Spectre is het nieuwste project van de makers van Halide. De camera-app maakt prachtige foto’s met lange sluitertijd, waardoor je gave lichteffecten krijgt. Ook kun je makkelijk plaatjes nabewerken.
Lees verder na de advertentie.
Spectre review
Halide staat al jaren bovenaan ons lijstje van fijnste iOS-apps. De makers komen nu met een nieuw project op de proppen: Spectre. Dit is ook een camera-app, maar met een speciaal randje: je kunt namelijk foto’s met een lange sluitertijd maken. Hierdoor krijgen je plaatjes een artistiek randje door de belichting. Bovendien kun je kunstmatige intelligentie gebruiken voor slimme fotobewerkingen.
Het idee achter Spectre is simpel. Wanneer je op de knop drukt om een foto te maken, worden in werkelijkheid honderden plaatjes geschoten. Deze worden vervolgens in één Live Photo gepropt, waarna je zelf het beste beeld uitzoekt.
Je kunt hierbij aangeven hoeveel seconden sluitertijd je wil. Hoe meer seconden je kiest, hoe meer plaatjes er gemaakt worden. Spectre blinkt vooral uit in het fotograferen van lichteffecten en contrasten. Bovendien ligt de fotokwaliteit veel hoger dan bij een normaal kiekje, omdat de beste elementen uit honderden onderdelen in elkaar verwerkt worden.
Lees ook: iPhone fotografie-gids: Zo haal je alles uit je iPhone-camera
Alles draait om belichting
De beste resultaten kreeg ik bij foto’s met veel soorten belichting, zoals het aangezicht van een autoweg in de nacht. Je hebt hierbij zowel het natuurlijke licht van de maan, lantaarnpalen en bijvoorbeeld bushokjes.
De app beschikt namelijk over scèneherkenning, waardoor hij aan de hand van lichtinval ‘ziet’ wat je probeert te fotograferen, en de instellingen hier automatisch op aanpast. Bovendien leert de app continu bij dankzij kunstmatige intelligentie. Je foto’s worden dus steeds beter, omdat Spectre slimmer wordt.
Een andere leuke functie van Spectre is de mogelijkheid om foto’s makkelijk na te bewerken. Wanneer je een plaatje schiet van een grote mensenmassa, dan kun je deze personen bijvoorbeeld achteraf verwijderen.
De app maakt immers meerdere foto’s en herkent dat de mensen bewegen, waardoor je er voor kunt kiezen om alleen de stilstaande elementen vast te leggen. Ditzelfde principe werkt ook wanneer je ’s nachts een foto van de snelweg maakt. Met een druk op de knop haal je alle auto’s weg.
Ook interessant: 7 handige tips om mooiere foto’s met je iPhone te maken
Vaste hand vereist
Al met al is Spectre dus een hele laagdrempelige manier om professionele foto’s te maken. Het enige wat je nodig hebt is een vaste hand. Als je tijdens het maken van foto’s enigszins trilt, valt het eindresultaat meestal tegen. Als je een iPhone 8 of nieuwer hebt worden deze trillingen automatisch gedempt. Het beste resultaat krijg je natuurlijk als je een tripod gebruikt.
Het fijnste aan Spectre is hoe simpel alles in elkaar steekt. Je komt geen ingewikkelde menu’s met allerlei instellingen tegen, maar maakt met een paar drukken op de knop al prima foto’s. Het enige waar je je druk om hoeft te maken is hoeveel seconden sluitertijd je instelt, en trillingen voorkomen.
Je hebt minimaal een iPhone 6 met iOS 11 nodig om Spectre te gebruiken. De automatische scèneherkenning werkt alleen als je iOS 12 draait. Om gebruik te maken van de automatische beeldstabilisatie, waarbij kleine trillingen worden gecorrigeerd, heb je minstens een iPhone 8 (met Neural Engine) nodig.
Spectre wordt in de toekomst uitgebreid met meerdere functies. Je betaalt daarom tijdelijk een introductieprijs van 2,29 euro, omdat de app nog niet compleet is. In de toekomst wordt de slimme camera-app duurder.
Spectre Camera
Lux Optics Incorporated