'Apple servers voor iCloud zijn een rommeltje'

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

‘Apple krijgt zijn eigen iCloud-servers niet op orde’

25 maart 2016, 17:04
2 min leestijd
‘Apple krijgt zijn eigen iCloud-servers niet op orde’

Apple wil veel meer iCloud-servers bij zichzelf onderbrengen, maar dat is zo makkelijk nog niet. Volgens bronnen zou Apple derde partijen en de overheid niet vertrouwen.

Lees verder na de advertentie.

Apple servers

Een deel van Apples iCloud-servers worden door Apple zelf beheerd, maar het grootste deel wordt uitbesteed. Daarin speelt vooral Amazon een belangrijke rol met zijn Web Services, maar vorige week schreven we dat Apple nu ook met Google in zee gaat om een deel van zijn servers onder te brengen. Mogelijk tot gevolg dat Amazon een deel van de servers moet vrijgeven en dus minder verdient.

Het leek een simpele geldkwestie: Apple kan mogelijk besparen door de handen ineen te slaan met Google en het bedrijf met Amazon te laten concurreren voor een betere deal. Maar er blijkt meer aan de hand, als we The Information mogen geloven. Volgens de website is het een teken dat het Apple niet lukt om zijn iCloud-servers zelf een goede cloud-infrastructuur te bouwen. Meerdere bronnen hebben dat aan The Information verteld.

‘Geen vertrouwen’

“Het feit dat ze nu een deal met Google hebben gesloten, laat zien dat Apple geen vertrouwen heeft in zijn eigen servers”, zegt een anonieme bron. Wel zou Apple werken aan minstens zes projecten waarmee ze de boel kunnen verbeteren. Maar Apple is volgens de bron afhankelijk van concurrerende cloud-aanbieders tot alle eigen projecten zijn afgerond.

Het is logisch dat Apple het liefst alles in eigen beheer houdt, zeker nu het bedrijf zo inzet op privacy en bescherming van klantendata. Daarbij wil Apple de servers helemaal zelf bouwen, om te voorkomen dat er iets mee gebeurt.

Achterdochtig voor onderschepping

Volgens het artikel van The Intercept is het bedrijf van Tim Cook bang dat servers die bij derde partijen zijn aangekocht, worden voorzien van chips en aangepaste firmware waarmee ze gevoelig worden voor afluisterpraktijken. Blijkbaar ging die verdenking zo ver dat het bedrijf aan leveranciers vroeg om bij elke chip aantekeningen en foto’s te leveren om te garanderen dat er niets mis mee was.

Het lijkt misschien vergezocht, maar Apple wil geen enkel risico lopen. Klokkenluider Edward Snowden lekte eerder al documenten waaruit bleek dat internetgigant Cisco slachtoffer was geworden van dit soort onderscheppingstechnieken van de NSA. Hiermee kon het veiligheidsorgaan bijvoorbeeld e-mail onderscheppen.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

FBI-zaak

Apple heeft van klantenprivacy de laatste jaren een feature gemaakt. Het bedrijf wil uitstralen dat je data bij hen veilig is en dat er niemand bij kan. Het belangrijkste bewijs daarvan is dat Apple de iPhone van San Bernandino-schutter Syed Farook niet wil openbreken om Apple mogelijk aan meer informatie te helpen. Als Apple een achterdeur zou inbouwen, zou die niet alleen voor de FBI, maar mogelijk ook voor kwaadwillenden bereikbaar zijn.

Lees meer over Apple

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version