De AirPods 4 zijn gepresenteerd tijdens het iPhone 16-event op 9 september. Lees hier alles over de nieuwe generatie AirPods!
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
AirPods 4 in het kort
- Ruisonderdrukking
- Goedkopere versie zonder ruisbeheersing
- Nieuwe H2-chip
- Langere batterijduur
- Oplaadcase met usb-c-poort
- Startprijs met ruisonderdrukking vanaf 199 euro
- Startprijs zonder ruisonderdrukking vanaf 149 euro
- Pre-order vanaf 9 september, release op 20 september
AirPods 4 review
De AirPods 4 zijn fantastische oordopjes die qua geluid, pasvorm en gebruiksgemak zeker overtuigen. Vooral de versie met ANC biedt veel waarde, met effectieve ruisonderdrukking zonder in-ear opzetstukjes. Maar het prijsverschil met de AirPods Pro 2 is klein, en die bieden nét dat beetje extra. Als je geen fan bent van siliconen opzetstukjes of een beperkter budget hebt, zijn de AirPods 4 echter een geweldige keuze. Maar als je het beste van het beste wilt en nog wat extra kunt investeren, zijn de Pro’s een betere optie.
Met de AirPods 4 heeft Apple dus een sterke nieuwe middenklasse neergezet. Ze zitten comfortabel, klinken fantastisch en hebben toffe nieuwe functies zoals hoofdgebaren. Of je nu kiest voor het basismodel of de versie met ANC, je krijgt altijd indrukwekkende oordopjes.
Meer weten? Lees hier onze AirPods 4-review!
Aangepast design met nieuwe Pro-functie
De AirPods 4 hebben nagenoeg hetzelfde design als de derde generatie AirPods. Apple gaf de AirPods 3 een vernieuwd uiterlijk, dat sterk leek op het design van de AirPods Pro. Het grote verschil tussen de reguliere AirPods en de AirPods Pro zijn de oordopjes. De AirPods Pro hebben wel siliconen oordopjes, die we bij de AirPods 4 niet terugzien.
Apple heeft de AirPods dit jaar voor het eerst uitgebracht in twee uitvoeringen. Eén uitvoering met ruisonderdrukking en een goedkopere variant zonder ruisbeheersing. Actieve ruisonderdrukking was tot nog toe alleen beschikbaar op de AirPods Pro, maar daar komt nu dus verandering in.
Met actieve ruisonderdrukking worden achtergrondgeluiden gefilterd door de AirPods 4. Zo hoor je geen lawaai meer in een drukke trein, vliegtuig of andere ruimte en komt de audio beter naar voren in de oortjes. Wil je juist wel meeluisteren met de gesprekken om je heen? Of ben je deelnemer aan het verkeer? Dan schakel je de transparantiemodus in.
AirPods 4: betere geluidskwaliteit door H2-chip
Ruisonderdrukking komt dus voor het eerst naar de reguliere AirPods, daarnaast wordt de geluidskwaliteit een stuk beter bij de nieuwe oortjes. De nieuwe generatie AirPods draait naar namelijk op de H2-chip. Deze processor zagen we al in de tweede generatie AirPods Pro. De AirPods 3 draaien nog op de H1-chip, net als de tweede generatie AirPods.
Hier komt bij de AirPods 4 verandering in, waardoor verschillende functies worden verbeterd. Dit verschil merk je vooral wanneer je naar muziek gaat luisteren. De AirPods 4 hebben minder vervorming en nog krachtigere bastonen door de nieuwe processor. Bovendien heeft de H2-chip een groter audiobereik, waardoor de muziek enorm helder klinkt.
Daarnaast heeft Apple de AirPods 4 van een nieuwe generatie bluetooth voorzien. De AirPods 4 hebben Bluetooth 5.3, net als de meeste nieuwe producten van Apple. Met de nieuwe versie van bluetooth is de draadloze verbinding stabieler en is er minder vertraging. Bovendien werkt Bluetooth 5.3 efficiënter, waardoor de batterij van de AirPods weer langer meegaat.
