Zelfs maanden na de release zijn de AirPods nog steeds niet aan te slepen. Hoog tijd om deze razend populaire dopjes een tweede maal te bekijken, nu we ze maandenlang getest hebben.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
AirPods tweede indruk
Van het ene moment veranderde de draadloze oordopjes van het onderwerp van grappen in het meest gewilde Apple-accessoire van nu. Ook wij waren aanvankelijk terughoudend over de simpel-ogende oordopjes. Ging Apple niet te ver door 179 euro te vragen voor wat in feite de jarenoude EarPods zijn zonder kabeltje? Al snel kwamen we erachter hoe fout we zaten.
De AirPods zijn de perfecte samenkomst van alle dingen waar Apple het beste in is: een bestaand concept opnieuw uitvinden door het beter en toegankelijker aan te bieden dan de concurrentie. AirPods zijn lang niet de eerste bluetooth-oortjes, maar wel met afstand de meest gebruiksvriendelijke.
Dit is allemaal te danken aan de W1-chip die in de oordopjes verwerkt zit. Deze chip versnelt het koppelen met andere apparaten, en doet dit ook nog eens automatisch. Zodra jij eenmalig je AirPods met je iPhone verbonden hebt, worden ze er voortaan automatisch aan gekoppeld als je de oortjes indoet. Hetzelfde geldt voor je iPad, Mac en dit najaar ook je Apple TV.
Doe je een oortje uit, dan pauzeert de muziek automatisch. Dit geldt voor alle audio die je afspeelt, dus ook als je naar een video op YouTube kijkt. Zitten beide dopjes weer in je oren, dan gaat het geluid automatisch verder.
Het gemak van extra gemak
Vooral dit gemak moet niet worden onderschat. Sinds de komst van de iPhone 7 hebben we verschillende bluetooth-koptelefoons getest, maar bleven de wegvallende verbinding en het langdradige koppelproces twee problemen die keer op keer terugkwamen. De AirPods doen als eerste wat een draadloze koptelefoon zou moeten doen: het makkelijker en fijner maken om met oordopjes naar muziek te luisteren.
Omdat het koppelen van AirPods zo gemakkelijk gaat, vallen kleine irritaties ook extra goed op. Zo koppelen de dopjes zich nog niet automatisch met het apparaat dat je op dat moment gebruikt. Luister je onderweg op je iPhone en start je je MacBook op? Dan zul je de AirPods even handmatig moeten koppelen. Een handeling van een paar seconden, maar in de toekomst moet het met Apples diensten als Handoff mogelijk zijn om dit ook te verbeteren.
Het ontbreken van dat witte kabeltje is namelijk waardevoller dan we aanvankelijk dachten. Zo kun je nu gewoon door je huis of kantoor lopen zonder andere apparaten, terwijl de verbinding op een afstand van meerdere meters stabiel blijft. Ook tijdens het sporten zijn de AirPods een uitkomst, omdat je de iPhone niet meer ergens hoeft weg te stoppen. Daarnaast zijn ze uiteraard ook aan de Apple Watch te koppelen.
Prijs en kwaliteit
Maar 179 euro voor een setje oortjes die gemakkelijk te gebruiken zijn, is niet genoeg. De geluidskwaliteit is minstens zo belangrijk, al kunnen we daar na een paar maanden kort over zijn: als je op zoek bent naar de best klinkende koptelefoon, zijn er betere kandidaten te vinden. Ben je echter tevreden met de kwaliteit van de EarPods die standaard bij de iPhone geleverd worden, dan zullen de AirPods je aangenaam verrassen. De oordopjes hebben namelijk een stuk betere basklanken en het geluid klinkt bovendien helderder.
Of deze geluidskwaliteit voor jou voldoende is, hangt ook af van de manier waarop je de AirPods gebruikt. Zo worden ze bij ons vooral onderweg en in de trein gebruikt om naar podcasts te luisteren of een serie op Netflix te checken. Vervolgens zetten we op de fiets naar huis weer muziek op, waarbij het niet gaat om de zuiverste en beste klanken, maar luid en duidelijk geluid terwijl je bezig bent met iets anders.
Tikken tot je een ons weegt
Ben je klaar met luisteren, dan berg je de dopjes op in het daarvoor bestemde doosje. Deze heeft genoeg energie in zich om de AirPods meerdere malen op te laden. Een gekleurd lampje laat zien hoe vol de accu nog is. In de praktijk laden we het doosje een of twee keer per week op, waarvoor hij nog geen uur aan het stopcontact hoeft te hangen. Daarna verdwijnt het oplaaddoosje weer op zijn vaste plek in onze rugzak.
Het enige echte nadeel dat na maanden van gebruik nog steeds irriteert, is het feit dat het tikken op de AirPods niet goed genoeg werkt. In de instellingen hebben we aangegeven dat Siri na twee keer tikken op een AirPod geactiveerd moet worden, maar dit werkt in negen van de tien gevallen simpelweg niet.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Conclusie AirPods tweede indruk
Na een paar maanden dagelijks gebruik weten we het zeker: de AirPods zijn met recht het beste product dat Apple in geruime tijd heeft uitgebracht. Als je verder kijkt dan het prijskaartje van 179 euro, zijn dit met afstand de beste en fijnste draadloze oordopjes om te gebruiken. Test alleen wel even of ze goed in je oren blijven zitten, want omdat de dopjes hard zijn en geen opzetstukjes hebben, zitten ze voor sommigen beter dan anderen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!