Welke artikelen worden er ’trending’ en welke niet? Dat bepalen niet alleen machines, maar ook mensen. En dat zou niet altijd netjes gebeuren.
Lees verder na de advertentie.
Hoe Facebook nieuws selecteert
Niet de gebruikers, maar werknemers van Facebook bepalen het nieuws van de dag. Dat schrijft althans The Guardian op basis van gelekte documenten van Facebook. Welk nieuws jij ziet is afhankelijk van een aantal dingen. De machine kijkt bijvoorbeeld op welke manier jij interactie vertoond met berichten, welke pagina’s je leuk vindt en wat je locatie is.
Wat er populair is, wordt echter niet alleen door machines bepaald. Uit de papieren blijkt dat Facebook ‘zwaar leunt’ op een kleine redactie die bepaalt wat trending wordt. Zij maken de afweging of iets wel of niet belangrijk of populair genoeg is.
Neutraliteit in twijfel
Om te bepalen of iets als ‘Nationaal verhaal’ kan worden bestempeld, kijkt Facebook naar tien websites, waaronder BBC News, The Guardian, The New York Times en The Wall Street Journal. Als vijf van de tien over hetzelfde verhaal berichten, is dat een indicatie dat het belangrijk is.
Facebook kwam begin deze week negatief in het nieuws, toen Gizmodo schreef dat conservatief Amerikaans nieuws expres uit de trending-lijst wordt gehouden. Daarmee wordt de neutraliteit van Facebook in ernstige twijfel getrokken.
Reactie Mark Zuckerberg
Ceo Mark Zuckerberg heeft op de beschuldigingen gereageerd. Volgens hem is er ‘geen bewijs’ dat conservatief nieuws wordt weggedrukt in de trending-feed. “Maar we nemen het rapport heel serieus en zetten en onderzoek op om ervoor te zorgen dat onze teams integer blijven”, schrijft hij in een bericht op Facebook. “Als we iets vinden dat tegen onze principes indruist, dan zullen we stappen zetten om het te veranderen.”
Zuckerberg belooft in de komende weken een conversatie te starten over waar Facebook voor staat, met zowel linkse als rechts politici. “We gaan bekijken hoe we het platform zo open mogelijk kunnen houden.
Lees meer over Facebook