Over Apple
Iedereen kent Apple. Het iconische bedrijf verkoopt tegenwoordig allerlei slimme apparaten, maar het begon in 1976 met computers. In een klein schuurtje in Cupertino, Californië steutelden oprichters wijlen Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne aan de eerste ‘Mac’, de Apple I (One).
In de decennia die volgden beleefde het bedrijf enorme dieptepunten, maar ook vele hoogtepunten. Apple was zijn tijd regelmatig ver vooruit, bijvoorbeeld met de iPod. Deze draagzame muziekspeler sloeg in 2001 in als een bom en heeft de muziekindustrie voor altijd veranderd.
Andere iconische producten zijn de onthulling van de eerste tablet, de iPad, en de doorontwikkeling van Apples ‘goude oude’, de Mac(Book).
Tegenwoordig scoort Apple vooral met de iPhone en haar accessoires, zoals de ontzettend populaire AirPods-oordopjes. Ook diensten – denk aan Netflix-tegenhanger Apple Plus – worden steeds belangrijker voor het Californische bedrijf. Voor vrijwel je hele digitale leven kun je dus bij Apple aankloppen.
Voordelen van Apple-producten kopen
Kwaliteit
Apple maakt kwaliteitsproducten. Van ontwerp, levensduur tot aan onderhoud: overal is over nagedacht. Wie een iPhone, iPad of MacBook uit de verpakking haalt, voelt direct dat je een goed product in handen hebt.
Het bedrijf staat hierin lijnrecht tegenover goedkope aanbieders van laptops, smartphones en andere elektronica. Dit soort bedrijven richten zich vooral op de korte termijn en bezuinigen bijvoorbeeld op de bouwkwaliteit van een product, terwijl Apple hier juist op focust.
Je merkt het verschil goed als je gaat vergelijken. Leg de volgende keer dat je in een mediawinkel bent maar eens een willekeurige Windows-laptop naast een Apple-laptop. Het verschil is overduidelijk.
Waardevast en veilig
Kwaliteit kost geld. Apple-producten zijn dan ook niet goedkoop. Maar, je weet wat ze zeggen: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Qua waardevastheid en duurzaamheid trekt Apple namelijk aan het langste eind.
Koop je bijvoorbeeld een MacBook van 1500 euro, dan kun je daar jaren later nog gerust 1000 euro voor vragen. Bij een Windows-laptop is de afschrijving veel hoger, omdat ze minder waardevast zijn.
Niet alleen zijn Apple-producten waardevaster, ze zijn ook duurzamer. Dat komt omdat het Californische bedrijf een heel degelijk updatebeleid heeft. iPhones, iPads, Apple Watches en Macs krijgen nog jaren na verschijning via updates nieuwe software aangeboden. Dat is fijn, want hierdoor kun je van nieuwe functies genieten én blijf je beschermd.
Het werkt!
Geef je een kind een iPad, dan kan hij/zij waarschijnlijk binnen een paar minuten met het apparaat uit de voeten. Dat komt omdat Apple-producten heel erg goed ontworpen zijn en de bediening intuïtief is. Vanuit een soort gevoel weet je instinctief hoe het werkt.
Ook mensen met weinig technische ervaring, zoals senioren, kunnen daarom in de regel veel beter met Apple-apparaten overweg, dan producten van de concurrentie. Apple-producten werken naadloos met elkaar samen en wanneer je snapt hoe een iPhone werkt kun je ook een iPad bedienen, zonder er ooit eentje vast te hebben gehouden.
Hoe dit komt? Omdat Apple in zekere zin een monopolist is. Alleen Apple mag iPhones, iPads, MacBooks, Apple Watches en meer maken. Al deze producten draaien op hun eigen besturingssystemen, waar natuurlijk alleen Apple volledige zeggenschap over heeft. De systemen liggen in elkaars verlengde en werken daardoor naadloos samen.
