De iPad Air 2024 doet wat je ervan verwacht, maar hij heeft daarnaast een groot voordeel. Wat dat is lees je in deze iPad Air 2024-review!
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Pluspunten
-
M2-chip is razendsnel
-
Standaard meer opslag
-
11-inch én 13-inch
Minpunten
-
Weinig écht nieuws
-
Geen ProMotion of Face ID
-
iPadOS beperkt de kracht van de M2
iPad Air 2024 review
Zo’n twee jaar geleden presenteerde Apple de iPad Air 2022 met M1, en nu is het tijd voor de opvolger. We kunnen er kort over zijn: de iPad Air is weer een stukje beter geworden en voor een flink gedeelte hetzelfde gebleven. Maar wat is er precies veranderd en voor wie is het zaak om te upgraden? Lees er alles over in deze iPad Air 2024-review!
iPad Air 2024 in het kort:
- 11-inch en 13-inch display
- M2-chip
- Verplaatste frontcamera
- Touch ID
- Wifi 6E
- Batterijduur: 10 uur
- 128 GB opslag (of meer)
- Ondersteuning voor Apple Pencil Pro
- Adviesprijs: vanaf 719 euro (huidige beste prijs: € 649,-)
Wanneer je de twee nieuwe tablets (ja, deze keer zijn er twee versies) naast elkaar ziet staan, valt je meteen iets op. De iPad Air 6 lijkt ont-zet-tend veel op de vorige versie. Maar … hij is een stuk groter. Tenminste, als je voor de grootste iPad Air 2024 kiest.
De Air is namelijk beschikbaar in 11 inch én in 13 inch. Dit zijn overigens precies dezelfde afmetingen als de nieuwe iPad Pro 2024, maar die is wel een stukje dunner. Wil je dus een grote iPad, maar geen Pro-prijs betalen? Dan zit je bij de zesde generatie van de iPad Air goed!
Toegegeven, de vorige iPad Air had al een 10,9-inch scherm en dit jaar is de ‘kleine’ Air-versie dus een tikkeltje groter. Dat verschil zie je in de praktijk vrijwel niet, zelfs niet als je ze naast elkaar hebt liggen. Maar het is fijn dat Apple nu ook een betaalbare grote iPad in het assortiment heeft. Wanneer je in voorgaande jaren de grootste iPad wilde kopen, was je verplicht de duurdere iPad Pro te nemen.
Wat het scherm betreft is veel hetzelfde gebleven: het gaat nog steeds een Liquid Retina lcd-display en jammer genoeg geen oled-scherm. Daarvoor moet je toch echt bij de iPad Pro 2024 zijn.
De schermen van de 11-inch en 13-inch iPad Air 2024 zijn verder in alles gelijk, met een klein verschil. De helderheid van de iPad Air 2024 13-inch kan iets hoger dan de iPad Air 2024 11-inch (600 nits vs. 500 nits).
Camera: kleine verandering (die best handig is)
Ook de camera is vrijwel gelijk gebleven, maar er is wel iets nieuws bij de frontcamera. Die is nu verplaatst naar de lange zijde van de tablet. Dat maakt het voeren van videogesprekken met de tablet een stuk logischer als deze horizontaal op tafel staat. Helemaal nieuw is die plaatsing niet, want de ‘gewone’ iPad 2022 had dat ook al.
De camera aan de achterkant is onveranderd gebleven. Dat is op zich geen probleem, maar stiekem hadden we gehoopt dat er dit jaar een flits bij zou komen. De iPad mini en Pro hebben die immers wel, dus waarom de Air niet?
M2-chip: overdreven snel
Een andere verandering die je niet meteen ziet (en voorlopig ook niet echt gaat merken), is de nieuwe chip. De iPad Air 2022 had een M1-chip en die was al snel. Maar Apple vond dat niet genoeg en heeft de iPad Air 2024 nu voorzien van een nóg snellere M2-chip. Dat maakt de nieuwe tablet volgens Apple 50 procent sneller dan de iPad Air 2022.
Dat blijft natuurlijk allemaal in theorie, want laten we eerlijk zijn: zo’n snelle chip in de iPad voelt alsof je een V8 in een Volkswagen Polo stopt. Je kunt er echt hele zware programma’s en games op draaien, maar als je dat wilt is het verstandiger om meteen voor een MacBook Pro te gaan.
Tijdens deze iPad Air 2024 review merkten we weinig verschil qua snelheid met de iPad Air 2022 bij alle standaardtaken. Sterker nog, we hebben nog even een oudere iPad Pro uit 2018 uit de kast getrokken met een A12X-chip. Dat is een verbeterde variant van de chip die in de iPhone XS zit. En die presteerde vrijwel net zo vlot.
Pas toen we een zware game wilden starten, liet de M2 zijn power zien. De écht zware games op iPad (denk aan Resident Evil Village) hebben minstens een M1-chip of beter nodig. Wil je die dus op een tablet spelen, dan is een iPad Air 2022 of deze iPad Air 2024 echt een vereiste. Anders zul je naar een iPad Pro of MacBook moeten gaan.
