De iPhone XS verscheen in 2018 en was destijds heel goed, maar tegenwoordig geen aanrader meer. Wel is er één uitzondering op dit koopadvies. Op deze pagina lees je alles over de iPhone XS.
iPhone XS: de belangrijkste kenmerken
- Features: 5,8-inch oled-scherm, iPhone X-design, Face ID en draadloos opladen
- Kenmerken: dualsim, A12-chip, verbeterde camera’s met Smart HDR
- Versies: 5,8- en 6,5-inch (iPhone XS Max) oled-scherm in 64GB en 256GB
- Kleuren: Spacegrijs, Zilver en Goud
- Review: Alleen refurbished of tweedehands het kopen waard
iPhone XS review-update: geen aanrader meer
De iPhone XS staat er wat beter voor dan de iPhone XR, maar ook die gebruikt dezelfde A12-chip. Daar kun je nog wel even mee vooruit, maar ook bij de iPhone XS zijn er inmiddels betere keuzes. Een uitzondering is wanneer je er een goedkoop tweedehands op de kop kunt tikken.
Wil je per se een goedkope iPhone? Dan is de iPhone SE 2022 een aanrader. Deze is krachtiger, maar ziet er wel wat gedateerder uit. Liever toch een iPhone met moderne looks? Ga dan voor de iPhone 11 of de iPhone 12, waar je veel langer plezier aan hebt dan bij de iPhone XS. Houd er wel rekening mee dat de prijzen bij deze toestellen een stuk hoger liggen.
→ Lees verder in de volledige iPhone XS review-update
→ Lees ook de oorspronkelijke iPhone XS review of bekijk onze iPhone XS videoreview
iPhone XS kopen: alle opties op een rij
De iPhone XS is verkrijgbaar met abonnement en als los toestel:
Dit is de iPhone XS
De iPhone XS werd samen met de XS Max uitgebracht in 2018 als opvolger van de iPhone X. Het design bleef hetzelfde, maar achter de schermen was meer aan de hand. Zo voerde Apple grote vernieuwingen door wat de camera betreft en zette het bedrijf een nieuwe standaard met de A12-Bionic-chip.
In september 2019 verschenen de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max gevolgd door de iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini eind 2020. In 2021 kwamen weer nieuwe iPhones op de markt, dit keer ging het om de iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max en de iPhone 13 mini. Op deze pagina lees je echter alles wat je moet weten over de iPhone XS. Van onze review tot alle nieuwe functies en een koopadvies.
iPhone XS: de 6 belangrijkste kenmerken op een rij
Hoewel de iPhone XS er hetzelfde uitziet als zijn voorganger, is er achter de schermen weer van alles veranderd. We zetten de belangrijkste vernieuwingen hier op een rij.
1. iPhone XS-scherm en design
Het 5,8 inch-scherm lijkt qua design en afmetingen precies op de iPhone X. Enkel door de nieuwe gouden kleur te kiezen, kun je snel zien dat het om een S-uitvoering gaat. Dit nieuwe gouden model oogt door de glazen achterkant meer als een roségouden toestel, met blinkende gouden schermranden.
De grotere iPhone XS, die de XS Max heet, ligt qua afmetingen in de buurt van de iPhone 8 Plus. Deze heeft het grootste Apple-scherm tot nu toe met een schermresolutie van 1242 x 2688 pixels en een hogere pixeldichtheid voor nog beter beeld.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
2. Verbeterde prestaties dankzij A12-chip
Een nieuw jaar, een nieuwe chip van Apple. Alle drie de iPhones draaien op de gloednieuwe A12-chip. Deze maakt gebruik van een zogenaamd 7 nanometer-design. Dit maakt de chip kleiner, sneller en vooral een stuk energiezuiniger dan zijn voorganger. Goed nieuws, want hierdoor verbetert de accuduur zonder dat Apple een grotere accu in de iPhone hoeft te stoppen.
Uit teardowns is gebleken dat de XS zelfs een iets kleinere accu heeft dan zijn voorganger. Toch gaat het toestel een half uur langer mee dan de iPhone X op een enkele acculading. De iPhone XS houdt het zelfs anderhalf uur langer vol, omdat hier wel een grotere accu in het toestel verwerkt zit.
3. Camera verbeterd dankzij Smart HDR
Net als de nieuwe chip kun je ook ieder jaar rekenen op een verbeterde camera. De iPhone XS en XS Max zijn geen uitzondering hierop, met onder meer ondersteuning voor ‘Smart HDR’. Deze techniek kijkt naar de foto’s die je maakt en past er vervolgens de kleuren zelfstandig aan. Dat zorgt voor mooiere foto’s terwijl jij er niets voor hoeft te doen.
Dit werkt als volgt. Als jij een foto maakt met de iPhone XS of XS Max, worden er in werkelijkheid meerdere foto’s tegelijk afgedrukt met allemaal een andere belichting. Vervolgens kiest de iPhone zelfstandig de beste elementen uit al deze foto’s om deze in een foto samen te voegen. Dat levert mooiere foto’s op en komt pas echt goed van pas als je tegen het licht in fotografeert.
Deze opties maken mooie foto’s maken met een iPhone een stuk toegankelijker, omdat je geen externe apps nodig hebt om dit soort effecten naderhand handmatig toe te voegen.
4. Portretstand vernieuwd: pas het scherptediepte-effect aan
Als je voortaan een portretfoto maakt, kun je de intensiteit van het scherptediepte-effect handmatig aanpassen. Zo kun je het object op de voorgrond extra goed op laten vallen door de achtergrond waziger te maken, en andersom. Omdat de functie soms nog steeds niet optimaal werkt, is dat een makkelijke manier om een potentieel mislukte foto alsnog bruikbaar te maken.