Hoe anders is de situatie bij Android en Windows, de grote tegenhangers? Niet alleen Samsung maakt Android-smartphones, maar ook Nokia, Xiaomi, OnePlus, Sony en anderen. Hetzelfde geldt voor Windows-laptops. Je kunt deze kopen bij onder meer Microsoft, Dell, HP en Asus.
Je hebt hierdoor meer keuzevrijheid, maar krijgt ook last van versplintering. Het is namelijk geen garantie dat producten onderling goed met elkaar samenwerken.
Koop je een Apple-product, dan is er maar één aanbieder. Het grootste voordeel van dit verdienmodel is dat Apple volledige controle en zeggenschap over de systemen heeft. Hierdoor werkt alles heel goed met elkaar samen, en is een soepele gebruikerservaring gegarandeerd.
Nadelen van Apple
Duur
Apple-producten hebben ook nadelen, eerlijk is eerlijk. We stipten het al eventjes aan, maar wie een Apple-product gaat kopen, moet flink in de buidel tasten. De nieuwe iPhone is flink duurder dan de gemiddelde Android-smartphone en voor de 1500 euro die je zo aan een iMac uitgeeft, kun je misschien wel drie Windows-computers kopen.
Je kunt de zaak ook omdraaien. De gemiddelde Windows-laptop is na drie jaar wel klaar, terwijl een MacBook dan (gemiddeld) pas net over de helft van zijn ‘houdbaarheid’ is. Kortom, smeer je de aanschafprijs uit over de daadwerkelijke periode waarin je het product gebruikt, valt het meestal wel mee met hoe duur Apple-producten zijn.
Smaken verschillen
het is Apple tegenover de rest. Sommige mensen houden van Apple, anderen haten het. iOS, het besturingssysteem van de iPhone, zit duidelijk anders in elkaar dan Android, waarop de meeste smartphones draaien. Welke van de twee besturingssystemen jouw voorkeur heeft, is echt een persoonlijke keuze. Feit blijft dat sommige mensen zweren bij ‘hun’ systeem.
Apple is geen teamplayer
Een meer objectieve constatering is dat Apple-producten slecht samenwerken met spullen van andere fabrikanten. Een MacBook-laptop kan bijvoorbeeld veel beter overweg met een iPhone, dan met een Android-telefoon.
Hetzelfde geldt voor de AirTag. Apples eerste tracker, die je gebruikt voor het terugvinden van spullen, werkt alleen wanneer je smartphone ook van Apple is. Met een Android-toestel is de AirTag zo goed als waardeloos.
Vanuit zakelijk oogpunt is dit natuurlijk niet meer dan logisch. Apple wil dat zodra jij die iPhone hebt gekocht, natuurlijk ook een computer en/of slimme speaker bij het bedrijf haalt. Door allerlei functies exclusief te maken voor huishoudens die volledig op Apple draaien krijg je zo een zelfversterkend effect.
Apples wil is wet
We zeiden het al: Apples wil is wet. Wanneer het bedrijf een nieuwe functie uitrolt die jou niet bevalt, heb je pech. De besturingssystemen van het bedrijf (zoals iOS en macOS) zijn strak vormgegeven en je hebt als gebruiker bijvoorbeeld weinig mogelijkheden om het uiterlijk aan te passen.
Aan de andere kant van het spectrum staan Android en Windows. Bij deze besturingssystemen kun je heel veel zelf aanpassen. Denk aan lettertypen, kleurgebruik en de manier waarop bepaalde apps werken. Koop je een Apple-product, dan moet je kleuren binnen de strak gemaakte lijntjes van het Californische bedrijf.
Waarom een Apple-product kopen?
Samenvattend, waarom zou je een Apple-product moeten kopen? Als je waarde hecht aan kwaliteit, veel privacy wil, dol bent op Apples strakke vormgeving en de mogelijkheid hebt om diep in de buidel te tasten, kun je het merk overwegen.
Ben je juist op zoek naar een betaalbaar product waarbij je zelf heel kunt aanpassen en zit je niet teveel in over verlies van privacy? Dan kun je misschien beter even bij de concurrentie loeren.