Langere batterijduur
De nieuwe chip en de nieuwe versie van bluetooth zorgen voor een langere batterijduur bij de oortjes. Je doet int totaal tot 5 uur met de AirPods 4 als je naar audio luistert. Met de oplaadcase erbij is dat tot 30 uur. Heb je de duurdere variant met ruisonderdrukking ingeschakeld? Dan luister je tot 4 uur naar audio. Als je de oortjes tussendoor oplaadt in het doosje is dat tot 20 uur.
Heb je geluidsreductie niet ingeschakeld bij de duurdere uitvoering van de AirPods 4? Dan luister je tot 5 uur naar audio, met de oplaadcase wordt dat zelfs tot 30 uur. Zo gaan de oortjes probleemloos een dag mee, ook als je ruisonderdrukking hebt ingeschakeld.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Usb-c komt naar AirPods 4
Apple heeft bij de AirPods 4 afscheid genomen van de Lightning-poort. In plaats daarvan heeft de case van de oortjes een usb-c-aansluiting. Dit is het gevolg van de nieuwe Europese wetgeving, waarin staat dat alle nieuwe elektronische apparaten vanaf november 2024 een usb-c aansluiting moeten hebben. Het oplaaddoosje van de AirPods 4 heeft voor het eerst zo’n aansluiting.
Nog een voordeel van de duurdere variant van de vierde generatie AirPods: opladen gaat nu ook draadloos. De oplaadcase ondersteunt MagSafe en kan zo ook opgeladen worden via de Apple Watch-lader. Bij de goedkopere uitvoering heb je deze optie niet.
Verbeteringen voor ‘Zoek mijn’
Niet alleen de oortjes zelf krijgen een update, ook het doosje van de AirPods is verbeterd. Naast de nieuwe manieren van opladen moet de case (met de oortjes erin) makkelijker te vinden zijn in de Zoek mijn-app. Apple heeft verbeterde speakers in de oplaadcase van de oortjes geplaatst, zoals eerder ook bij de AirPods Pro 2 gebeurde. Zo kan het doosje een harder geluid afspelen via de ‘Zoek mijn’-app.
Bij de tweede generatie AirPods Pro werd de U1-chip geïntroduceerd, waarmee de Zoek mijn-functie een grote update kreeg. Met de processor weet je iPhone precies hoeveel meter je verwijderd bent van de oortjes. Vind je ze nog steeds niet? Dan wijst je iPhone met een pijl in de richting van de AirPods. Bij de AirPods 4 zien we dezelfde feature.
Nog meer Pro-functies
De oortjes krijgen er een nieuwe manier van bedienen bij, want je kunt met de AirPods 4 simpelweg ja knikken of nee schudden om antwoord te geven op Siri. Daaraan zien we dat Apple’s spraakassistent veel slimmer is geworden. Met Siri Interactions kun je bijvoorbeeld simpelweg nee schudden als je wordt gebeld, maar niet op wilt nemen. Wel zo handig als je in een ruimte bent, waar je niet hardop kunt praten.
Ook adaptieve audio komt naar de AirPods 4, waarmee de ruisbeheersing automatisch wordt geregeld. In een drukke ruimte wordt meer geluid tegengehouden dan in een rustige ruimte. Met gespreksdetectie wordt je audio vanzelf gedempt als iemand tegen je praat. Deze functies zagen we al bij de AirPods Pro, maar komen nu dus ook naar de reguliere AirPods.
Goedkopere variant zonder ruisonderdrukking
Apple heeft de AirPods dit jaar voor het eerst in twee uitvoeringen uitgebracht. De AirPods 4 beschikken dus over geavanceerde functies als ruisonderdrukking en een verbeterde oplaadcase, maar hebben wel een hogere prijs. Daarnaast heeft Apple de goedkopere AirPods uitgebracht, die je voor veel minder geld krijgt. Deze oortjes lijken vooral op de AirPods 3, zo hebben ze geen ruisonderdrukking.
De oplaadcase van de goedkopere AirPods beschikt niet over een speaker en kan niet draadloos opladen. Dat zijn functies die je moet missen als je voor de goedkopere AirPods gaat. Bij het ontwerp van verschillende uitvoeringen van de AirPods 4 zien we geen verschillen, beide uitvoeringen zijn identiek.