Sven Lamers
Gepubliceerd: 11 april 2022,
bijgewerkt: 27 maart 2024
De Studio Display is hét nieuwe beeldscherm van Apple. Op deze pagina vind je alle specificaties, de extra functies en natuurlijk de beste prijs. Hier vind je alles wat je moet weten over de Studio Display.
Studio Display in het kort
- 5K-Retina display
- 27-inch schermdiagonaal
- Interne webcam met Middelpunt
- Mooi klinkend geluidssysteem
- Adviesprijs: 1799 euro
Het scherm van de Studio Display
Met een diagonaal van 27-inch haal je met de Studio Display een groot beeldscherm voor op je (werk)bureau in huis. De kwaliteit van het lcd-scherm is 5K Retina. Hiermee krijg je een resolutie van 5210 bij 2280 pixels. Omgerekend heeft de Studio Display 218 pixels per inch (ppi). Dat is aan de hoge kant!
Daarbovenop ververst het beeldscherm met 60hz. Dat betekent dat het scherm 60 keer per seconde herlaadt. Sommige schermen (met name van telefoons) tikken al de 120hz aan. Dit is dus relatief laag, maar daar merk je niet veel van.
Je kunt concluderen dat de Studio Display speciaal is gemaakt voor de creatieveling. De P3-color classificatie van het Studio Display zorgt ervoor dat wat je wilt afdrukken, correct is weergegeven op het beeldscherm. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan als je bijvoorbeeld een heel boekwerk print. Dit is ideaal voor posterdesigners en uitgeverijen.
Met een (standaard) miljard kleuren en een helderheid van 600 nits is dit beeldscherm van Apple ook perfect voor de professionele designer, illustrator of fotograaf. De kijkhoek van 122 graden vertelt ons dat het beeldscherm gemaakt is voor een enkele gebruiker die recht voor het scherm zit. Het scherm heeft voor een meerprijs van 300 euro ook een anti-reflectieve optie. Dit is door de 600 nits helderheid vaak niet nodig, maar wel wenselijk in kamers met grote ramen achter de gebruiker.
Strak design en een ingebouwde webcam
De Studio Display ziet er strak uit. De behuizing is grotendeels van aluminium. Dit voelt stevig aan en oogt erg professioneel. De meeste beeldschermen zijn van plastic, dus deze materiaalkeuze van Apple is een verademing. De afgeronde hoeken en de rechte zijkanten zorgen dat de Studio Display op de nieuwste iMac lijkt.
Boven het scherm van het Studio Display zien we een camera met 12 megapixel. De kwaliteit valt nog enigszins tegen, maar is scherp genoeg voor (professionele) videobelletjes. Apple vertelt ons bovendien dat ze door middel van software-updates dit gaan verbeteren.
De webcam ondersteunt Apple’s Middelpunt (Center Stage). Hiermee volgt de ultragroothoekcamera je bewegingen en blijf je altijd in het midden van het beeld. Als er een tweede persoon de kamer in loopt, herkent de webcam deze automatisch en past hij het frame aan zodat beide personen te zien zijn.
Audiosysteem om u tegen te zeggen
Studio Display heeft drie microfoons ingebouwd in het beeldscherm. Volgens Apple zijn deze van studiokwaliteit en laten ze erg weinig ruis door. Dit is ideaal voor een fijne ervaring bij het videobellen. Gesprekken en spraakopnamen klinken met dit audiosysteem glashelder.
Dit is zeker waar als je het hifi-systeem met maar liefst zes speakers hoort. Vier subwoofers zorgen voor een krachtig basgeluid. Je vindt in de Studio Display een bas wat je nog nooit in een beeldscherm hebt gehoord. Daarbovenop vinden we twee tweeters voor de mid-tonen en kraakheldere hoge frequenties.
Verder ondersteunen de speakers ruimtelijke audio (Spatial Audio) met hulp van Dolby Atmos. Dit beeldscherm van Apple probeert zo een bioscoop na te bootsen. Ook muziek luisteren tijdens je (design-)werk is heel fijn met deze ingebouwde speakers.
De webcam (en allerlei andere interessante functies) werken in dit display dankzij de A13 Bionic-chip. Deze vinden we ook in enkele telefoons van Apple (zoals de iPhone SE 2020). Hierdoor heeft de Studio Display een opmerkelijke 64GB aan opslag. Hierdoor kan het beeldscherm draaien op de nieuwste versie van iOS: iOS 15. Daardoor ondersteunt het display ook ‘Hé Siri’. Je kunt het beeldscherm op deze manier met je stem activeren en besturen.
Dankzij drie USB‑C-poorten (en één Thunderbolt-poort) sluit je allerlei apparaten op de Studio Display aan. Met 96 watt laad je de accu van je telefoon of MacBook op of voorzie je je Mac van stroom. Als je de nieuwe MacBook Pro 2021 aansluit, dan gaat dat laden extra snel. Helaas is het niet mogelijk om andere beeldschermen door te lussen, zodat je op meerdere displays tegelijkertijd kan werken.
Studio Display: de prijs
De prijs van de Studio Display begint bij 1779 euro. Wil je glas met anti-reflectief ‘nanotextuur’, dan betaal je 2029 euro. Als je in plaats van een standaard, de VESA-montageadapter neemt, kan je het display ophangen aan een muur. Je betaalt dan niets extra’s, maar verliest wel de bureaustandaard. De kantelbare en in hoogte verstelbare standaard heeft een meerprijs van 460 euro.
Wil je het beste van het beste en ben je een professional die waarde hecht aan een 1-op-1 weergave van je illustraties, video’s en foto’s? Dan is het Studio Display van Apple een uitstekende keus. Je kun de Apple’s Studio Display nu halen bij onder andere MediaMarkt. YourMacStore, CoolBlue en Amac.