Vanaf vandaag (15 juni) is er geen sprake meer van roamingkosten en kun je binnen de EU internetten, bellen en sms’en zoals je van thuis gewend bent. In dit artikel geven we antwoord op vier veelgestelde vragen.
Zo’n tien jaar geleden had de Europese Commissie al plannen om roamingkosten af te schaffen. Uiteindelijk heeft volledige afschaffing toch tot nu geduurd. De officiële datum is 15 juni, al namen diverse providers eerder afscheid van de kosten voor roaming. Wat is roaming precies en wat verandert er voor jou?
Lees verder na de advertentie.
Wat is roaming?
Roaming is de techniek die ervoor zorgt dat je bereikbaar blijft en kunt bellen, sms’en en internetten met je smartphone in het buitenland. Wanneer het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is, kan je toestel verbinden met het netwerk van een andere aanbieder. Veel providers hebben zelf in het buitenland geen netwerk en maken daarom afspraken met plaatselijke aanbieders om jou als klant toe te laten.
Voor providers brengt elke belminuut, sms of MB die je in het buitenland verbruikt kosten met zich mee. Die werden tot nu toe doorberekend aan de klant. Had je geen speciale buitenlandbundel of een bel- en dataplafond ingesteld, dan konden de kosten flink oplopen. Een paar euro per verbruikte MB was geen uitzondering. Daar is vanaf nu geen sprake meer van. Daardoor kun je met een gerust hart navigeren met Google Maps of vanaf je vakantieadres je status bijwerken op social media.
Wat verandert er precies?
Passeer je de landsgrenzen en heb je roaming ingeschakeld (op je iPhone via ‘Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data’), dan kun je zonder bijkomende kosten blijven bellen, sms’en en internetten. Je moet wel binnen de EU blijven. In Zwitserland brengt gebruik van je Nederlandse (of Belgische) simkaart nog steeds kosten met zich mee bij sommige providers, zoals T-Mobile (maar niet bij Tele2, KPN en Vodafone). In Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie, geldt dat dan weer niet.
De providers in de verschillende Europese landen rekenen het buitenlandgebruik van hun klanten onderling af. De verwachting is dat providers in ons land meer kosten hebben, omdat er nu eenmaal meer Nederlanders en Belgen naar bijvoorbeeld Frankrijk op vakantie gaan, dan andersom. Voor grotere spelers die ook in het buitenland met een eigen netwerk opereren, is dat een minder groot probleem.
Hoe gaan providers om met de afschaffing van roamingkosten?
Alle providers in ons land zijn verplicht om de roamingkosten per vandaag (15 juni) af te schaffen. Sommige aanbieders zijn daar wat sneller mee: zo kunnen Vodafone-klanten sinds 1 juni hun bel-, sms- en databundel zonder bijkomende kosten binnen de EU gebruiken. Daarbuiten is het mogelijk om een extra dagbundel in te schakelen om de kosten te drukken.
KPN was de eerste provider die – voor de Zorgeloos-bundel althans – een einde maakte aan de roamingkosten. De provider schrapte op 1 juni de kosten voor roaming voor alle overige abonnementen af.
T-Mobile koos 13 juni als datum om te stoppen met het doorberekenen van roamingkosten aan klanten. Bij het begin dit jaar gelanceerde Unlimited-abonnement waren de kosten voor buitenlandgebruik al geschrapt. Tele2 stopte vorige week met het doorberekenen van roamingkosten en Telfort doet dat vandaag pas. Robin Mobile maakte eerder dit jaar al een einde aan de kosten voor roaming. Voor andere providers geldt dat ze vanaf 15 juni geen extra kosten meer mogen rekenen. Dat betekent dat je eigen (nationale) bundel dus gewoon binnen de EU is te gebruiken.
Zijn er addertjes onder het gras?
Als gezegd geldt de afschaffing van roamingkosten in landen buiten de EU niet, al kunnen providers ervoor kiezen om die kosten niet in rekening te brengen. Om te zien of jouw provider zo coulant is, check je de algemene voorwaarden.
Providers willen voorkomen dat je in het buitenland een goedkoper abonnement afsluit
Houd er rekening mee dat er limieten zijn aan het gebruik van je data- en belbundel in het buitenland. De meeste providers laten je maximaal 60 dagen per jaar roamen binnen de EU zonder bijkomende kosten. T-Mobile hanteert voor zijn Unlimited-abonnement een datalimiet van 10GB per maand in het buitenland. Op die manier wordt misbruik tegengegaan; providers willen voorkomen dat je in het buitenland een goedkoper abonnement afsluit om dat thuis te gebruiken.
Lees ook: T-Mobile lanceert Unlimited-abonnement met onbeperkte data en minuten
Verder kan de prijs die je per GB betaalt voor je databundel van invloed zijn op het maximaal aantal GB’s aan data dat je in het buitenland mag verstoken. Bij goedkopere abonnementen is de kans klein – maar aanwezig – dat je niet je volledige databundel tot je beschikking hebt in het buitenland. Je leest er hier meer over, al is het goed om dit bij je provider te controleren.