Wouter Nijsen
Gepubliceerd: 10 november 2020,
bijgewerkt: 28 maart 2024
In juni 2023 presenteerde Apple de MacBook Air 2023, gebaseerd op de MacBook Air 2022 maar met een wat groter scherm. Deze nieuwe modellen zijn te vinden via de linkjes in de tekst en via het hoofdmenu.
De MacBook Air is Apples populairste laptop. Hij is dankzij zijn slanke en lichte behuizing ideaal voor gebruikers die regelmatig onderweg zijn en productief willen blijven, maar niet de hoofdprijs willen betalen. De nieuwste MacBook Air kwam uit in 2020 en draait op een M1-chip, die onderdeel is van Apples Silicon-programma. Dat levert allerlei voordelen op, waarover we je op deze pagina bijpraten.
Index: MacBook Air 2020 met M1-chip
De MacBook Air 2020 in het kort:
- Eerste MacBook Air met M1-chip (Apple Silicon)
- Kan daardoor iPhone- en iPad-apps draaien
- Krachtigste Air tot nog toe…
- …En dat zonder ventilator: dus heel stil in gebruik
- 13,3 inch-Retina-scherm met accuduur van 18 uur
- Scherm ontgrendelen met Touch ID-vingerafdrukscanner
- Vanafprijs van 1129 euro
MacBook Air met M1-chip review-conclusie
Hoewel je het aan de buitenkant niet ziet, doet Apple met de MacBook een heleboel nieuw. De M1-chip maakt de verwachtingen waar en zorgt ervoor dat de Air aanvoelt als een MacBook Pro, en dat komt vooral door de uitstekende prestaties. Daarnaast is de accuduur erg goed, het design netjes en we vinden het fijn dat de laptop zo stil is.
Al met al is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de nieuwe MacBook Air. Apple luidt met de nieuwe M1-chip een nieuw tijdperk in voor de Mac en die is wat ons betreft nu al geslaagd.
→ Lees verder in de MacBook Air met M1-chip review
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
1. Eerste MacBook Air met M1-chip
De M1-chip is hét paradepaardje van de nieuwe Air. Deze kersverse chip is onderdeel van het Apple Silicon-programma en dat kennen we weer van de iPhone, iPad en Apple Watch.
Het meest voor de hand liggende voordeel van deze M1-chip is dan ook dat je iPhone- en iPad-apps ook op je MacBook kunt draaien. Ontwikkelaars moeten deze optie overigens wel zelf ondersteunen; dit heeft Apple voor haar eigen apps natuurlijk geregeld.
Verder is de M1-chip veel energiezuiniger en krachtiger dan zijn voorganger. Dat komt omdat het kloppend hart van de nieuwe MacBook Air op een 5 nanometer-procedé is gemaakt, net als de A14 Bionic van de iPhone 12-telefoons. Grofweg geldt hoe kleiner het aantal nanometers, hoe sneller de chip.
Dit snelheidsverschil merk je bijvoorbeeld tijdens het exporteren van foto’s, wat volgens Apple twee keer sneller gaat dan voorheen. Een film publiceren in iMovie gaat volgens de iPhone-maker drie keer rapper dan voorheen en met deze Air kun je voor het eerste video’s in 4K-resolutie bewerken.
→ Lees verder: Apple Silicon FAQ: Alles over Apples eigen Mac-chip
2. Afscheid van Intel
Daarover gesproken, de M1 is een zogeheten System on a Chip, ook wel SoC genoemd. Dit betekent dat meerdere voorheen losstaande computeronderdelen, zoals een (grafische) processor en Neural Engine, nu op één chip zijn bevestigd. Het moge dan ook duidelijk zijn dat de M1 qua totale oppervlakte veel compacter is dan allerlei losstaande onderdelen.
De overstap naar Apple Silicon is gigantisch. Apple werkte voor haar MacBooks namelijk jarenlang samen met chipfabrikant Intel, maar heeft besloten om in 2020 op eigen benen te gaan staan. Het bedrijf zet hiermee de eerste stap naar één ecosysteem voor alle Apple-apparaten, omdat ze op dezelfde techniek draaien: Apple Silicon.
3. Compacte behuizing, maar forse accuduur
De MacBook Air is gemaakt voor mensen die ook onderweg productief willen blijven. Niet voor niets heeft de laptop daarom al jaren een 13,3 inch-Retina-scherm met True Tone dat makkelijk in vrijwel iedere rugzak past. Bovendien hoeft hij dankzij de accuduur van 18 uur niet zo snel aan de oplader. Hij is daarmee ideaal voor onderweg.
Daarover gesproken, de nieuwe Air is natuurlijk net zo compact als zijn voorgangers. Het is daarmee des te knap dat Apple geen ventilator heeft ingebouwd, want normaal gesproken neemt dit onderdeel een hoop kostbare ruimte in. De Air blijft koel dankzij een slim hittemanagementsysteem en door het ontbreken van een ventilator hoor je de Air tijdens het werken vrijwel niet.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
4. Ondersteuning voor slechts één externe monitor
Een MacBook Air is heel handig voor onderweg, maar je kunt hem ook als desktop gebruiken. Met een Thunderbolt-kabel sluit je de Air gemakkelijk aan op een daarvoor geschikte monitor. De vorige modellen kon je met één 6K- of 5K-beeldscherm verbinden óf met twee 4K-displays. De nieuwe MacBook Air biedt ondersteuning voor slechts één externe monitor met een maximale resolutie van 6K.