Eerlijk is eerlijk, een nieuwe chip betekent ook wel dat je waarschijnlijk weer een jaar extra (of langer) ondersteuning van Apple krijgt voor een nieuwe versie van iPadOS. Maar volgens de laatste geruchten krijgt de iPad Air uit 2019 zelfs nog iOS 18. Dus met een iets oudere generatie iPad Air zit je ook voorlopig ook nog goed.
Opslag: weg met 64 GB
De goedkoopste versie van de iPad Air 2022 had een opslag van 64 GB. Dat was twee jaar geleden al aan de krappe kant en dat is nu bij de iPad Air 2024 gelukkig aangepast.
De iPad Air 2024 komt nu standaard met 128 GB opslag. Voor de gemiddelde iPad-gebruiker is dat helemaal prima, maar als je veel met grote bestanden werkt is het toch slim om een versie met meer opslag te kopen. Je hebt dan de keuze uit 256 GB, 512 GB of 1 TB. Houd er wel rekening mee dat de prijs dan ook snel omhoog schiet.
Uiteraard kun je altijd nog een externe opslag aansluiten op je iPad als je echt te weinig ruimte over hebt. Maar dat blijft omslachtig bij een tablet die je eigenlijk snel wilt pakken om mee te nemen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
En dan is er nog: ondersteuning voor Apple Pencil Pro
De iPad Air 2024 (en de iPad Pro 2024) zijn op dit moment de enige tablets van Apple die ondersteuning hebben voor de Apple Pencil Pro. De Apple Pencil 2 werkt dus níét op deze tablets. Overigens werkt de variant met usb-c dan weer wél op de nieuwe Air en Pro.
Dat is fijn, maar al dat geneuzel met de verschillende pennen maakt het er allemaal niet duidelijker op. Waarschijnlijk komt het omdat Apple de camera heeft verplaatst en hierdoor moesten de magneten van het kliksysteem voor de Pencil 2 ook aangepast worden.
De Apple Pencil Pro heeft wel een paar handige nieuwe features. Zo zit er nu ondersteuning voor ‘Zoek mijn’ op (handig als je kat er weer eens vandoor gaat met je Pencil). Ook zit er haptic feedback op, je voelt dan een trilling wanneer je de pen indrukt.
Dat ‘indrukken’ is overigens nieuw. Je krijgt dan bij apps die de functie ondersteunen een nieuw palet te zien op het scherm van de iPad, zodat je snel van tool, lijndikte of kleur kunt wisselen.
Daarnaast heeft de Apple Pencil Pro een functie genaamd ‘Barrel roll’. Dit is onder andere handig bij het tekenen. Dan kun je de Pencil draaien en daarmee pas je de stand van je pen of kwast aan – net alsof je met een echte pen of marker op papier werkt.
Even opletten: tijdens de review van de iPad Air 2024 had het populaire tekenprogramma Procreate nog geen ondersteuning voor de nieuwe indruk-functie. Sterker nog, de Apple Pencil Pro vertoonde een vervelende vertraging tijdens het tekenen. Procreate zei op X (Twitter) dat ze aan een update werken.
iPad Air 2024 kopen
Ben je van plan om na het lezen van deze review meteen een iPad Air 2024 te kopen? Dan moet je nog een kleur kiezen. De iPad Air 2024 is er in spacegrijs, blauw, paars en sterrenlicht.
De iPad 2024 heeft een adviesprijs vanaf 719 euro. Maar online is hij soms al wat goedkoper te vinden. Check daarom ook altijd even onze iPad Air 2024-prijsvergelijker. Daar is de laagste prijs op dit moment: € 649,-.
Apple iPad Air 2024 prijzen vergelijken
Conclusie: iPad Air 2024 review
We zijn dik tevreden over de iPad Air 2024. Ben je op zoek bent naar een grote, betaalbare Apple-tablet? Dan is de iPad Air 2024 op dit moment de beste keuze. Ook voor bezitters van een iPad Air 2019 of ouder is de 2024-versie een prima moment om te upgraden.
Heb je nog een iPad Air uit 2022 of 2020 en vind je die eigenlijk groot zat? Dan kun je de tablet zeker nog een jaar (of meer) blijven gebruiken. De iPad Air 2024 blijft namelijk voor het grootste gedeelte een betere (en grotere) versie van de iPad Air 2022, met een paar kleine veranderingen.
Dat Apple de camera heeft verplaatst op de iPad Air 2024 snappen we, maar het is erg jammer dat bezitters van een Apple Pencil 2 daardoor een Apple Pencil Pro (of versie met usb-c) moeten kopen als ze er een willen gebruiken. Die mensen raden we dan ook aan om eerst naar een (tweedehandse) iPad Pro 2022 te kijken als ze een upgrade willen van een vorige iPad Air.
Tot slot is het ontbreken van ProMotion en Face ID nog steeds een gemis. Touch ID is er wel, maar dat werkt op de iPad Air toch net wat minder fijn dan inloggen met gezichtsherkenning.
Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen.
Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.
Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iPhoned zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan iPhoned een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.