Na lang wachten is de eerste echte upgrade van de AirPods een feit. De AirPods Pro zijn alles waar we op hadden gehoopt en perfectioneren het gebruikersgemak van Apples oordopjes met een betere pasvorm en noise cancelling. Na uitgebreid testen vertellen we er alles over in onze AirPods Pro review.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het gebruikersgemak van AirPods in een Pro-jasje
In essentie zijn de AirPods Pro ten opzichte van de AirPods nagenoeg hetzelfde gebleven. Dit is de Pro-versie van Apples draadloze oortelefoontjes, die je na het luisteren in de meegeleverde oplaadcase stopt.
Deze case vult de accu’s van de AirPods weer bij, zodat je 24 uur zonder stopcontact naar muziek kunt luisteren. De accuduur van de AirPods Pro is daarmee nagenoeg gelijk gebleven aan die van de reguliere AirPods.
Doe je dit (iets grotere) doosje open, dan kom je de eerste grote verandering tegen. Apple heeft het ontwerp van de AirPods onder handen genomen, waardoor de oordopjes iets kleiner zijn, met kortere steeltjes die uit je oren hangen. Aan de uiteinden van de AirPods zitten nu siliconen oorkussentjes die in drie formaten meegeleverd worden; S, M en L.
Pasvormtest komt goed van pas
Dankzij een handige functie in de AirPods-instellingen op je iPhone kun je met een snelle test bepalen welke oordopjes het beste bij jouw oren passen. Nadat je de AirPods in je oren hebt gedaan, hoor je een kort muziekje en vertelt je iPhone of je linker- en rechter-AirPod goed zit, of dat je beter een ander oorkussentje kunt gebruiken. Heel handig en een super toegankelijke manier die andere bedrijven ongetwijfeld gaan overnemen.
Apple heeft deze test niet voor niks toegevoegd. Het juiste oorkussentje kiezen is namelijk erg belangrijk om de AirPods Pro goed je oren af te laten sluiten. Door de siliconen dopjes die meevormen met de vorm van je oor kan dit veel beter dan met de reguliere AirPods. Dat zorgt voor een betere geluidskwaliteit en is bovendien goed nieuws voor de mensen waarbij de originele AirPods niet bleven zitten. Dankzij de drie pasvormen zitten de Pro’s iedereen als gegoten.
Het nadeel van dit soort in-ear oortelefoons is normaal gesproken de nare druk op je oren die ontstaat als je deze in je oren stopt. Door het oordopje blijft er wat lucht in je oor zitten dat een hogere luchtdruk heeft dan je omgeving. Dat geeft een vervelend gevoel alsof je onder water zit. Bij de AirPods Pro had ik hier helemaal geen last van, dankzij de twee ventielen die in de AirPods zitten.
Geen druk op je oren
Deze meten de luchtdruk van je omgeving en laten vervolgens genoeg lucht uit je oor ontsnappen om deze gelijk te trekken. Daardoor merk je na een tijdje haast niet meer dat je oordopjes in hebt. Hiermee behoort Ă©Ă©n van de grootste nadelen van in-ear oortelefoons tot het verleden, en had ik geen probleem om de AirPods Pro uren achter elkaar in mijn oren te laten zitten.
Door het beter afsluiten van je oren gaat de geluidskwaliteit ook omhoog, wat je vooral terughoort in de diepere bastonen. Zeker als je ruisonderdrukking (waarover later meer) activeert, vallen kleine details in nummers ineens veel beter op. Een goed excuus om je favoriete albums nogmaals te beluisteren dus.
Het nieuwe design zorgt dus voor een beter geluid en draagcomfort dankzij de drie pasvormen, maar daarmee hebben we de grootste verbetering van de AirPods Pro nog niet eens genoemd. Wat deze AirPods volgens Apple zo Pro maakt, is de ondersteuning voor noise cancelling (ruisonderdrukking). Hiermee wordt het omgevingsgeluid actief weggefilterd, zodat je het volume niet hoog hoeft te zetten om je muziek goed te kunnen horen.
De meeste koptelefoons met noise cancelling plaats je over je oren, waardoor ik aanvankelijk wat sceptisch was over de kwaliteit van de ruisonderdrukking die deze veel kleinere oordopjes zouden bieden.
Al snel bewezen de AirPods Pro het tegendeel: ondanks het feit dat je deze oordopjes niet over je oren plaatst, wordt het geluid uit je omgeving effectief weggefilterd. Daardoor verandert een luidruchtige treincoupé of rumoerig kantoor in een oase van rust, zeker als je daarna je muziek aanzet.