Je kunt deze functie ook al instellen voordat je een foto afdrukt. Dat geeft je nog meer vrijheid om een foto precies zo te maken als jij voor ogen hebt. Let wel; hoewel er voor de iPhone XS meer iPhones zijn verschenen met een dubbele cameralens, ondersteunen alleen de iPhone XS en nieuwer deze functie.
5. Draait op iOS 15
Zowel de iPhone XS, XS Max als de iPhone XR draaiden standaard op iOS 12. In de regel werkt Apple haar telefoons zo’n vijf jaar bij met nieuwe software-updates. De iPhone XS-serie draait dan ook ‘gewoon’ op iOS 15, de software-update van 2021. Het toestel wordt ook de komende jaren waarschijnlijk geüpdatet.
De onlangs aangekondigde iOS 16 gaat gelukkig ook nog draaien op de iPhone XS. Helaas vrezen we dat deze relatief oude iPhone nog een jaar of twee nog software-updates krijgt. Daarna zou je toch echt moeten overstappen op een nieuwer model om de laatste functies te krijgen. Je wilt niet alleen de laatste software-versie vanwege de functies, maar ook vanwege beveiliging. Verouderde software is makkelijker te hacken.
6. Dual-sim, maar niet in Nederland
Voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone ondersteunen de XS en XS Max dual-sim. Hierdoor kun je twee simkaarten tegelijk gebruiken, zonder deze steeds handmatig te verwisselen. Een speciale versie met een dubbel simkaartslot verschijnt alleen in China. In de rest van de wereld kunnen gebruikers gebruik maken van een fysieke simkaart en een eSim. Ook in Nederland wordt eSim inmiddels ondersteund.
iPhone XS kopen
Bij release kostte een losse iPhone XS 1159 euro. Een flink bedrag, dus. Inmiddels is het toestel flink in prijs gezakt, onder meer omdat Apple het toestel officieel niet meer verkoopt.
Alternatieven voor de iPhone XS: de iPhone 12 Pro en iPhone 13
iPhone 12 Pro: De iPhone 12 Pro is in ieder opzicht de betere versie van de iPhone XS, maar ook een flink stuk duurder. De 12 Pro heeft een driedubbele cameralens (en LiDAR-dieptescanner) die fotografie naar een hoger niveau tilt, zeker in het donker. Daarnaast zijn de prestaties en de accuduur verder verbeterd, heeft hij 5G en een nieuw design. Wil je het beste van het beste, dan is dit een betere keus dan de iPhone XS, mits je portemonnee dit toelaat.
→ Check de actuele iPhone 12 Pro abonnement of iPhone 12 Pro los toestel prijzen in onze vergelijker.
iPhone 13: De iPhone 13 is dé Apple-telefoon van 2021. Het toestel lijkt behoorlijk op zijn voorganger, de iPhone 12, maar is op vrijwel alle vlakken beter. Zo heeft de smartphone een iets beter scherm, krachtigere hardware en is het design iets veranderd. Je kunt bijvoorbeeld uit allerlei frisse kleurtjes kiezen. Bijkomend voordeel is dat de iPhone 13 waarschijnlijk nog zo’n vijf jaar software-updates krijgen.
→ Check de actuele iPhone 13 abonnementen en iPhone 13 los toestel prijzen in onze vergelijker.
iPhone XS: Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen de iPhone X en iPhone XS? De iPhone XS en iPhone X hebben weliswaar hetzelfde uiterlijk, maar ze zijn zeker niet identiek. Eerstgenoemde heeft bijvoorbeeld een A12-processor, die sneller is dan de A11-variant uit de iPhone X. Verder heeft de XS een iets betere camera, meer werkgeheugen, komt ‘ie in andere kleurtjes en is de behuizing iets waterdichter. Ook de accuduur van de iPhone XS is beter.
Hoe zit het met een refurbished iPhone XS? Een refurbished iPhone is net zo goed als een nieuw exemplaar, maar eerder in gebruik geweest. Technisch verkeert het apparaat in ongebruikte staat, maar de buitenkant vertoont mogelijk wat gebruikerssporen. Bij de meeste refurbished-aanbieders kun je kiezen uit uiterlijke condities. Kies je een telefoon met relatief veel krasjes en/of deukjes, dan profiteer je natuurlijk van korting.
Moet ik de iPhone XS nog wel kopen? Dat ligt eraan. Aan de kwaliteit van de iPhone XS ligt het in ieder geval niet. Dé Apple-telefoon van 2018 kan nog steeds prima meekomen en zit ook de komende jaren gebeiteld dankzij de uitstekende software-ondersteuning van Apple. Aan de andere kant is de iPhone XS ongeveer even duur als de iPhone 11, en die is simpelweg op alle vlakken beter. Ga vooraf dus bij jezelf na wat wijsheid is.
Hoe moet ik de iPhone XS uitzetten? Goede vraag! Je zet het toestel uit door de zijknop en één van de volumeknoppen ongeveer drie seconden ingedrukt te houden. Vervolgens trilt ‘ie en verschijnt er een nieuw venster. Schuif de knop met ‘Zet uit’ van links naar rechts en nu gaat je toestel uit.
Hoe is de camera van de iPhone XS? Goed! Dé Apple-telefoon van 2018 heeft achterop een dubbele lens. De groothoeklens krijgt ondersteuning van een telefotolens (beiden 12 megapixel). Laatstgenoemde is een zoomlens en gebruik je dus om het beeld op foto’s dichterbij te halen, zonder dat je zelf naar het object loopt. De iPhone XS heeft een 7 megapixel-selfiecamera.