Er zijn wel trucjes om je MacBook Air met meer beeldschermen te verbinden, maar die zijn behoorlijk ingewikkeld. Je hebt er een DisplayPort-adapter voor nodig en speciale DisplayPort-software. Op die manier kun je tot wel vijf monitoren aansluiten op de Air.
FAQ: Antwoorden op veelgestelde vragen
MacBook Air vs Pro: wat zijn de verschillen? De namen zeggen het eigenlijk al. De MacBook Air heeft zijn naam omdat ‘ie zo licht is als een veertje. Dat is natuurlijk een overdrijving, maar de laptop is relatief licht en daarom heel makkelijk om mee te nemen. De MacBook Pro is daarentegen gericht op professionele gebruikers, iets zwaarder en daardoor minder handzaam.
Maar, de laptops zijn de afgelopen jaren wel naar elkaar toe gegroeid. Apple verkoopt op moment van schrijven één MacBook Air en twee MacBook Pro’s, dus laten we de belangrijkste verschillen op een rijtje zetten.
De MacBook Air heeft een 13,3 inch-display, een Retina-scherm met resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Hij woordt aangedreven door de Apple M1-chip, je kunt er maximaal 16GB RAM instoppen en 2TB opslag. De batterij gaat maximaal 18 uur mee en inloggen doe je met een ouderwets wachtwoord, of Face ID (een vingerafdrukscanner).
Apple verkoopt twee soorten MacBook Pro’s. Het kleinste model heeft een 13,3 inch-scherm, die bijna identiek is aan die van de MacBook Air 2020. Een verschil is dat die van de Pro iets helderder kan en over hdr (een groot kleurbereik) beschikt, wat bijvoorbeeld handig is als je veel met fotobewerking doet.
Hij heeft daarnaast iets langere accuduur (20 uur) en naast een vingerafdrukscanner ook een aanraakgevoelige Touch Bar. Ook belangrijk: de 13,3 inch-MacBook Pro heeft een ventilator, in tegenstelling tot de Air. Hij kan hierdoor iets betere piekprestaties leveren omdat hij sowieso het hoofd koel houdt.
Apple verkoopt ook een 16 inch-MacBook Pro. Deze raden wij je absoluut niet aan om te kopen. De reden? Hij maakt nog gebruik van een Intel-processor. Apple gaat de komende jaren al haar computers overzetten naar de M1-chip, en dus haal je met een Intel-chip achterhaalde hardware in huis. De M1-chip is namelijk veel krachtiger dan de concurrentie van Intel.
In welke kleuren kan ik de MacBook Air kopen? Je kunt kiezen uit drie ‘smaakjes’: Goud, Spacegrijs en Zilver.
Een MacBook Air updaten: hoe doe ik dat? Dat is gelukkig heel simpel:
1. Start je Air op en kies in het Apple-menu (herkenbaar aan het appel-logo) de optie ‘Systeemvoorkeuren’;
2. Druk op ‘Software-update’ en controleer of er een update voor je klaarstaat;
3. Is dit het geval? Tik dan op ‘Werk nu bij’ en voer eventueel je wachtwoord in;
4. De Mac gaat nu de nieuwe software downloaden en installeren;
5. Je kunt de MacBook Air ook automatisch laten updaten. Zet hiervoor een vinkje bij ‘Werk mijn Mac automatisch bij’.
Hoe moet ik mijn MacBook Air resetten? Dat is alweer iets lastiger, kijk maar:
1. Schakel je MacBook Air uit;
2. Houd de Control- en Option-knoppen aan de linkerkant ongeveer 5 seconden ingedrukt, net als de Shift-toets aan de rechterkant van je toetsenbord;
3. Druk nu op de aan-/uit-knop en houd alle 4 de toetsen ongeveer 5 seconden ingedrukt, en laat ze dan weer los;
4. Wacht nu ongeveer een halve minuut, en schakel je MacBook Air dan weer in.
Lees ook: Je Mac of MacBook terug naar fabrieksinstellingen zetten: zo doe je dat
Een printscreen maken op mijn MacBook Air: hoe gaat dat? Dat is heel simpel. Hiervoor gebruik je de toetscombinatie Shift + Cmd + 3. Druk je deze 3 toetsen tegelijk in, dan maak je een opname van het hele scherm. Je kunt ook printscreens maken van een bepaald gedeelte van het scherm. Hoe dat werkt, lees je in onderstaand uitlegartikel.
Lees verder: Screenshots maken op je Mac(Book): zo doe je dat
MacBook Air (2020) prijs
De MacBook Air (2020) verschijnt in twee varianten: het instapmodel heeft een grafische processor (gpu) met 7 kernen en 256GB opslag. De meer uitgebreide variant heeft een gpu met 8 kernen en 512GB opslag. Standaard heeft de nieuwe Air 8GB werkgeheugen, maar dit kun je tegen een meerprijs uitbreiden.
Verder verschijnt de laptop in drie kleuren: spacegrijs, goud en zilver. De adviesprijs van het instapmodel is 1129 euro. Voor de variant met 512GB opslag betaal je minstens 1399 euro.
Refurbished MacBook Air kopen
Je bent helemaal goedkoop uit met een refurbished MacBook Air. Zo’n laptop is eerder in gebruik geweest, maar helemaal gecheckt en daardoor technisch in nieuwstaat. Bovendien krijg je ‘gewoon’ garantie, dus je koopt geen kat in de zak.
Let wel op de gradaties bij het kiezen van een refurbished MacBook. Verkopers gebruiken deze labels om aan te geven of de laptop gebruikersschade heeft. Een laptop met de nodige gebruikerssporen is natuurlijk voordeliger dan een exemplaar dat spiksplinternieuw oogt.