Oud-medewerker Bob Burrough beweert dat er intern steeds minder gediscussieerd wordt bij Apple, en dat is een groot probleem.
Lees verder na de advertentie.
Bob Burrough over Apple
In een gesprek met CNBC doet ex-Apple medewerker Bob Burrough een boekje open over het bedrijf. In 2007 werkte hij er al, en sindsdien zijn er achter de schermen grote verschuivingen geweest. “De organisatie is voortaan prioriteit nummer 1, in plaats van de afzonderlijke projecten”, legt Burrough uit.
Destijds hadden medewerkers veel meer vrijheid om aan dingen te werken die zij nodig vonden. “Het was wild, maar ook erg motiverend omdat je veel invloed had op de producten.” Niet te vergelijken hoe het nu bij Apple gaat dus, waar iedereen een hele specifieke taak heeft en daar niet teveel van af mag wijken, zo beweert hij.
Om het effect hiervan te demonstreren vergelijkt hij Tim Cook met Steve Ballmer van Microsoft. Hij nam het bedrijf van Bill Gates over, en hoewel er nog steeds veel geld binnenkwam werden er keer op keer kansen gemist om te innoveren. Burrough ziet een soortgelijke situatie bij het Apple van Tim Cook ontstaan.
“Apple is geen dynamisch bedrijf meer dat veranderingen opdringt”, legt hij uit. In plaats daarvan zou Apple het zo veilig mogelijk willen spelen, waardoor interne discussies afnemen en daardoor ook sneller de veilige beslissingen worden gemaakt.
Kort door de bocht
Als je naar de geruchten rondom Apple kijkt de afgelopen jaren, valt er iets te zeggen voor dit argument van Burrough. Apples autoproject ging niet zoals gehoopt en ook de plannen voor een tv-dienst werden keer op keer uitgesteld.
Toch is het Apple van Steve Jobs met dat van Tim Cook vergelijken wel wat kort door de bocht. In de tijd tussen 2007 en 2017 is Apple uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld, die meerdere productlijnen en diensten ontwikkelen en verkopen. Daar hoort ook een andere bedrijfsstructuur bij, die door de enorme groei van het bedrijf ook een betere focus vraagt van haar werknemers.
Lees ook: Apples toptalent vertrekt, wat nu?