De strijd der livestream-apps is losgebarsten. Nadat Meerkat een internethype werd, bracht Twitter niet veel later zijn eigen stream-app uit: Periscope. Maar welke van de twee is nu écht de moeite waard?
Lees verder na de advertentie.
Meerkat vs Periscope
Meerkat en Periscope zijn beide apps waarmee je kan livestreamen. De camera van je iPhone legt beelden vast die je via de apps kan uitzenden. Anderen kunnen dan meekijken naar wat jij allemaal uitspookt. Dat is ideaal om van een evenement verslag te doen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een Q&A mee houden of gewoon laten zien hoe je met je kat speelt. De apps zijn echt een onbewerkt kijkje in het leven van een ander.
Deze twee apps maken livestreamen extreem toegankelijk
Meerkat werd een hype tijdens het Amerikaanse festival South by Southwest (SXSW), waar de app meteen door techliefhebbers werd omarmd. Met de app kun je op simpele wijze een livestream starten en deze delen op Twitter, waarna mensen ernaar kunnen kijken.
Twitter zag het met lede ogen aan. De dienst werkte zelf ook al lange tijd aan een service om mee te livestreamen: Periscope. De dienst is inmiddels beschikbaar en probeert te concurreren met Meerkat, dat na de release van Periscope bekendmaakte een investering van 14 miljoen dollar te hebben ontvangen voor uitbreiding. Meerkat en Periscope lijken niet veel van elkaar te verschillen, maar wie goed kijkt, ziet wel degelijk twee unieke apps.
Gebruiksgemak
Zowel Meerkat als Periscope maken livestreamen doodsimpel. Bij Meerkat kun je meteen na het inloggen met je Twitter-account aan de slag. Je tikt op het knopje ‘Stream’ en bent direct live. De app stuurt automatisch een tweet uit, zodat volgers op Twitter op de hoogte worden gesteld van je uitzending.
Bij Periscope gaat het iets anders. Je logt eveneens in met Twitter, maar als je wil streamen hoef je dat niet per se op Twitter te laten weten. Je kunt het Twitter-icoon aan- en uitschakelen. Staat hij uit, dan worden je volgers niet op de hoogte gesteld, behalve als ze je in de app zelf volgen.
Livestreamen
Een voornaam verschil tussen Meerkat en Periscope is dat bij Meerkat alles door iedereen te zien is. Periscope geeft je de optie om een privé-stream te starten, voor als je iets alleen aan bekenden wil laten zien. Een belangrijk verschil tussen de apps, want misschien wil je niet dat de hele wereld met je mee kan kijken. Met Periscope vink je, als je kiest voor een privé-sessie, alleen de mensen aan waarvan jij wilt dat ze het kunnen zien.
Meerkat en Periscope zijn qua livestream-ervaring verder vrijwel identiek. Via een portretfilmpje kunnen anderen meekijken naar jouw uitzending. Reacties van mensen verschijnen onder in beeld. Deze zijn voor iedereen zichtbaar. Ook kun je zien hoeveel kijkers een stream heeft en wie dat zijn, dankzij plaatjes van hun Twitter-foto. Streams die op Twitter worden gedeeld, hoeven niet per se in de app bekeken te worden. Kijkers kunnen ook via de internetbrowser van hun computer meekijken.
Locatie weergeven
Beide apps staan toe dat je ook live je locatie kan delen, zodat mensen zien waar je bent. Bij Meerkat wordt alleen de plaatsnaam en het land weergegeven, terwijl Periscope er meteen een kaartje bij toont. In Periscope is overigens weer mogelijk dat je de locatie helemaal niet deelt, terwijl dat bij Meerkat automatisch is ingeschakeld.
Wel jammer is dat geen van de apps een mogelijkheid hebben om op locatie te zoeken. Als er ergens op de wereld iets gebeurt, zou het handig zijn om in de apps op locatie te zoeken, zodat je live mee kunt kijken.
Streams bewaren
Uitzendingen die je hebt afgesloten, kun je met Meerkat en Periscope op je iPhone opslaan. Periscope biedt ook de optie om hem op de dienst zelf online op te slaan. Zo kun je eerder opgenomen streams terugkijken, wat ook geldt voor je volgers die een uitzending hebben gemist.
Winnaar: Periscope
Meerkat en Periscope zijn allebei apps waarmee je op heel simpele wijze aan de wereld kan laten zien waar je bent en hoe het eruit ziet. Omdat Meerkat de eerste was, zullen veel gebruikers al voor die dienst hebben gekozen. Maar wie Periscope uitprobeert, zal merken dat die app iets meer te bieden heeft.
Het verschil zit hem vooral in instellingen en privacy. Waar Meerkat alles standaard openbaar maakt, kun je Periscope zo instellen dat hij meer aansluit bij je eigen wensen. Daarnaast oogt Periscope iets strakker en gestroomlijnder dan Meerkat.
Op dit moment heeft Periscope dus iets meer te bieden, maar we schrijven Meerkat zeker niet af. Wie weet wat die app met de miljoeneninvestering gaat doen.
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store