Augmented reality iPhone: wat Pokémon voor AR betekent

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Wat Pokémon Go voor augmented reality betekent

19 juli 2016, 20:29
4 min leestijd
Opinie: Wat Pokémon Go voor augmented reality betekent

Nu er dagelijks miljoenen Pokémon-trainers op pad gaan om nieuwe monsters te vangen, is het succes van Pokémon Go echt niet meer te ontkennen. En dat is goed nieuws voor augmented reality.

Lees verder na de advertentie.

Augmented reality iPhone

Pokémon Go is enorm populair, daarvoor hoef je alleen maar naar de waarde van Nintendo (het bedrijf achter de franchise) te kijken, die sinds de verschijning van Pokémon Go is verdubbeld. Op dit moment is het Japanse bedrijf meer waard dan Sony – allemaal dankzij het Pokémon-spel dat in de echte wereld gespeeld kan worden.

Het succes is op meerdere manieren te verklaren. Ten eerste zijn enorm veel mensen opgegroeid met Pokémon en dat ze de monsters nu écht overal om zich heen kunnen vangen, is iets waar zij als kind over droomden. Daarnaast is de timing goed, want de zomer is het uitgelezen moment om naar buiten te gaan voor een Pokéjacht.

Maar het augmented reality-aspect van Pokémon Go maakt misschien wel dat het spel ineens overal op internet stond. Omdat je daarmee Pokémon door de lens van je iPhone-camera kunt bekijken, lijkt het of ze daadwerkelijk in de omgeving zitten. En dat levert natuurlijk weer hilarische (en foute) screenshots op. Mede hierdoor is de game een eigen leven gaan leiden op het web en in de media.

Wat is augmented reality?

Je zou kunnen zeggen dat Pokémon Go augmented reality in één klap groot heeft gemaakt op de mobiel, maar wat is AR eigenlijk? Als je het zou vertalen kom je uit op ’toegevoegde realiteit’. Met AR wordt een digitale laag over de werkelijkheid gelegd, dankzij sensoren en software.

Zelfs als je de AR-functie van Pokémon Go uitschakelt, zodat je de camera niet meer gebruikt, maak je stiekem nog steeds gebruik van augmented reality. De kaart waarover je loopt is namelijk een virtuele versie van de omgeving. Op de map zie je op basis van gps waar jij loopt en dat klopt precies met de straten in je omgeving. Je gebruikt de echte wereld dus om naar Pokémon te navigeren.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Niet de eerste AR-app

Hoeveel mensen Pokémon Go spelen om zijn AR-functies, is onduidelijk, maar het is in elk geval al één van de grootste apps waarvan augmented reality het belangrijkste onderdeel is. Dat betekent niet dat Pokémon Go iets nieuws doet.

Kijk naar Ingress, de game van Google die in 2014 uitkwam voor iOS. Die deed in de basis hetzelfde, maar dan zonder Pokémon. Spelers moesten ‘Exotic Matter’ verzamelen en strijden voor hun team om portalen over te nemen. Die bevinden zich net als in Pokémon Go bij monumenten, kunstwerken en andere populaire plaatsen in de stad.

Maar ook in andere games vind je AR. Snapchat-gebruikers kennen het vast al van de geinige maskers die je over jouw gezicht kunt leggen. Veel kinderen hebben daarnaast kennis gemaakt met augmented reality dankzij de Albert Heijn. De supermarktketen had een dino-spaarkaartenactie waarmee de kaartjes tot leven kwamen als je er een smartphone-camera op hield. Zo staan er in de App Store nog talloze voorbeelden van augmented reality-apps, al zijn velen daarvan na een paar keer proberen niet heel leuk meer. Dat doet Pokémon Go dus wel goed.

Apple en augmented reality

Augmented reality is dus iets anders dan virtual reality, waarbij je je helemaal afsluit van de werkelijkheid. VR lijkt nu echter wel een vlucht te nemen met de komst van Oculus Rift en HTC Vive. Google probeerde augmented reality al eens leven in te blazen met een eigen headset: de Google Glass. Inmiddels werkt Microsoft aan de HoloLens en kijken we ook uit naar de Magic Leap, al is daarvan nog vrij onduidelijk wat dat precies gaat worden.

Of Apple ook aan zo’n headset werkt, is onduidelijk. Het bedrijf laat zich nooit uit over producten die mogelijk in de pijplijn zitten. Toch zijn er in het afgelopen jaar wel een paar geruchten naar buiten gekomen. Zo heeft Apple flink wat mensen met AR-kennis in dienst en liet het bedrijf patenten vastleggen op het gebied van VR en AR. Ook werden vacatures geopend op dat gebied.

Apple heeft ook enkele bedrijven overgenomen met kennis van augmented reality. Denk aan Metaio, FaceShift en Polar Rose. Mogelijk heeft Apple die bedrijven overgenomen om zo gezichtsherkenning in zijn producten te bouwen. Daarmee kunnen gebruikers dan bijvoorbeeld inloggen zonder een wachtwoord of vingerafdruk te gebruiken.

Een andere mogelijkheid is dat Apple de technologie gebruikt om gezichtsherkenning in de Foto’s-app te gebruiken. En dan bestaat er nog de kans dat Apple toch stiekem aan een eigen AR-headset werkt. De tijd zal het leren, maar voordat het zover is, proberen wij alle Pokémon te vinden.

Lees meer over Pokémon Go

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version