebben gewacht. Met de toevoeging van noise cancelling, betere pasvorm en daardoor betere geluidskwaliteit is dit een enorme stap voorwaarts. Dankzij hetzelfde gebruikersgemak dat de originele AirPods zo populair maakte, zijn dit wat ons betreft de beste oordopjes voor Apple-gebruikers en de hogere aanschafprijs van 279 euro dubbel en dwars waard.
→ Lees meer in de volledige AirPods Pro review
Koopadvies
Dus, moet je nu de ‘gewone’ AirPods of AirPods Pro in huis halen? Het antwoord op die vraag kunnen we het best geven door een wedervraag te stellen: hoe belangrijk is muziekkwaliteit voor je? Wanneer je het beste van het beste wil en bijvoorbeeld wil genieten van functies als actieve ruisonderdrukking, moet je voor de Pro gaan.
Heb je geen behoefte aan dit soort audio-hoogstandjes, maar zoek je wel fijne draadloze oordopjes? Dan kun je het prijsverschil waarschijnlijk beter in je zak steken en voor de gewone AirPods gaan. Apples ‘instapoordopjes’ zijn voor de meeste mensen namelijk goed genoeg.
Geschiedenis: Alles over de eerste AirPods
De eerste generatie AirPods wordt inmiddels niet meer verkocht. Mogelijk kom je de oordopjes nog tegen bij een enkele webshop, maar wij raden aan om de tweede generatie in huis te halen. De vernieuwde versie is simpelweg meer bij de tijd en kan nog jaren mee. Destijds, in 2016, waren wij echter razend enthousiast over de ‘originele’ AirPods, zoals je in onderstaande review kunt lezen.
Conclusie eerste AirPods review
Na een paar maanden dagelijks gebruik weten we het zeker: de AirPods zijn met recht het beste product dat Apple in geruime tijd heeft uitgebracht. Als je verder kijkt dan het prijskaartje van 179 euro, zijn dit met afstand de beste en fijnste draadloze oordopjes om te gebruiken. Test alleen wel even of ze goed in je oren blijven zitten, want omdat de dopjes hard zijn en geen opzetstukjes hebben, zitten ze voor sommigen beter dan anderen.
→ Lees verder in onze review van de eerste AirPods