Geen iPhone-game heeft zoveel teweeggebracht als Pokémon GO. Nu het spel zijn eerste verjaardag viert, kijken we terug naar de impact ervan en blikken we vooruit.
Lees verder na de advertentie.
1 jaar Pokémon GO impact
Soms zijn er iPhone-games die plots iedereen speelt. Neem grote titels als Candy Crush Saga of Clash Royale. Die zijn afgelopen jaar echter volledig weggeblazen door Pokémon GO van Niantic. Zowel qua aantallen spelers als inkomsten. Nog belangrijker is de impact die de game heeft gehad. Het is niet voor niets dat we er na een jaar nog over praten en schrijven.
De hype van zomer 2016
De zomer van 2016 stond in het teken van Pokémon GO. Overal liepen spelers die op zoek waren naar digitale beestjes. De gekte nam in rap tempo toe, waardoor centra van steden volliepen en Prorail op een gegeven moment zelfs Pokéstops en gyms van stations liet verwijderen om de veiligheid.
Niet alleen op straat ging tijdelijk elk gesprek over Pokémon, ook bijna elk bedrijf probeerde een stukje van de hype mee te pakken via inhakers. Winkels richtten bijvoorbeeld een aparte Pokémon GO-hoek in met externe batterijen, terwijl musea en kerken kans zagen om meer bezoekers te trekken. Ook badplaats Kijkduin kreeg plots een hoop extra gasten, waarop de locatie werd uitgeroepen als Pokémon-hoofdstad van Nederland. Dat is later weer teruggetrokken toen de bewoners en natuur onder de aandacht te lijden hadden.
Mensen zijn gaan bewegen
Pokémon GO heeft door deze gekte voor een hoop extra beweging gezorgd. Gemiddeld lopen mensen die Pokémon GO spelen namelijk tweeduizend stappen extra per dag, volgens een onderzoek van de Duke University School of Nursing. Wandelen is gezond en Pokémon GO motiveert mensen om meer te bewegen. De game zorgde er tevens voor dat mensen die normaal niet zo veel buiten komen, dat nu wel deden. Bijvoorbeeld autistische jongeren, die moeilijk contact met anderen leggen. Pokémon GO was voor hen het medium om zowel naar buiten te gaan als sociaal te zijn.
Het was echter niet allemaal positief. Met al deze mensen op straat zorgde de game ook voor een hoop gevaarlijke situaties. Denk aan verkeerssituaties waarbij spelers naar hun smartphone staren of plots de weg over rennen. Of mensen die vanuit de auto al rijdend naar het schermpje staren. In de Verenigde Staten is een Pokémon GO-speler zelfs met zijn wagen tegen een politieauto aangereden.
Pokémon GO is een leermoment
Pokémon GO is de eerste game in zijn soort die op deze manier zo snel populair is geworden, maar daarna ook weer rap in populariteit daalde. Hierdoor is het een leermoment voor Niantic en alle andere gamemakers, over hoe je omgaat met plotse populariteit. Denk aan de serverproblemen tijdens de lancering van de game.
Ook is timing belangrijk. De game is in de zomer gelanceerd zodat iedereen naar buiten ging, maar omdat de app eigenlijk nog niet af was, duurde het daarna te lang tot er nieuwe functies werden toegevoegd. Hierdoor verloor Niantic een hoop spelers. Denk aan de lange tijd dat spelers zonder werkende tracker zaten. Daarom maakte hobbyisten websites waarop te zien was waar Pokémon verschenen.
Pokémon GO is in die zin ook een les in hoe de interesse van spelers vastgehouden kan worden. Toen Niantic in 2016 het eerste Halloween-event hield, werd het bedrijf verrast door de hoeveelheid spelers die plots weer ging lopen en ook geld uitgaven in de Pokémon GO-winkel. Met meer evenementen, nieuwe Pokémon en beloftes voor nieuwe functies wordt Pokémon GO nu nog steeds gespeeld.
Het effect van Pokémon GO op Nintendo
Pokémon GO heeft ook een opvallende impact gehad op Nintendo. Het Japanse gamebedrijf maakte vóór Pokémon GO praktisch alle games in de serie, en de aandelen schoten omhoog door het succes van Pokémon GO. Toen de aandeelhouders er echter achter kwamen dat Nintendo nauwelijks wat verdiende aan de game, daalden de aandelen weer flink. Toch was Go goed voor het bedrijf. De andere Pokémon-games voor de Nintendo 3DS vlogen namelijk de winkels uit dankzij de hernieuwde interesse. Op dit moment werkt Nintendo aan een nieuwe Pokémon-game voor de Nintendo Switch.
Het succes van Pokémon GO heeft er ook voor gezorgd dat Nintendo meer op mobiele games is gaan zitten, met Super Mario Run en Fire Emblem Heroes en later nog meer games zoals The Legend of Zelda.
De toekomst van Pokémon GO
Pokémon GO kan nog wel even door. De focus van de game blijft het verzamelen van alle Pokémon en er zijn nog veel beestjes toe te voegen. Niantic belooft daarnaast allerlei nieuwe functies. De toekomst van de game ziet er op iOS extra mooi uit dankzij ARKit. De beestjes blijven met deze technologie echt op de juiste plek staan. Daarnaast zijn er nog een hoop andere manieren waarop de game verbeterd kan worden.
Spelers die nog elke dag lopen hebben hebben elk hun eigen ideeën. “Ik hoop dat ze nu eindelijk eens de legendarische Pokémon toevoegen aan het spel”, vertelt speler Kirsten Broekman ons. “Ook hoop ik dat ze meer generaties Pokémon en een ruilfunctie toevoegen.”
Dorien de Bruin is het daar mee eens: “Ruilen zou een optie zijn, alleen is de lol er dan snel af denk ik. Wat mij leuk lijkt is om opdrachten te doen. Bijvoorbeeld twintig Pidgey’s vangen in 24 uur en dan een candy of iets uit de shop als cadeau krijgen”. Koen Nijbroek ziet graag quests: “Dat Team Rocket iets van plan is en dat je dan verdomd veel moeite erin moet steken om bijvoorbeeld je sterkste Pokémon weer terug te krijgen.”
Er zijn genoeg ideeën voor het tweede jaar Pokémon GO. Wat wil jij graag zien? Laat van je horen in de reacties.