AirPods Pro ruisonderdrukking maakt indruk
Wil je de best mogelijke ruisonderdrukking, dan zijn er nog steeds over-ear koptelefoons die dit beter kunnen. Zo laten de AirPods Pro nog steeds wat geluid door, wat je vooral goed hoort als je geen muziek of podcast afspeelt. In de meeste situaties zijn de AirPods echter goed genoeg, zeker voor het kleine formaat dat ze hebben.
De microfoon aan de buitenkant van de AirPod registreert het omgevingsgeluid en stuurt vervolgens een antigeluid uit, waardoor het geluid van je omgeving onklaar wordt gemaakt. Volgens Apple zou dit geluid 200 keer per seconde worden afgestemd op je omgeving. We hebben niet geteld, maar merken wel de effectiviteit ervan.
De ruisonderdrukking van de AirPods Pro werkt zelfs zo goed dat ik de functie niet activeer op de fiets, omdat het verkeer dan niet goed genoeg meer te horen is. Gelukkig heeft Apple hier ook aan gedacht en kun je de AirPods Pro op drie verschillende standen zetten: ruisonderdrukking, uit en transparantie. Door ‘uit’ te kiezen, wordt noise cancelling volledig uitgeschakeld en luister je weer naar muziek zoals je dat ook op de reguliere AirPods doet.
Omdat je oren beter afgesloten zijn, kan het zelfs in deze modus lastig zijn om mensen te verstaan. Daarom heeft Apple de transparantie-modus toegevoegd. Zodra je deze activeert, versterken de AirPods specifieke omgevingsgeluiden, zodat je stemmen van mensen extra goed hoort.
Het nadeel van deze modus is dat specifieke geluiden ineens extra worden uitvergroot, waardoor bijvoorbeeld het typen op een toetsenbord heel luid doorklinkt. Hopelijk kan Apple dit nog wat beter afstemmen met een toekomstige software-update, want dit zorgt ervoor dat we deze modus nu minder gebruiken.
AirPods Pro bedienen een stuk gemakkelijker
Het wisselen tussen deze drie modi is gelukkig gemakkelijk. Dat kun je op je iPhone, iPad of Apple Watch doen, maar ook op de AirPods zelf. Door het uiteinde van Ă©Ă©n van de steeltjes ingedrukt te houden, schakel je tussen ruisonderdrukking of transparantie. Door snel achter elkaar op de steeltjes te drukken, kun je de muziek pauzeren of naar een volgend nummer gaan.
Apple vervangt hiermee de optie om op de zijkant van de AirPods te tikken om ze te bedienen. Een fijne verbetering, want het tikken op de zijkant werkte vaker wel dan niet, terwijl het indrukken van de steeltjes altijd doet wat het moet doen.
Voor al deze verbeteringen betaal je wel een forse meerprijs. De reguliere AirPods zijn verkrijgbaar voor 179 euro, maar voor de AirPods Pro vraagt Apple honderd euro meer. Het zal van je gebruik afhangen of dat voor jou de moeite waard is.
Persoonlijk gebruik ik AirPods dagelijks meerdere uren per dag, wat de hogere aanschafprijs nog steeds rechtvaardigt. Het enige nadeel is dat de accu van de originele AirPods na een jaar of twee wel merkbaar zijn capaciteit verliest, en dit ongetwijfeld ook met de AirPods Pro het geval zal zijn.
Conclusie AirPods Pro review
De AirPods Pro zijn de verbeterde AirPods waar we zo lang op hebben gewacht. Met de toevoeging van noise cancelling, betere pasvorm en daardoor betere geluidskwaliteit is dit een enorme stap voorwaarts. Dankzij hetzelfde gebruikersgemak dat de originele AirPods zo populair maakte, zijn dit wat ons betreft de beste oordopjes voor Apple-gebruikers en de hogere aanschafprijs van 279 euro dubbel en dwars waard.
AirPods Pro kopen
Ben je na het lezen van deze AirPods Pro review enthousiast geworden? Check dan in onze prijsvergelijker om het aanbod van de oordopjes bij verschillende Nederlandse webshops te vergelijken. Zo kies je de beste plek om de AirPods Pro te kopen. Let hierbij wel op de levertijd, want deze klopt niet altijd. Controleer dus altijd hoelang het duurt tot de oordopjes op je deurmat ploffen.
We hebben momenteel geen Apple AirPods Pro prijzen. Bekijk alle Apple producten.
Alle Apple producten