Met alle geruchten kun je er niet meer omheen: Apple werkt aan een eigen tv-dienst met series en films. Maar hoe kan het bedrijf uit Cupertino gevestigde namen als Netflix en HBO verslaan?
Lees verder na de advertentie.
Hoe kan de Apple videodienst zich onderscheiden?
Al bijna een jaar gonst het van de geruchten in Cupertino. Apple zou stilletjes werken aan een eigen videodienst. De grote volgende stap om de dienstensector verder uit te bouwen. Dat zal een grotere uitdaging worden dan Apple Music, de muziekdienst die dankzij de jarenlange reputatie van iTunes al een voorsprong had in de muziekindustrie.
Die voorsprong heeft Apples tv-dienst niet, en dat zorgde aanvankelijk voor de nodige problemen. Eind 2016 deed Apple zijn best om met onderhandelingen zichzelf bij filmstudio’s naar binnen te praten. Die gesprekken liepen dood, wat Apple volgens ingewijden vooral te danken had aan een lakse, gemakzuchtige houding.
Een nieuwe poging
Halverwege 2017 lijkt het bedrijf hier zijn lessen uit te hebben getrokken. Zack van Amburg en Jamie Erlicht, twee topmannen van Sony’s filmdivisie werden aangenomen, en daarop volgde meer grote namen uit de tv-industrie die zich aansloten bij dit nieuwe Apple-team dat direct onder Eddy Cue te werk zou gaan. Ook vandaag wordt dit team weer uitgebreid met Kim Rozenfeld (Sony) en Rita Cooper Lee (WGN America).
Hierdoor heeft Apple inmiddels een indrukwekkende groep experts weten te verzamelen, die al direct 1 miljard dollar krijgen om te investeren in het binnenhalen van shows en films. Hiermee zal ongetwijfeld een collectie aan Apple-series voorkomen, met mogelijk zelfs een grote naam als de James Bond-franchise die exclusief op de dienst te zien zal zijn.
Hiermee gebruikt Apple een soortgelijke strategie als Apple Music; die muziekdienst begon ook met het aanbieden van een aantal albums die tijdelijk exclusief te beluisteren waren. Ondertussen is de muziekdienst van deze tactiek afgestapt.
Toch is de grote tegenstander Netflix daarmee nog niet verslagen. Netflix heeft inmiddels zoveel eigen ‘Originals’, die je nergens anders kunt bekijken. De vraag is dus hoe Apple dit ooit nog kan overtreffen. Er zullen immers maar weinig mensen zijn die naast Netflix ook een abonnement op een andere tv-dienst willen nemen.
Apple heeft in dat geval verschillende opties. Zo zou het bedrijf voor een extra lage prijs kunnen kiezen om zijn dienst aantrekkelijk te maken, al past dit niet bij het imago en de rest van Apples producten. Een andere mogelijkheid klinkt misschien wat vergezocht, maar zou voor zowel Apples tv-dienst als Apple Music een uitkomst kunnen zijn: het bundelen van de twee diensten als ultieme Apple entertainment-abonnement.
Een unieke positie
Nu steeds meer mensen zich abonneren op een streamingdienst voor tv en muziek, zou Apple in de unieke positie zitten om de twee te combineren. In tegenstelling tot grote concurrenten Spotify en Netflix heeft Apple op beide vlakken iets te bieden. Zelfs als men niet bereid is om Netflix op te zeggen, kan het een manier zijn om meer Apple Music-leden te werven. Als je voor een kleine meerprijs per maand immers exclusieve series en films kunt kijken, maakt dit de drempel een stuk lager om een abonnement af te sluiten.
Lees het laatste nieuws over Apple